Sodišče z novo klofuto za direktorja RTV, nov žarek upanja za Goloba

Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Ravnanje generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha je bilo nezakonito, je pritrdilo vrhovno sodišče in vodstvu RTV-ja zadalo novo klofuto.
Oglej si celoten članek

Na novinarski konferenci RTV-ja, ki jo je vodstvo javnega zavoda sklicalo po zloglasni napovedi Golobove vlade, da načrtuje razrešitev devetih programskih svetnikov, se je v. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough ob odločitvi Višjega delovnega in socialnega sodišča, da je bilo njegovo imenovanje leta 2021 nezakonito, ker da ni izpolnjeval razpisnih pogojev (tri leta vodstvenih izkušenj), ter da je nezakonito razrešil tedanjo direktorico televizije Natalijo Gorščak, skliceval na to, da je vodstvo RTV na vrhovno sodišče poslalo zahtevo po reviziji obeh sodb. "Odgovora s strani vrhovnega sodišča še ni," je zatrjeval na novinarski konferenci. 

Novinarji Dela so zadevo sami preverili pri vrhovnem sodišču, ki je isti dan, kot je bila na sporedu novinarska konferenca vodstva RTV-ja, sporočilo, da je obe pritožbi zavrnilo. Povedano drugače: vrhovno sodišče je pritrdilo višjemu in označilo obe ravnanji za nezakoniti. "S tem se je postopek v obeh zadevah na vrhovnem sodišču tudi zaključil," so za Delo odgovorili z vrhovnega sodišča.

vložena včeraj Vodstvo RTV vrača udarec Golobu: Tožba za slabih 24 milijonov evrov

Za Golobovo vlado je morda ključna zavrnitev revizije sodbe o imenovanju Grah Whatmougha. Sodišče je namreč ravnanje dokončno odločilo za nezakonito, vlada pa je razrešitev devetih programskih svetnikov (vsi, ki so podprli imenovanje Grah Whatmougha za generalnega direktorja) vezala prav na prvotno imenovanje Grah Whatmougha za generalnega direktorja RTV-ja. 

Na včerajšnji novinarski konferenci je Grah Whatmough sicer pojasnil, da se s sodbama sodišča ne strinjajo ter da si težko predstavlja sodelovanje z direktorico televizije, ki ne upošteva navodil generalnega direktorja. Kar se tiče njegovega nezakonitega imenovanja, se je Grah Whatmough še pred odločitvijo višjega sodišča zaščitil tako, da je marca lani podal razpis za v. d. generalnega direktorja, češ da je želel preveriti, ali ima podporo ali ne. Programski svet ga je imenoval na ta položaj, razpis pa več ni predvideval triletnih vodstvenih izkušenj.

Slovenija Presenečenje, obupani Golob bo na RTV potegnil zasilno zavoro

Spomnimo: včerajšnja novinarska konferenca Grah Whatmougha je sledila potezi vlade, ki je v ponedeljek predstavila načrte mandatno-volilne komisije. Ta ima za 11. redno sejo 1. junija med gradivi predloga za razrešitev Slavka Kmetiča in Alojzija Bogataja. Teden dni kasneje naj bi obravnavali predlog za razrešitev Lea Oblaka in Ivana Štuheca, za 16. junija je predvidena obravnava predloga za razrešitev Žige Kušarja in Alenke Gotar, 20. junija pa Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja. Predsednik vlade, ki ni uspel z implementacijo RTV zakona – ta je sicer na referendumu dobil večinsko podporo, a se je "zataknil" na ustavnem sodišču –, je tako potegnil zasilno zavoro in našel način, kako bi se v programskem svetu RTV-ja znebil kadrov, ki ga je nastavila prejšnja, Janševa vlada.

Potezi vlade je vodstvo RTV-ja odgovorilo tako, da je v ponedeljek vložilo tožbo zoper vlado, ker da ni pristopila k realizaciji zaveze iz stavkovnega sporazuma leta 2018, ki je bil sklenjen s sindikati javnega sektorja. Tožbeni zahtevek je težak kar slabih 24 milijonov

dezurni@styria-media.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 46

  • 09:00 18. Maj 2023.

    Res je hudo, da je vsa energija golobnjaka usmerjena na rtv, gospodarstvo pa v prostem padu.

  • 21:08 17. Maj 2023.

    človek kot je g. golob je zadevo tako zasral, da človek ne more verjet ... vse bi se lahko zgodilo …

  • 20:48 17. Maj 2023.

    AJA ulica, oh, kaj pa čakaš in kaj sploh bluziš "da mi ne zmoremo" ... če zmorete, kje je zdaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.