Slovenija
23688 ogledov

Presenečenje, obupani Golob bo na RTV potegnil zasilno zavoro

Robert Golob
1/3
Flickr/Vlada RS
Golob je očitno obupal nad tem, da bi vodstvo RTV Slovenija zamenjal z uveljavitvijo novega zakona, zdaj so se lotili razreševanja programskih svetnikov v parlamentu, kar je pravno precej sporna rešitev.

Mandatno-volilna komisija ima za 11. redno sejo 1. junija med gradivi predloga za razrešitev Slavka Kmetiča in Alojzija Bogataja. Teden dni kasneje naj bi obravnavali predlog za razrešitev Lea Oblaka in Ivana Štuheca, za 16. junija je predvidena obravnava predloga za razrešitev Žige Kušarja in Alenke Gotar, 20. junija pa Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja.

To bi lahko nova oblast naredila takoj po prevzemu oblasti, a so takrat presodili, da gre za pravno precej vprašljivo zadevo, zato so vodstvo RTV Slovenija poskušali razrešiti s sprejemom sprememb zakona o RTV Slovenija, ki je prestal referendum, nato pa se je "zataknil" na ustavnem sodišču, kjer čaka na končno odločitev, so pa ustavni sodniki del zakona začasno zadržali, čemur praviloma sledi razveljavitev zakona. Pred dnevi je Val202 poročal, da naj bi se na ustavem sodišču oblikovala večina, ki bi odpravila začasno zadržanje zakona. 

Sajovic priznal, da so pravna mnenja zelo različna

Predlog za razrešitve so predsedniki poslanskih skupin pojasnili na novinarski konferenci. "Nezakonito, nekompetentno nastavljeno vodstvo RTV-ja s pomočjo programskih svetnikov zavod pelje v bankrot in propad, očitno po grškem scenariju. Pravnomočne odločitve sodišče so jasne. Šlo je za nezakonito ravnanje, sporočila z referenduma se očitno ne sliši. Na sto tisoče državljanov plačuje obvezno nekaj, kar ne zmore več gledati," je novinarsko konferenco začel vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic. Na vprašanje, s kakšno pravno podlago, so se lotili tega izrednega ukrepa, je odgovoril: "Pravna mnenja obstajajo, so si zelo različna, ta trenutek jih ne razkrivamo."

Sejo je sklicala mandatna komisija, jaz mislim, da so odločitve sodišča po nezakonitostih, ki so pravnomočne, zadostna podlaga, da postopek razrešitve nadaljujemo. Gre za način dela. Najbrž o velikem številu ljudi znotraj iste seje ni mogoče razpravljati. 

Borut Sajovic o tem, zakaj razrešitve vseh svetnikov ne obravnavajo na isti seji, ampak na kar štirih sejah

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je dodal, da je RTVS že nekaj časa v agoniji, "ta agonija pa se je v zadnjem času še poglobila. Da se agonija poglablja, je pokazalo tudi sodišče, ki je presodilo nezakonita ravnanja. Tudi številke z RTV so jasne, saj je manj gledana televizija, zato se je koalicija tudi odločila, da potegne to potezo," je pojasnil.

Najbolj oster je bil vodja poslanske skupina Levica Matej Vatovec, ki je SDS očital, da z bagrom vozi po RTV. "S tem bagrom so poteptali avtonomijo zaposlenost, neodvisnost samega medija in skrhali zaupanje, ki ga je imela javnost do RTV-ja. Na podlagi sodb smo v koaliciji ocenili, da je to uničevanje potrebno zaustaviti. Programski svetniki so delovali v nasprotju z zakonodajo in s tem ukrepom bomo programske svetnike, ki so namerno delovali proti, razrešili," je izpostavil Vatovec.

Dve sodbi, zaradi katerih bodo leteli

Mandatno-volilna komisija se je na seji prejšnji teden seznanila dvema sodbama, prvo o tem, da je bil generalni direktor RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 nezakonito imenovan na čelo nacionalke, saj ni imel dovolj vodstvenih izkušenj. Kasneje so ga marca 2022 "za vsak primer" imenovali še enkrat, zato ostaja na položaju. Izkušnje v drugem razpisu niso bile določene. Druga sodba pa je ugotovila, da je bila njegova razrešitev direktorice televizije Natalije Gorščak nezakonita. O tem je Grah Whatmough sicer odločil sam, a le zato, ker se programski svet o njegovem predlogu za razrešitev ni izrekel, saj je Janši naklonjena večina zagotovila nesklepčnost. 

Očitno bo prav nezakonito imenovanje Grah Whatmougha za generalnega direktorja in odgovornost pri nezakoniti razrešitvi Gorščakove očitek, ki bo podlaga za razrešitev devetih programskih svetnikov. Z imenovanjem novih se bo večina v programskem svetu seveda prevesila na levo. 

Kako odpokličeš svetnike, ki jim je potekel mandat?

Golobi je sicer aprila za RTV Slovenija dejal, da parlament ne more odpoklicati programskih svetnikov, saj "je ustavno sodišče sicer ugotovilo, da je mandat obstoječemu programskemu svetu pretekel, da ga pa nadaljuje vse do dokončne odločitve tega istega ustavnega sodišča; na neki način je ustavno sodišče reklo – dokler se mi ne odločimo, ne sme nihče početi nič".

"Jaz se počutim predvsem zelo zafrustriran, ker sem bil naiven in verjel, da se da RTV depolitizirati na civilen in legalen način, da ta zavod začne delovati resnično v javnem interesu. Potem me je pa ena stran politike, ne naša, podučila, da za naivnost v politiki ni mesta, ampak da moraš biti v politiki predvsem politik; kar pomeni, da bi morali najprej politično prevzeti RTV in šele potem začeti depolitizacijo. Hoteli smo, skupaj s civilno družbo, preskočiti to fazo, po kateri bi Svoboda prevzemala RTV. In to je bila naša napaka," je povedal. 

Priznal je, da so razmišljali o še eni možnosti, o t. i. bližnjici, a "smo se zavestno odločili, da je ne bomo uporabili. Mislim, da je to pomembno." Kot kaže, je prišel čas za bližnjico.

"Drugih vzvodov v tem trenutku nimamo. Sliši se nenavadno, tudi sam sem bil začuden, ko sem govoril s svojimi svetovalci, vendar ker in če smo zavezani pravni državi, smo danes priča situaciji pat do odločitve ustavnega sodišča," je aprila za RTV Slovenija povedal Golob. "Spremljamo situacijo tudi prek inšpekcijskih nadzorov, ugotavljamo tudi individualno odgovornost", a dokončno jo mora ugotoviti pravna država, ne politika, je aprila povedal Golob.

Programski svet RTV Slovenija ima 29 članov, od tega jih 21 izvoli parlament, od tega pet na predlog poslanskih skupin in 16 na predlog gledalcev in poslušalcev. 

Trinajst od teh enaindvajsetih jih je 27. decembra lani izvolila Janševa koalicija, osem na predlog gledalcev in pet na predlog političnih strank. Izvolili so Mitjo Čandra, Jurija Pavla Emeršiča, Petra Gregorčiča, Ivana Krambergerja, Žigo Kušarja, Klaro Remec, Jelko Stergel in Matevža Tomšiča. Na predlog političnih strank so svetniki postali Dejan Cesar, ki ga je predlagala poslanska skupina DeSUS-a, Anuša Gaši, ki jo je predlagala poslanska skupina SMC-ja, Vane Gošnik na predlog SNS-a, Jožef Jerovšek na predlog SDS-a in Maja Lapornik na predlog NSi-ja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 85
  • janez_vindon 08:11 16.maj 2023.

    Rešitev za Svobodo, uzakonite neobvezno plačevanje RTV prispevka. Pa zadevo rešite v 1 mesecu.

  • ana77 07:17 16.maj 2023.

    Sami solatarji.

  • andrej084 22:20 15.maj 2023.

    Pa naj se dvigne prispevek na 100€, pa da vidimo potem in leve in desne in sredinske... pa zaposlenih je premalo ljudi, iz 2500 zaposlenih povečat na 3500 ljudi, to je primerna številka. Pa še novo stavbo potem potrebujemo, hitro ...prikaži več iskati novo lokacijl, ...