Slovenija
107190 ogledov

Po smrti 25-letnega policista pojasnila strokovnjaka

Pištola EPA
Po včerajšnjem tragičnem dogodku na Policijski postaji Krško, kjer je življenje izgubil 25-letni policist iz okolice Ptuja, smo se obrnili na strokovnjaka za rokovanje z orožjem, ki nam je pojasnil, v katerih primerih lahko pride do samosprožitve pištole oz. orožja.

Slovenijo je v zgodnjih ponedeljkovih urah pretresla tragedija, ki je v Policiji v zadnjih desetletjih ne pomnijo. Po koncu izmene se je v garderobi sprožila pištola – okoliščine, kako je do tega prišlo, še niso natančno razjasnjene. Ob tem je življenje dobro uro po dogodku izgubil 25-letni policist. Pištola, ki se je sprožila, je bila pištola njegovega 21-letnega kolega, sicer najboljšega prijatelja, kot je razkril generalni direktor Policije Boštjan Lindav na novinarski konferenci.

prisega pomožnih policistov Slovenija Slovenija Zadnja novica: V nesreči s strelnim orožjem umrl 24-letni policist

Kot nam je pojasnil Debartoli Dalibor, direktor usposabljanj za varno ravnanje z orožjem pri LYNX PRO, do takšnih primerov lahko pride, zato je treba biti predvsem zelo pazljiv pri polnjenju pištole, ki mora biti izvedeno na varen način. "Prav sama se pištola ne more sprožiti. Če leži v sefu, potem se ne bo sprožila. Če boste pa vi izvedli repetiranje orožja oz. polnjenje na kakršen koli način – tudi če je orožje zaklenjeno – in če se zgodi, da recimo udarna igla ostane v prvem položaju zaradi umazanije ali pa rje, se lahko zgodi, da se bo tako orožje sprožilo. Tudi meni se je to že zgodilo," nam je pojasnil Debartoli. 

prisega pomožnih policistov Slovenija Slovenija Novo o smrti 25-letnega policista, pištola se je sprožila v garderobi

"Vi date nabojnik v orožje, repetirate orožje in potem je orožje zaklenjeno. Če bi vi stiskali sprožilec, ne bi bilo nič. Morate najprej odkleniti varovalko, potem stisnete sprožilec. Ampak, če se zgodi, da je udarna igla ostala v sprednjem položaju – ko udarno iglo sprožiš, gre naprej in udari po netilki – zaradi umazanije ali pa tega ker je zarustala, potem se zgodi, da se bo sprožila že pri polnjenju, ker je igla že spredaj. Ampak to se zgodi zelo redko. Meni se je to v 30-letni karieri zgodilo le enkrat. V vsakem primeru je treba orožje polniti v varno smer. Ne smeš ga polniti proti osebam," je sicer izpostavil Debartoli, ki že več kot deset let organizira usposabljanja za varno rokovanje z orožjem.

Pištola | Avtor: Profimedia Profimedia

"Tudi če je pištola zaklenjena, bo naboj deloval enako"

Poleg rje ali umazanije je eden od možnih razlogov za samosprožitev tudi morebitna mehanska okvara, je pojasnil Debartoli. "Lahko pa pride tudi do mehanske okvare ali česa podobnega. Naboj bo deloval enako, ali je pištola zaklenjena ali ne, v kolikor pride do sprožitve. Tega ne moreš preprečiti, zato je treba ravnati tako, da se to ne zgodi. Tega, da se bo zaklenjeno orožje sprožilo, ko polniš orožje, ne pričakuješ ... Najprej ti dve minuti ni nič jasno, zakaj. Se pa, se pa dogaja. Zato pa učimo ljudi, da ko po polnijo orožje, da ga obrnejo v varno smer," je v telefonskem pogovoru še izpostavil Debartoli.

Tudi sam se je s takim primerom v svoji karieri že srečal, nam je zaupal. "Meni se je to zgodilo pred dvajsetimi tečajniki. Puška je bila "zarustana", jaz sem vstavil nabojnik, ampak se je sprožila v nasip ... Če pa bi jo imel uperjeno v tla ali zrak, bi pa lahko šlo v vas ali pa meni v noge. Zato je treba delati tako, kot je treba," je zaključil Debartoli.

Pištola | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 31
  • JONIJONI 11:14 08.december 2022.

    Neglede na stanje pištole, do tragedije nebi prišlo, če bi se držali najbolj osnovnega pravila. To je, da orožja ne obračamo proti človeku, četudi smo 100% prepričani, da je prazno in četudi nimamo prsta na sprožilcu!!! Ko pištola ni toku, ...prikaži veču, je lahko obrnjena samo v varno smer ali proti tarči, ki jo mislimo ustreliti, pa neglede kaj to je!!! Ni potrebno biti noben strokovnjak, da ugotoviš, da se oseba ni držala zgoraj opisanega.

  • suzana14 09:43 07.december 2022.

    Tragedija in pika. Ta strokovnjak samo naklada in prehiteva stroko, ki bo preiskala nesrečni dogodek.

  • rd2dmk2 09:24 07.december 2022.

    razlaga strokovnjaka je mal čudna udarna igla ostane v prednjem položaju. ok pustimo zaradi rje, ampak, mal razlike je pa med pištolo in puško saj kot se jest spomnim. torej če vzamete standardno puško pap 59-66 imate nabojnik s 5 ...prikaži več5 naboji. danapolnite orožje morate repetirat da odprete magazin in nato vstavite nabojnik s naboj v magazin sprostite zaklep. tu poči.