Slovenija
2765 ogledov

Glede Marjana Šarca velika pričakovanja

Koalicija Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
Kaj o novi vladi menijo mnenjski voditelji in nekdanji politiki?

Nataša Briški  | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Slovenija bo danes po pol leta najverjetneje spet dobila operativno vlado, ki jo bo vodil novinec v politiki, Marjan Šarec. "Deluje še previden, pričakujem, da bo kmalu konkretnejši," o novem predsedniku vlade meni Nataša Briški, novinarka, soustanoviteljica in urednica Metine liste. "Doslej ni naredil še nobene večje napake, po levi je spretno prehitel relativnega zmagovalca volitev in enega najbolj izkušenih politikov pri nas," dodaja Briškijeva.

"Manjšinska vlada je eksperiment"

Šarec je z LMŠ na volitvah prejel nekaj manj kot 13 odstotkov glasov, Janez Janša SDS pa nekaj manj kot 25 odstotkov. Relativni zmagovalec volitev pa vlade ni mogel sestaviti, saj se z njim ni hotela pogajati nobena od strank levo od sredine. 

"Manjšinska vlada je brez dvoma eksperiment, ki ga bomo z zanimanjem spremljali. Resen izziv bodo migracije in v času infotainmenta, kako vzeti veter iz jader naraščajočega populizma," meni Briškijeva, ki ob tem spomni tudi na zunanjepolitični izziv. "Upam, da bodo dobro izkoristili predsedovanje EU (2021), če bodo do tja prišli v enem kosu, pa še vidimo."

"Manj, ko bo kriz, bolj bodo kompatibilni in obratno. Država je zaenkrat v spodobni kondiciji, mirno bi moralo biti še nekaj časa. Šarec pa ne bo imel lahkega dela," novi vladi napoveduje novinarka Nataša Briški. 

Zunajkoalicijska partnerica se bo vzdržala

Za izvolitev 16-članske ministrske ekipe je potrebna podpora večine navzočih poslancev, ki bodo na javnem glasovanju odločali o listi kandidatov v celoti. Vladna koalicija zagotavlja 43 glasov, Levica glede na dogovor o podpori koalicije, ministrskim kandidatom ne bo nasprotovala, ampak se bo glasovanja o vladi vzdržala. 

Svetlana Slapšak | Avtor: mediaspeed mediaspeed
"Upam, da se bo Šarec izkazal kot dober politik z občutkom za realnost"

"To so vprašanja za prerokinjo, ne za antropologinjo," se je na naša vprašanja glede delovanja nove vlade odzvala Svetlana Slapšak. "Pričakujem, da bo koalicijska pogodba obveljala; upam, da se bo Šarec izkazal kot dober politik z občutkom za realnost in senzibilnostjo za blaginjo najmanj privilegiranih; zdi se mi, da bi država potrebovala boljša ministra za zunanje zadeve in za gospodarstvo, ostali se morajo izkazati; vidim, da so najbolj pripravljeni za javni govor in najbolj dojemljivi za probleme večine na Levici. Vse ostalo je odgovornost vsakega poslanca/poslanke. Na žalost je v parlamentu dosti takšnih, ki so preverjeno neodgovorni," dodaja Slapšakova.

"Zdi se mi, da bi država potrebovala boljša ministra za zunanje zadeve in za gospodarstvo, ostali se morajo izkazati," meni antropologinja in publicistka Svetlana Slapšak. 

Če bo gospodarska rast, bo vse možno

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs naj bi po poročanju Pop TV spet r | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Na področju javnega sektorja bo delo vlade zaznamovalo usklajevanje s sindikati javnega sektorja tako glede plačne politike kot glede predvidenih sistemskih sprememb, ki se v javnem sektorju morajo premakniti z mrtve točke," meni Irma Pavlinič Krebs, ministrica za javno upravo v času Pahorjeve vlade, ki je morala prva zagristi v številne anomalije plačne reforme njenega predhodnika Gregorja Viranta.

Zahteve sindikatov javnega sektorja glede boljših pogojev dela in višjih plač, ki jih vlada Mira Cerarja ni bila sposobna urediti, kar je vodilo v več stavk, bodo trd oreh Šarčeve vlade. "Ob ugodni gospodarski rasti bodo dogovori lahko uspešno sklenjeni, predlagam pa, da se ob pogovorih o plačni politiki v javnem sektorju vlada začne ponovno usklajevati s socialnimi partnerji v smeri večje avtonomnosti in odgovornosti javnih zavodov in centralizacije podpornih služb ministrstev, ki jim v preteklosti socialni partnerji niso nasprotovali. Mandat te vlade bo torej zaznamoval socialni dialog, ki bo uspešen, če ne bo gospodarske krize," poudarja Pavlinič Krebsova. 

"G. Marjana Šarca težko ocenjujem, imam pa dober občutek, da je borec in pameten človek, ki bo spretno in s potrebno občutljivostjo urejal državne zadeve," pravi nekdanja ministrica, zdaj odvetnica Irma Pavlinič Krebs. 

"Skakanja s skupnega voza volilci niso nagradili"

Vladno koalicijo sestavljale stranke LMŠ, SAB, SD, SMC in DeSUS, zadnje tri so sodelovale že v koaliciji Mira Cerarja, ko smo bili priča številnim trenjem predvsem med SD in SMC. "Strankarske razprtije na delo vlade kot celote ne bi smele vplivati in upam, da so se v prejšnjem mandatu kaj naučili. Na volitvah skrajno neprimernega "skakanja s skupnega voza" volivci niso nagradili in upam, da napak v tej smeri ne bodo več ponavljali. Pričakujem torej bolj usklajeno in enotno delovanje," pravi Irma Pavlinič Krebs. 

Veliko ministrov iz prejšnje vlade, ni dobra popotnica

"Mandat Marjana Šarca bo zaznamovala zelo zahtevna koordinacija med strankami v koaliciji in še bolj zahtevno usklajevanje koalicijskih odločitev s stranko Levica. Po vsej verjetnosti bo proces odločanja te vlade precej počasen, kar bi lahko vplivalo na njeno učinkovitost," meni Gorazd Trpin, strokovnjak javne uprave in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za javno upravo. 

"Menim, da za nobeno vlado ni dobro, če je v njej preveliko število ministrov iz prejšnje vlade, še posebej ministrov, ki zasedajo isto ministrsko mesto," meni profesor in nekdanji državni sekretar Gorazd Trpin.

"Predsednik nove vlade bo moral imeti izjemne koordinacijske in pogajalske sposobnosti ter veliko potrpljenja in politične modrosti," pa Trpin odgovarja na vprašanje, kako se bo v novi vlogi znašel Šarec.

V 16-članski ministrski ekipi sta kar dva nekdanja predsednika vlade, Cerar in Bratuškova, štirje so že opravljali ministrsko funkcijo, trije pa so v vladah delovali kot državni sekretarji. Med kandidati so štiri ženske, pet kandidatov pa ima v aktualnem sklicu DZ funkcijo poslanca.

seja DZ Slovenija Menjava vlade, sledijo menjave v državnem zboru

 

Komentarjev 6
  • borut08 20:47 14.september 2018.

    Nobenih pricakovanj saj kradlo se bo naprej na veliko ker tako pac dela nasa drzava,drugace smo pa policijska drzava,ki terorizira in ustrahuje drugace mislece in postene sciti pa lopove.Ko sem grdo pogledu lopova prisesanga na drzavne jasli so mi tokoj ...prikaži več dostavili poloznico,ko pa sem zelel podati ovadbo na PP.Celje jo pa niso hoteli sprejeti in so jo sele po pritozbi na MNZ.Diktatura!

  • Albatroz 12:02 13.september 2018.

    Tudi če jih nebi bilo nebi bilo kaj dosti drzgače samo kradli nebi toliko

  • mph 10:36 13.september 2018.

    Vsaj za tiste 3 ministre zaradi katerih je Levica zavrnila glasove, se povsem strinjam z njimi, ne verjamem, da bi bilo možno dobiti slabše, še posebaj Počivalšek in falot ... pardon, Fakin. :-)