Zdravje > Aktualno
3693 ogledov

Odgovor stroke: To glede cepljenja povedo alergikom na cvetni prah, penicilin...

Cepljenje Profimedia
Lahko ljudje z alergijami na cvetni prah in nenazadnje na penicilin, prah, jajca, prejmejo cepivo?

Začenja se obdobje alergij, v naslednjih dneh se bodo mnogi soočali še hujšimi težavami, visoka obremenitev zraka s cvetnim prahom je v teh dneh predvsem na Obali, nas obvešča semafor Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Ker se v tem obdobju prvič soočamo še z novim koronavirusom ozioma zdaj lahko že rečemo, vse bolj množičnim cepljenjem proti tej bolezni, nas je seveda zanimalo, kako je z alergiki. Lahko ljudje z alergijami na cvetni prah in nenazadnje na penicilin, prah, jajca, prejmejo cepivo?

"Ljudje z alergijami, ki jih omenjate, so lahko cepljeni proti Covid-19. Edini kontraindikaciji sta akutno vročinsko stanje in alergija na sestavine cepiva," nam je odgovorila družinska zdravnica in predsednica Komisije za zdravstveno varstvo odraslih v ZD Ljubljana Tadeja Čerin. 

Cepljenje odsvetujejo, če...

Če alergijske reakcije na cvetni prah, ambrozijo, prah, školjke, penicilin, različna zdravila, pa jajca na primer, niso ovira za cepljenje proti covidu-19, ga zdravniki odsvetujejo, če imajo pacienti bolezen, pri kateri je prisotna zvišana telesna temperatura, ali pa alergijo na sestavine cepiva. "Sestavine cepiva so naštete na spremnih listih cepiva. Je pa to zelo redko. Prav tako odsvetujemo cepljenje otrokom, mlajšim od 16 let (Pfizer/ BioNTech) oz. mlajšim od 18 let (Astra Zeneca, Moderna)," je še pojasnila zdravnica. 

Ker je kljub jasnim pravilom še vedno veliko dvomov tudi o stranskih učinkih, zdravnica odgovarja, da ljudje še vedno največ sprašujejo, "če so primerni kandidati za cepljenje, katero cepivo bodo prejeli in če je cepivo varno". "

Zanima jih tudi, kako so ostali pacienti cepivo prenesli ter kakšni in kako pogosti so stranski učinki cepiva," je dejala Čerinova in dodala. "Cepljenje proti Covid-19 pacientom svetujemo. S cepljenjem zaščitijo sebe, svojce, sodelavce in prijatelje.

Najpogosteje že isti dan, proti večeru

Svetujejo počitek, zniževanje povišane telesne temperature, najpogosteje s Paracetamolom, zadostno hidracijo, tople napitke. Ob poslabšanju zdravstvenega stanja naj se obrnejo na svojega zdravnika ali urgentno službo. 

Stranski učinki se najpogosteje pojavijo že isti dan proti večeru in trajajo največ dva dni, so pokazale dosedanje izkušnje. "Najpogosteje poročani neželeni učinki so bili občutljivost na mestu injiciranja, glavobol, utrujenost , bolečine v mišicah, splošno slabo počutje, vročičnost in zvišana telesna temperatura > 38°C, mrzlica, bolečine v sklepih in siljenje na bruhanje. Večina neželenih učinkov je blagih do zmernih in po navadi minejo v nekaj dneh po cepljenju," je še povedala Čerinova.

Učinki odvisni tudi od vrste cepiva

Po njenem so učinki po cepljenju odvisni tudi od vrste cepiva. "V primerjavi s prvim odmerkom so bili pri cepivu Astra Zeneca neželeni učinki po drugem odmerku blažji in manj pogosti, pri cepivu Pfizer/BioNTech in Moderna pa ravno obratno." 

V Ljubljani gre zelo počasi

cepljenje | Avtor: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani Saša Despot
V največjem zdravstvenem domu v državi, v ZD Ljubljana, ta teden nadaljujejo cepljenje posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, in sicer s cepivom AstraZenece, ter cepljenje starejših od 75 let, ki jih cepijo z mRNK cepivi. Glede na trenutne podatke o interesu za cepljenje v skupini oseb, starejših od 75 let, in če bodo tudi prejeli zadostno količino cepiv v ta namen, bodo predvidoma cepljenje te skupine s prvim odmerkom v tem tednu tudi zaključili, so zapisali na spletni strani.

V Mariboru uspešnejši pri cepljenju 

V drugem največjem zdravstvenem domu, v ZD Maribor, so doslej uspeli s cepivom AstraZenece precepiti vse kronične bolnike, stare do 65 let, osebe stare med 60 in 65 let in zaposlene v izobraževanju. Tako zdaj nadaljujejo cepljenje skupin, ki so posebej pomembne za delovanje države. Kot je znano, po mnogih drugih cepilnih centrih, tudi v Ljubljanji, niso uspeli cepiti niti kroničnih bolnikov. 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 2
  • mph 10:36 23.marec 2021.

    Pri AZ so pri mnogih, ne vseh, po prvem izredno huda reakcija. Če 39+ stopinj, hude vrtoglavice in glavoboli, ... ni huda reakcija, potem pa res ne vem. Nekateri pa ja, nič. Poznam dovolj, ki so se preko Pfizerja in ...prikaži več Moderne z nič ali zelo malo.