Smrt v garderobi policijske postaje Krško: Zakaj je umrl Blaž?

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Na policijski postaji Krško je 5. decembra lani odjeknil strel, usoden za 25-letnega Blaža Lesjaka. V garderobi je bil takrat še njegov 21-letni kolega. Kaj natančno se je zgodilo? Specializirano državno tožilstvo je te dni sprejelo prvo odločitev.
Oglej si celoten članek

Tistega ponedeljka nekaj pred šesto zjutraj sta se v garderobi srečala mladeniča, ki sta bila tudi najboljša prijatelja, po skupnem dvoletnem usposabljanju na višji policijski šoli pa sta se na PP Krško oba zaposlila 1. oktobra, torej le dva meseca prej.

Blaž Lesjak je končal izmeno in nameraval domov, v okolico Ptuja, 21-letnik jo je začenjal. Pištola, službena beretta, naj bi se sprožila med njunim preoblačenjem, krogla pa je zadela nesrečnega Lesjaka v prsni koš. Po spletu najnesrečnejših okoliščin naj bi torej policist ustrelil policista.

Poškodbam podlegel v bolnišnici

Kot je takrat povedal direktor novomeške policijske uprave Janez Ogulin, so kolegi skušali pomagati ranjenemu policistu, seveda so na pomoč prihiteli reševalci in ga odpeljali v brežiško bolnišnico: "Ves čas smo upali, da poškodbe le niso bile tako hude in da se bo vse skupaj srečno končalo. Žal smo bili nekaj minut po sedmi uri obveščeni, da je naš sodelavec izgubil boj za življenje."

Zaradi hudega šoka je bil v zdravstveni oskrbi tudi 21-letnik.

Foto: Dragana Stanković/Dnevnik PP Krško "V življenju sem videl že marsikaj. Mislil sem, da sem pripravljen na vse. A tak dogodek te preprosto ne more pustiti ravnodušnega. Celotna policija je v šoku. Ne znamo si predstavljati in samo domnevamo lahko, kakšna čustva prevevajo svojce," je po dogodku dejal takratni vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Od Blaža Lesjaka so se s policijskimi častmi poslovili v soboto, 10. decembra.

Povzročitev splošne nevarnosti

Posebni oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na Specializiranem državnem tožilstvu je preiskoval kaznivo dejanje povzročitev splošne nevarnosti, za katerega je zagrožena zaporna kazen. Tožilska odločitev naj bi bila po prvotnih napovedih sprejeta še ta mesec in je pred nekaj dnevi tudi bila, a so nam sporočili, da "v tem trenutku še ni meritorna. Predvidoma bo dokončno odločeno do konca aprila".

Na generalni policijski upravi so po dogodku uvedli notranjevarnostno preiskavo, postopki pa, kot nam je včeraj sporočila vodja sektorja za odnose z javnostmi Maja Ciperle Adlešič, še niso zaključeni.

V Sloveniji v zadnjih tridesetih letih na policijskih postajah takšnega tragičnega primera ni bilo, nekaj manjših nesreč na usposabljanjih oziroma ob rokovanju z orožjem se je k sreči končalo brez hujših posledic.

Po tragediji v Krškem Po smrti 25-letnega policista pojasnila strokovnjaka

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 10:19 30. Marec 2023.

    kaj je to barreta,baretka?

  • 09:16 30. Marec 2023.

    Mislim, da z nabojem v cevi nimaš kaj hoditi po poslopju postaje in po garderobi.

  • 09:02 30. Marec 2023.

    Pač (pre)hitri kurz za nedotakljive!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.