Slovenija
733 ogledov

Najmlajšo mestno občino bo vodil Janez Kerin

Krško krsko.si
V najmlajši slovenski mestni občini sta se v drugem krogu volitev pomerila Dušan Šiško in Janez Kerin.

Županska kandidata Dušan Šiško in Janez Kerin sta se v volilno tekmo šestih kandidatov podala s podporo volivk in volivcev.  Oba sta se zahvalila volivcem za podporo.  in pričakujeta, da bo rezultat tesen. "Razlika bo minimalna," je bil po zaprtju volišč prepričan Kerin. Da bo rezultat tesen, je bil prepričan tudi Šiško. 

A na koncu le ni bilo tako tesno. Največ glasov je dobil Janez Kerin, in sicer 55,16 %, medtem ko je Šiško dobil 44,84 % glasov. 

Kako je bilo v prvem krogu?

Ob skoraj 47-odstotni volilni udeležbi je v prvem krogu za Šiška glasovalo 2.413 volivcev, za Kerina pa 1.935. To pomeni, da je Šiško v prvem krogu dobil skoraj četrtino glasov, medtem ko jih je Kerin zbral skoraj petino.

V 30-članskem občinskem svetu sta njuni listi, ki ju doslej v mestnem svetu ni bilo, dosegli po štiri mandate, z enim več sta ju prehiteli SLS in SDS, z dvema več pa Gibanje Svoboda. Miran Stanko, ki je funkcijo župana opravljal nekaj dlje kot dva mandata, je kandidiral za občinski svet, vendar je bil pri tem neuspešen.

Oba kandidata v podporo gradnji NEK2 in ureditvi degradiranega območja tovarne Vipap

Šiško je po prvem krogu volitev ocenil, da je bitko za župansko funkcijo že dobil, medtem ko je Kerin izpostavljal, da rezultat pomeni željo volivcev, ki si želijo novega načina vodenja občine. Po prvem krogu volitev sta Šišku izrazila podporo neuspešna županska kandidatka Janja Starc, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice, in Iztok Starc, kandidat Slovenske ljudske stranke s podporo Nove Slovenije.

Šiško je v času kampanje kot prioritetne projekte navajal dokončanje knjižnice, gradnjo bazena v športnem parku Matije Gubca, pametne Srebrne vasi na območju stare elektrarne na Senovem, varovanih stanovanj in stanovanj za mlade. Tudi Kerin je v kampanji zagovarjal ureditev tematik starejših in mladih. Zagovarjal je tudi sprejetje novega občinskega prostorskega načrta in povečanje sredstev za participativni proračun.

Oba županska kandidata sta izrazila podporo gradnji drugega bloka nuklearne elektrarne Krško, s poudarkom na izgradnji odlagališča radioaktivnih odpadkov. Del nadomestila zaradi omejene rabe prostora in nuklearke bi razdelila neposredno občanom v različnih oblikah, tudi v subvencioniranju električne energije. Prav tako sta oba naklonjena ideji ustanovitve regije Posavje s sedežem v Krškem.  

Nuklearna elektrarna Krško Jedrska elektrarna Krško NEK JEK | Avtor: Nebojša Tejić/Vlada RS-Flickr Nebojša Tejić/Vlada RS-Flickr
Degradirano območje papirnice Vipap v središču Krškega mesto pesti že vrsto let. Kerin je tekom kampanje za STA dejal, da bi se v primeru opustitve dejavnosti papirništva z lastniki skušal dogovoriti o sanaciji in zamenjavi zemljišč ali njihovem odkupu. Zemljišča bi nato preoblikovali v bivanjsko-servisna območja in zelenice. Za odkup vseh prostih zemljišč se je zavzemal tudi Šiško, ki je poudaril tudi možnost kompenzacije za dolg, ki ga imajo lastniki do občine, nato postopno preurejanje za stanovanjske in poslovne namene.

Zadostno število zdravnikov v Zdravstvenem domu Krško bi Kerin ob prihodu zdravstvenega osebja iz tujine zagotavljal tudi s štipendiranjem in zagotovitvijo primernih stanovanj. Tekom kampanje je poudarjal, da bi pospešil umeščanje prizidka za zdravstveni dom, ki je v začetni fazi, Šiško pa bi družinam zdravnikov omogočil kakovostno življenje, tudi z ugodnimi cenami vrtcev, s kakovostnimi šolami, ponudbo stanovanj in podobnimi ukrepi.

54-letni Kerin je zadnjih 12 let zaposlen na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) v Ljubljani kot višji kriminalistični inšpektor. Zadnja štiri leta je opravljal funkcijo predsednika občinskega nadzornega odbora. Dejaven je tudi na kulturnem področju, med drugim opravlja drugi mandat predsednika Sveta Javnega sklada kulturnih dejavnosti RS OI Krško.

53-letnega Šiška so leta 2018 na listi SNS izvolili za poslanca državnega zbora, kjer je bil med drugim predsednik komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, član mandatno-volilne komisije, odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, odbora za notranje zadeve, odbora za javno upravo in lokalno samoupravo ter član podkomisije za romska vprašanja. Na njegov predlog je bil občini Krško novembra lani podeljen status mestne občine. Maja letos je izstopil iz SNS in njene svetniške skupine, funkcijo občinskega svetnika pa je nadaljeval kot samostojni svetnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.