Slovenija
2423 ogledov

Marjan Šarec o ustvarjanju Venezule: Nikoli in nikdar!

seja DZ Saša Despot
V državnem zboru poteka razprava o imenovanju nove vlade Marjana Šarca.

"Mnogo in preveč se je v zadnjih dneh, ko vlade še niti ni bilo, govorilo o davkih in gospodarstvu, v smislu, da bo ta vlada uničila podjetništvo pobudo in ustvarila Venezulo," je pred poslanci državnega zbora, ki bodo danes potrjevali ministrsko ekipo, dejal predsednik vlade Marjan Šarec.

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Nova vlada Slovenija Glede Marjana Šarca velika pričakovanja

"Pametujejo nam tisti, ki so vse zavozili!"

"Nikoli in nikdar!" je zatrdil Šarec in spomnil, da so v preteklosti v gospodarstvu največ škode povzročili prevzemi velikih in nekoč uspešnih podjetij, ki so se financirali z izčrpanjem teh istih podjetij. "Izgubili smo blagovne znamke, s tem pa tudi identiteto in ponos. Danes pa nam tisti, ki so imeli pri tem takšne in drugačne vloge, pametujejo, kako smo vse zavozili, še preden smo začeli delati," je poudaril Šarec in dodal, da v te razprave ni želel posegati, ker so brezplodne in ustvarjajo nemir.

"Vladna ekipa, zadolžena za gospodarstvo, je garancija za gospodarsko okolje, naklonjeno investicijam. Želimo si investicij z visoko dodano vrednostjo, kjer bo poskrbljeno tudi za delavca."

"Spet bom poslušal očitke, da nisem konkreten ..."

"Treba se bo sestati, tudi če bo nekaterim še tako težko, ter si operativno izmenjati mnenja in najti rešitve, ki so dobre za ljudi," je dejal Šarec, ki predvideva, da bo tudi po tem govoru poslušal očitke, da ni dovolj konkreten. "Se strinjam, nisem konkreten, ne želim biti. Mnogi so bili v preteklosti konkretni in so vse vedeli, pa problemi niso rešeni. Vsaka nepremišljena obljuba se vrne kot bumerang," je dejal Šarec in poudaril, da morata javni sektor in gospodarstvo "delati z roko v roki, ne pa se zmerjati."

seja DZ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Pregovor lepa beseda lepo mesto najde, bo vsak dan na preizkušnji."

"Otresimo se govorjenja čez palec, na pamet," je pozval predsednik vlade in poudaril, da za soustvarjanje samo vlada ne bo dovolj ter, da bodo tudi drugi morali prispevati svoj delež na odprt dialog brez demagogije. "Pregovor lepa beseda lepo mesto najde, bo vsak dan na preizkušnji."  

"Pokopali so nas že pred rojstvom. Dokazali smo, da znamo govoriti, zdaj je čas, da začnemo delati." 

Šarec se je odzval tudi na ustanavljanje paravojaških enot. "Priča smo oblikam hujskanja in postrojem, ki ne sodi v demokratično ureditev," pravi Šarec in poudarja, da je oblik sodelovanja, s katerimi je mogoče izboljšati stanje v družbi, dovolj. "Če želimo biti resna družba, se tako obnašajmo. Paravojaške strukture niso odgovor na vprašanja varnosti in obrambe države, tudi morebitno nezadovoljstvo ne more upravičevati takih dejanj."

"Najbolj si želim, da bi ta vlada imela stik z realnostjo." 

"Najbolj si želim, da bi ta vlada imela stik z realnostjo," pravi Šarec, ki je spomnil tudi na potek sestavljanja nove vlade. "Če predlagaš nekoga, ki je že opravljal funkcijo, potem so očitki o kontinuiteti. Ko postaviš novo ime, ne utihnejo vprašanja o usposobljenosti. V demokraciji je pač tako, da nikoli niso vsi zadovoljni." 

"Za demokracijo smo lahko hvaležni, saj lahko kritiziramo vse brez dlake na jeziku, ne da bi se bali posledic, vendar od tega ne bo uspeha."

"Danes sedijo pred vami kandidati in kandidatke, ki so bili pripravljeni biti tarča napadov, imeti neprespane noči, se usklajevati ... predvsem, pa delati za doseganja zastavljenih ciljev," je o svoji ekipi dejal Šarec. Med temi bo na prvem mestu ureditev razmer v zdravstvu ter preprečevanje preštevilnih birokratskih ovir oziroma sprejemanje zakonov, ki jih je v praksi možno izvajati. "Nogomet brez doseženega gola ne uresniči pričakovanj," je bil še enkrat slikovit Šarec.

seja DZ Slovenija Menjava vlade, sledijo menjave v državnem zboru

 

Komentarjev 17
  • miki1234 14:54 13.september 2018.

    samo prazno ustenje... naredi pa itak nihče nič pametnega. ker pred kamerami zmerjajo en drugega, v samoti zakulisja pa skupaj nazdravljajo in se hihitajo kako so nategnili celo državo!

  • Spark 14:17 13.september 2018.

    [ Izgubili smo blagovne znamke, s tem pa tudi identiteto in ponos. Danes pa nam tisti, ki so imeli pri tem takšne in drugačne vloge, pametujejo, ... ] Nimam pripomb. Česta resnica.

  • Dušan Ahlin 12:45 13.september 2018.

    Komiku ne moreš verjeti, nikoli ne veš a misli resno ali se zajeb....