Slovenija
15131 ogledov

Janez Janša: Moje sožalje, gospod Šarec

Janez Janša Anže Petkovšek Janez Janša
Levica je nadkoalicijska stranka in Luka Mesec je koordinator vlade. Tako novo vlado vidi Janez Janša.

"Koalicija šestih strank, bom rekel, moje sožalje gospod Šarec, je itak sama po sebi nočna mora, kar boste kmalu videli, s to navlako, ki ste jo tukaj dali v smislu vsega tega koordiniranja, pa to ne bo pilo vode," je v svojem govoru pred poslanci državnega zbora, ki bodo danes glasovali o novi ministrski ekipi, dejal predsednik SDS Janez Janša, ki kljub relativni zmagi na volitvah, koalicije ni mogel sestaviti.

Mesec: Spregovorilo je Noriško kraljestvo

Za svoje razmišljanje o novi vladi si je Janša vzel trikrat več časa, kot ga je za utemeljitev potreboval predsednik vlade Marjan Šarec. Stranko Levica je Janša označil kot nadkoalicijsko stranko, njenega koordinatorja pa kot koordinatorja celotne vlade. Koordinator Levice Luka Mesec se je na njegove trditve odzval tako: "Iz Noriškega kraljestva očitno prihajajo vesti, da bom zdaj nekakšen koordinator vlade. To je seveda popoln nesmisel."

Janša: Koalicijska pogodba je reciklaža

Koalicijsko pogodbo nove vlade je Janša označil kot reciklažo. "Primerjajte to, kar je v tej koalicijski pogodbi napisano o zdravstvu, s tem, kar je bilo napisano v koalicijski pogodbi iz leta 2014. Kljub temu, da je stranka, ki je vodila vlado doslej, na teh soočenjih pred volitvami zatrjevala, da je bilo uresničenih štiri petine od tega, kar so si zadali - štirje reformni zakoni od petih in tako naprej -, danes najdete v koalicijski pogodbi natančno iste stavke. Mislim, zelo zanimivo, kako se bo zdaj še enkrat uresničevalo tisto, kar je bilo že vse uresničeno. Podobno reciklažo najdete tudi marsikje drugje," pravi Janša, ki kot pravi, ga v koalicijski pogodbo skrbijo predvsem "začimbe in pa tisto, česar ni".

Janšo motijo predvsem začimbe

"V tej začimbi mi vidimo neko znano filozofijo zla, ki je stara 170 let, izhaja iz nekega dokumenta, v katerem piše, da bo možno ustvariti idealno družbo, kjer bomo vsi enaki, tako, da se razgradi narod, družina, vera, zasebna lastnina in zasebno šolstvo. In iz teh dodatkov h koalicijski pogodbi sekajo natančno ti cilji in so tudi natančno enako obrazloženi," pravi Janša.

"Sedaj sicer ta stranka trdi, da je opozicija. Mislim, saj, veste, obstaja tisti stari pregovor, če neka žival laja kot pes, grize kot pes, hodi kot pes in maha z repom kot pes obstaja teoretična možnost, da ni pes, ampak običajno se izkaže, da pes to je."

Lobiji pristali v vladi

Snovalcem koalicijske pogodbe očita, da so pozabili na problem staranja prebivalstva, spopad z birokracijo, brezciljnost in neambicioznost glede spopada s korupcijo. Poleg tega vladi očita protislovja glede stanovanjske politike. Ob tem opozarja na zavezo v koalicijski pogodbi, glede povečanja razpoložljivih stanovanj ob napovedi obdavčitve kapitala na rente. "Se pravi, tistega, ki daje stanovanje v najem, se bo dodatno obdavčilo. To verjetno ne bo povečalo števila najemniških stanovanj na trgu," meni Janša. 

Predsednik SDS je prepričan tudi, da so na oblikovanje nove koalicije pomembno vplivali lobiji, predvsem gradbeni in zdravstveni, "ki je ponovno uspel v vlado spraviti svojega človeka na čelu zdravstvenega resorja."

Janša se je spotaknil tudi ob napoved, da bo zunanja politika nove vlade uravnotežena, kar se mu glede na to, da je Slovenija članica Nata ne zdi smiselno.

Šiško in Novič kot dimna zavesa

Da vse to v zadnjih dneh ni prišlo v ospredje, je po Janševem mnenju kriva dimna zavesa. "Prva novica je bil gospod Šiško, pa aretacije, pa izpustitev iz pripora, pa spet aretacija zaradi neke maškarade, ki obstaja že leto in pol, ampak je bila ravno zdaj odkrita zato, da je to velika novica, ki zakrije mogoče nekatere zadeve o katerih sem jaz prej govoril, ki bi sicer postale očitne," pravi Janša in meni, da je s tem namenom kot bomba odjeknila tudi izpustitev Mirka Noviča. 

"Tisti, ki dobi večinsko zaupanje volivcev, tistemu ni treba sestavljati manjšinske vlade, torej nekaj tukaj enostavno ni v redu. Seveda ne sestavljate manjšinske vlade, sestavljate vlado šestih strank, kjer ima ena stranka poseben status, samo ta status ni opozicijski, ampak je nad koalicijski."

Vsak dan te vlade je izgubljeni dan za Slovenijo

SDS vlade Marjana Šarca ne bo podprla, pripravljeni pa so pomagati pri določenih projektih, kot so pogajanja za čim boljšo pozicijo v sedemletnem evropskem proračunu. Pomoč "v kolikor bo ta zaželena", ponujajo pri zunanjepolitičnih problemih in pri popravkih volilnega sistema.

"Torej mi te Vlade ne bomo podprli. Podprli bomo dobre predloge v kolikor jih bo in če bodo usklajeni, ne bo pa Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke pač tisti del opozicije ali pa tega Državnega zbora, ki bi v primerih, če ne bo enotnosti v vladni koaliciji, to koalicijo reševala, ker mislimo, da bo vsak dan, dokler bo ta Vlada in ta vladna koalicija vodila izvršilno oblast v tej državi, dan izgubljenih priložnosti za Slovenijo," zaključuje Janša. 

 

Komentarjev 42
  • dragec 22:28 16.september 2018.

    Janši se rola

  • ana19 21:57 14.september 2018.

    Res zalostno, da mediji sploh objavljate take clanke. Zakaj ze vnaprej obsojate na propad nekaj, kar se ni zazivelo. Imeli so moznost vladati in sestaviti vlado, pa jo niso, zakaj zdaj tak odziv.? Tole ne koristi nikomur, tudi Jj zal ne.

  • Jožef Koprivnikar 11:00 14.september 2018.

    V naprej obsojati in ocenjevati, ko še delo vlade ni v teku je neproduktivno.Je izraz teženj v naprej delovati razdiralno.Imel je vse možnosti da bi sam prevzel krmilo, pa ga očitno bolj veseli kritizerstvo.Bo naslednje metanje polen pod noge ?