Slovenija dobila novo vlado

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Poslanci so potrdili novo, 13. slovensko vlado.
Oglej si celoten članek

DZ je s 45 glasovi za in 34 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil prvak LMŠ Marjan Šarec.

S tem je Slovenija dobila 13. vlado, ki jo bodo sestavljale LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Prvo manjšinsko vlado v zgodovini samostojne Slovenije Šarec prevzema kot najmlajši premier doslej.

"Prisegam, da bom spoštoval ustavi red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močni deloval za blaginjo Slovenije." S temi besedami so svoj mandat začeli izbrani ministri in ministrice 13. slovenske vlade.

Foto: Saša Despot vlada RS

Za izvolitev 13. slovenske vlade so glasovali poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki bodo tvorile vladno koalicijo, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS, NSi in SNS, medtem ko so se poslanci Levice glasovanja vzdržali. Matej Tonin (NSi) in Anja Bah Žibert (SDS) se glasovanja nista udeležila.

Opozicijske strake predlagane vlade niso podprle, tudi Levica, kot je bilo napovedano, ne. Poslanci in poslanke opozicije so izrazili dvome, da bo nova "reciklirana" vlada uspešna; izpostavljali so njihova prejšnja nesoglasja in neizkušenost novega mandatarja.

Nova vlada Janez Janša: Moje sožalje, gospod Šarec

Foto: Saša Despot vlada RS

Današnja razprava pred glasovanjem o vladi je trajala devet ur. Kot je ob koncu ugotavljal Šarec, je bila razprava pričakovana. Sicer pa, kot je dejal, ni utopist, da bi pričakoval, da bi vlada imela sto dni miru, "saj ga ni imela niti zdaj, ko je še ni bilo". V opoziciji so bili kritični. Prvak SDS Janez Janša je na primer ugotavljal, da so danes razpravljali več ur, pa da še vedno niso slišali niti enega stavka o tem, kako si koalicija, ki danes prevzema izvršilno oblast v polnem obsegu, predstavlja Slovenijo čez eno, dve ali štiri leta.

Nova vladna ekipa bo tako kot dozdajšnja štela 16 ministrov, dva bosta brez resorja. Po štirje ministri prihajajo iz kvote koalicijskih strank LMŠ in SMC, po trije so bili izvoljeni na predlog SD in SAB, dva pa so predlagali v DeSUS.

Predsednik vlade Marjan Šarec bo v kratkem prevzel posle od svojega predhodnika Mira Cerarja, sledila pa bo že prva seja novoizvoljene vlade. Ta bo namenjena imenovanju nekaterih državnih sekretarjev. Na večini ministrstev so za petek že napovedane primopredaje poslov.

Nova vlada Marjan Šarec o ustvarjanju Venezule: Nikoli in nikdar!

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 09:08 14. September 2018.

    ogabno ... isti stari lenuhi na novih stolčkih

  • 05:29 14. September 2018.

    Nov je samo eden, ostalo je staro

  • 21:29 13. September 2018.

    Kup klošerjev ki so našli način zadržati službe in ujebat Slovenijo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.