Slovenija
12942 ogledov

Tako so se Pahor, Janša, Zorčič in Kovšca z AstraZeneco cepili pred fotografi

Cepljenje predsedniki Pahor Janša Zorčič
1/10
Anže Petkovšek
Cepljenje s cepivom AstraZeneca se nadaljuje. Med prvimi, ki so bili cepljeni po ponovnem zagonu cepljenja, so predstavniki državnega vrha.

Evropska agencija za zdravila je v četrtek potrdila, da je cepivo proizvajalca AstraZeneca varno za uporabo. Cepljenje se, kot je včeraj povedal minister za zdravje Janez Poklukar, nadaljuje tudi pri nas. "Odbor Evropske agencije za zdravila, pristojen za varnost, je ugotovil, da je cepivo proti novemu koronavirusu britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito," je sporočil Poklukar. Ministrstvo za zdravje je takoj pozvalo cepilne centre, naj nadaljujejo s cepljenjem.  

Danes so se z omenjenim cepivom že cepili predstavniki državnega vrha. Poleg predsednika države Boruta Pahorja in predsednika vlade Janeza Janše sta bila cepljena tudi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca

Cepljenje političnega vrha | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"26. 12. 2020 je v Slovenijo prišla prva pošiljka cepiva. Za novoletno željo sem si izbral le eno: da bi državni praznik junija praznovali skupaj in povsod po naši domovini in da bi bili priče koncu te epidemije in vrnitvi v normalno življenje. Imamo cepivo, ki je glavni faktor te spremembe. Danes sem se cepil, ker želim prispevati k temu, da je epidemije čimprej konec. Zaupam znanosti in strokovnjakom, ki nas pozivajo, naj se cepimo," je ob tem zapisal predsednik države Borut Pahor. 

Cepljenje političnega vrha | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Dopoldne sta bila cepljena z omenjenim cepivom tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in poveljnik sil brigadir Miha Škerbinc

Razprava o varnosti cepiva AstraZeneca je potekala v več evropskih državah, potem ko so poročali o resnih stranskih učinkih, povezanih s strjevanjem krvi. Evropska agencija za zdravila je izključila povezanost med omenjenimi dogodki in cepljenjem. Kot je povedala izvršna direktorica Emer Cooke, korist cepljenja presega tveganje. 

Določeni stranski učinki po cepljenju so pričakovani, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Običajno gre za blage do zmerne učinke, ki so prehodne narave. V dneh po cepljenju tako lahko pride do pojava naslednjih znakov: bolečina, utrujenost, glavobol, povišana telesna temperatura, slabost, bruhanje, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica, oteklost bezgavk in otekline in/ali bolečine na mestu cepljenja. 

V primeru, da se pojavijo težje težave, je treba poklicati izbranega osebnega zdravnika, ki bo neželeni učinek prijavil na NIJZ. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 35
  • eminenca 22:09 19.marec 2021.

    ja, lepo deluje, zelo lepo ... samo nihče pa ne ve kaj se dejansko vbrizga ... mogoče kakšna droga, vse je možno pri teh modelih

  • la 20:07 19.marec 2021.

    cepili so se ,samo ne z AZ

  • leonardo 17:59 19.marec 2021.

    Kaj pravite je bilo v brizgi?