Slovenija
2081 ogledov

Menjava vlade, sledijo menjave v državnem zboru

seja DZ Saša Despot
Slovenija do nove vlade. Na mesto ministrov bodo v poslanske klopi sedli novi in tudi nekateri stari obrazi. Podobno velja tudi za mesta državnih sekretarjev.
Če ne bo nepričakovanih zapletov, bi morala lista ministrskih kandidatov Marjana Šarca danes prestati prvi preizkus. Slovenija bo dobila 13. vlado, ki bo manjšinjska.
 
Med 16 kandidati za ministre, o katerih bodo v državnem zboru danes glasovali, jih kar pet prihaja iz vrst poslancev. In čeprav se bodo ministri po izvolitvi predvidoma že prvič sestali na seji vlade, na njihove sedeže nadomestni poslanci še ne bodo sedli danes. Državna volilna komisija (DVK) bo namreč postopke sprožila šele, ko jih bo državni zbor uradno obvestil o potrebnih menjavah. Sklep na DVK pričakujejo v petek in zelo verjetno bodo nove poslance o pravici do prevzema mandata obvestili še isti dan. Konec tedna oziroma najkasneje v začetku naslednjega tedna pa bodo člani DVK njihova imena formalno potrdili in jih posredovali na Šubičevo.
 
V poslanski skupini LMŠ, kjer je Karla Urh že zamenjala predsednika vlade Marjana Šarca, bodo dobili še eno nadomestno poslanko. Rudija Medveda, kandidata za ministra za javno upravo, bo glede na dosežen volilni rezultat najverjetneje nadomestila Nina Maurovič, ki je kandidirala v volilnem okraju Hrastnik. Zadnjih 12 let je Maurovičeva delala kot televizijska novinarka, kreativna in izvršna producentka ter urednica. Pred leti se je udeležila tudi resničnostnega šova.
 
Med poslance SMC se namesto Mira Cerarja, ki odhaja na zunanje ministrstvo, ponovno vrača izkušeni politik Jani Möderndorfer. Gospodarskega ministra Zdravko Počivalšek pa bo zelo verjetno zamenjal neznanec na političnem parketu - nekdanji nogometaš Gregor Židan.

Enako si tudi v petčlanski poslanski skupini SAB obetajo dve menjavi. Namesto Marka Bandellija prihaja profesor biologije Andrej Šušmelj, namesto Petra Česnika pa Maša Kociper, ki je bila v parlament izvoljena že leta 2011 na listi Pozitivne Slovenije. Maša Kociper bo po odhodu Bandellija tudi prevzela mesto vodje poslanske skupine SAB, so nam potrdili v stranki. Tako Bandelli kot Kociprova pa znotraj stranke zasedata mesto podpredsednikov.

Kdo bo poleg ministrov še zasedel vodilna mesta na ministrstvih?

Takoj koncu seje državnega zbora oziroma potrditvi ministrske liste se bo ekipa Marjana Šarca sešla na prvi seji vlade, na kateri naj bi imenovala tudi generalnega sekretarja vlade - šlo naj bi za Stojana Tramteja, doslej direktorja urada za splošne zadeve in informacijsko podporo na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, - in nekatere državne sekretarje.

V kabinetu predsednika vlade naj bi postala državna sekretarja nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak in Šarčeva desna roka, nekdanji predsednik uprave Lek, Vojmir Urlep.

Na pravosodju bo ministrici Andreji Katič pomagala strankarska kolegica Dominika Švarc Pipan. Poleg nje iz SD na mesto državnega sekretarja na kulturo prihaja nekdanji poslanec Jan Škoberne. Na ministrstvu za izobraževanje naj bi se preselila tudi Jernej Štromajer in Martina Vuk.

Mesto državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo naj bi prevzel tudi obramboslovec in analitik Klemen Grošelj, v javnosti se omenja tudi, da naj bi državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga bo vodil prvak SMC, postal Dobran Božič, nekdanji načelnika Generalštaba Slovenske vojske, ter diplomatka in doslej veleposlanica na Japonskem Simona Leskovar.

Vlada je včeraj na dopisni seji Dobrana Božiča razrešila s položaja direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za varovanje tajnih podatkov in na njegovo mesto začasno imenovala Natašo Dolenc. Zaradi prevzema novih delovnih dolžnosti pa je vlada včeraj prav tako predlagala odpoklic z dolžnosti izredne in pooblaščene veleposlanice Republike Slovenije na Japonskem in v Republiki Koreji Leskovarjeve.

Prvak Desusa Karl Erjavec je že konec avgusta napovedal, da si obetajo, da bo Peter Vilfan zasedel mesto državnega sekretarja zadolženega za šport na ministrstvu za izobraževanje, Uroš Prikl pa bo državni sekretar zadolžen za zdravje. Kdo naj bi zasedel mesta preostalih državnih sekretarjev na vročem zdravstvenem resorju, še ni povsem jasno. Enako velja tudi za finančno ministrstvo.

Še vedno pa tudi ni jasno, ali bo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, ki bi bil zadolžen za komunikacijo med strankami, dobila tudi Levica. O tem in kaj to pomeni za status "opozicijske" Levice, pa naj bi se stranke še pogovarjale.
Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:09 13.september 2018.

    Za zdaj kaže, da poleg nekaterih novih obrazov, na primer nekdanjega nogometaša Gregorja Židana, v hram demokracije prihajata tudi že preizkušena Maša Kociper in Jani Möderndorfer......................ob že znanih ,mahnjeničih ,pojbičih ,breznikih, černačih ,............OBUP . Ustavite Zemljo ...........IZSTOPIM .