Slovenija
10700 ogledov

Škofje slovenskim vernikom odsvetujejo cepljenje z AstraZeneco

cepljenje Epa
Slovenska škofovska konferenca je sprejela mnenje, da katoličani lahko za cepljenje uporabljajo cepiva, ki so pridobljena na etično sprejemljiv način. Po njihovem mnenju to velja za cepivi podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna, ne pa tudi za cepivo proizvajalca AstraZeneca.

Zakaj so zavzeli tako stališče pojasnjujejo na spletni strani, kjer so podali odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj. "SŠK katoličanom odsvetuje cepljenje s cepivom AstraZeneca. Omenjeno cepivo je moralno kompromitirano, saj proizvodnja tega cepiva vključuje uporabo celičnih linij splavljenih otrok. V kolikor katoličani nimajo možnosti cepljenja z drugimi etično sprejemljivejšimi cepivi kot npr. Pfizer-BioNTech oz. Moderna ter bi odložitev cepljenja ogrožala njihovo zdravje in zdravje drugih, potem je uporaba tega cepiva 'moralno dopuščena'," so zapisali.

Tadej Strehovec, generalni tajnik Slovenske škofovske konference, je za TV Slovenija pojasnil: "Za nas katoličane je svetost človeškega življenja izjemna vrednota in jo seveda upoštevamo tudi pri presoji teh vprašanj, ko gre za to, katera cepiva je primerno uporabljati in katera ne."

V Slovenski škofovski konferenci poudarjajo, da podpirajo vsa prizadevanja za zaščito zdravja ljudi in vse napore za iskanje novih cepiv ter oblik zdravljenja za obolele s koronavirusno boleznijo covid-19. Izrazili so podporo vsem, ki se bodo odločili za cepljenje in dodali, da je to najboljši način za zaščito tistih, ki se iz različnih razlogov ne morejo cepiti.

Roman Jerala, vodja Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, je na Twitterju zapisal: "V pojasnilo glede pomislekov o vektorskih cepivih. Ta so pripravljena v HEK293 človeški celični liniji, ki se široko uporablja v biotehnologiji, tudi za testiranje mRNA cepiv. V teh celicah namnožijo vektorje za cepivo, tako kot bi jih npr. v kvasovkah. V cepivu ni nobenih celic. Ta linija je za nekatere sporna, ker je bila pripravljena iz tkiva zarodka. Bila je imortalizirana pred 50 leti in od takrat naprej jo razmnožujejo v laboratoriju. Zakaj HEK293 – ker so preverjene in omogočajo dobro produkcijo bioloških zdravil, npr. tudi zdravila za Krisa."

Komentarjev 33
  • ode 17:49 19.marec 2021.

    Škofje pa kot alternativo predlagajo cepljenje svojih ovčic z žegnano vodo. Menda se že zbirajo podpisi v podporo temu predlogu.

  • si_rob 15:51 19.marec 2021.

    Svetost življenja. Ma nemoj! Na stotine let, vse do po drugi svetovni vojni vas ta svetost ni brigala. Posrali ste se na to svetost. Danes pa? Hipokrezija prve sorte.

  • munja 12:24 19.marec 2021.

    Kaj se spet cerkev meša, naj raje svoje delo opravljajo tako kot je treba. Pometajte pred svojim pragom imate kupe in kupe smeti.