Slovenija
15981 ogledov

Vodstvo RTV vrača udarec Golobu: Tožba za slabih 24 milijonov evrov

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
"Rad bi vam zagotovil, da RTV-ju ne grozita ne stečaj ne grški scenarij," je na novinarski konferenci pojasnil v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

Besede Andreja Graha Whatmougha so prišle kot odziv na besede vodje poslanske skupine Gibanja Svoboda Boruta Sajovica, ki je na včerajšnji novinarski konferenci izjavil, da "nezakonito, nekompetentno nastavljeno vodstvo RTV-ja s pomočjo programskih svetnikov zavod pelje v stečaj in propad, očitno po grškem scenariju"

Kot je pojasnil v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija, ima javni zavod v tem trenutku več kot dovolj likvidnostnih sredstev za normalno poslovanje. "Glede likvidnostnega položaja lahko povem, da smo danes, dan po plačilu vseh plač, imeli na računu še vedno tri milijone evrov denarja. Poleg tega letos nismo zadolženi in zaenkrat ne načrtujemo, da bi se rabili zadolževati," je pojasnil Grah Whatmough in obenem dodal, da 18. v mesecu pričakujejo večji priliv s strani trajnikov. "V teh dveh letih smo ustvarili za pet let milijonih prihrankov na letni ravni samo na stroških dela, tudi zaradi tega smo prvič po letu 2016 lani poslovali pozitivno oz. brez izgube. Tudi letos poslujemo skladno z načrtom oz. še nekoliko bolje," je še pojasnil na novinarski konferenci.

Novinarska konferenca Grah Whatmougha je sledila potezi vlade, ki je včeraj predstavila načrte mandatno-volilne komisije. Ta ima za 11. redno sejo 1. junija med gradivi predloga za razrešitev Slavka Kmetiča in Alojzija Bogataja. Teden dni kasneje naj bi obravnavali predlog za razrešitev Lea Oblaka in Ivana Štuheca, za 16. junija je predvidena obravnava predloga za razrešitev Žige Kušarja in Alenke Gotar, 20. junija pa Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja. Predsednik vlade, ki ni uspel z implementacijo RTV zakona – ta je sicer na referendumu dobil večinsko podporo, a se je "zataknil" na ustavnem sodišču –, je tako potegnil zasilno zavoro in našel način, kako bi se v programskem svetu RTV-ja znebil kadrov, ki ga je nastavila prejšnja, Janševa vlada.

Robert Golob Slovenija Presenečenje, obupani Golob bo na RTV potegnil zasilno zavoro

Je pa na novinarski konferenci v. d. generalnega direktorja pojasnil, da so na RTV včeraj vložili tožbo proti vladi. "Vlada kljub številnim pozivom, tudi mojega predhodnika, ni pristopila k realizaciji zaveze iz stavkovnega sporazuma leta 2018, ki je bil sklenjen s sindikati javnega sektorja," je opozoril Grah Whatmough. In sicer gre za znesek v višini slabih 24 milijonov evrov. "Ravno zato, ker vlada ni pristopila k zavezi iz stavkovnega sporazuma 2018, smo sprejeli odločitev z vsemi tremi sindikati, da vložimo tožbo za povrnitev stroškov dela. Teh stroškov dela je za slabih 24 mio do 22. septembra lani. Tožba je bila vložena včeraj," je pojasnil v. d. generalnega direktorja. 

Janez Janša Slovenija Janša zagrozil z ustavno obtožbo

Andrej Grah Whatmough | Avtor: Adrian Pregelj/RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Grah Whatmough se je dotaknil tudi sodbe Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, ki je marca letos odločilo, da njegovo imenovanje leta 2021 ni bilo zakonito, saj da ni ustrezal razpisu, ki je predpisoval, da mora kandidat imeti tri leta izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov. A kot je pojasnil, je bila ta sodba, s katero da se na RTV ne strinjajo, realizirana. Grah Whatmough je namreč marca lani podal za razpis v. d. generalnega direktorja, češ da je želel preveriti, ali ima podporo ali ne. Programski svet ga je imenoval na enak položaj, razpis pa več ni predvideval triletnih vodstvenih izkušenj. 

Je pa danes pojasnil, da je RTV, kar se tiče sodbe, vložil predčasen predlog revizije na vrhovno sodišče, a odgovora še niso prejeli. "Glede sodbe v zadevi imenovanja leta 2021 po razpisu, ki je bil objavljen decembra 2020, bi želel opozoriti ključno zadevo in to je, da se je v razpisni dokumentaciji znašel pogoj, ki ga ni ne v statutu in ki tudi prej ni bil nikoli v razpisu za delovno mesto generalnega direktorja. In to so tri leta izkušenj z vodenjem velikih sistemov. Za ta pogoj je sodišče pravnomočno sodišče presodilo, da ga ne izpolnjujem. Bistveno je, da izpolnjujem enake pogoje kot vsi pred menoj imenovani generalni direktorji. Ta pogoj se je znašel v razpisu decembra 2020, še pod prejšnjim programskim svetom. Tega pogoja ni bilo ne prej ne kasneje v razpisih," je zatrdil Grah Whatmough. Na vprašanje novinarke, kaj je želel doseči s pritožbo na vrhovno sodišče, je odgovoril: "Tukaj je prvo vprašanje, ali lahko programski svet mimo statuta, ki določa pogoje za generalnega direktorja, te pogoje ože ali širi. To je prvo pravno vprašanje, na katerega bi po mojem mnenju vrhovno sodišče z revizijo moralo odgovoriti. Kajti če je temu tako, da lahko programski svet te pogoje oži, širi, korigira, potem je tudi programski svet po neki logični posledici tisti, ki presoja te pogoje," je opozoril Grah Whatmough.

Pojasnil je tudi, da je poslal pismo Evropski komisiji, in sicer konkretno zaradi štirih izjav zakonodajne in izvršilne oblasti, ki da kažejo na to, da se ne spoštuje avtonomija javnega zavoda.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 69
  • lojs 20:11 16.maj 2023.

    po obstoječi zakonodaji bi se tako vodstvu kot tudi prog. svetnikom mandat iztekel ... ker je koalicija tako nesposobna in si očitno pravo v svojem zanosu zamišla po svoje, so si sami zakuhal to godlo ... začel so drek mešat, ...prikaži več zato je šel primer na ustavno sodišče, kjer so ga zaustavili za nedoločen čas in kaj sedaj? ... take vlade in takih nesposobnih kretenov še nismo imeli na oblasti, res vse čestitke!

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 19:58 16.maj 2023.

    Lahko bi nekaj neprimernih komentarjev zbrisal, ker so odraz slabo vzgojenih ljudi, neizobraženih in obdani z lastnim neuspehom! Zalit druge ni nek presežek !

  • Avatar NemškiPartizan
    NemškiPartizan 19:15 16.maj 2023.

    Golob tik tak tik tak kmalu boš na Dobu tam kjer ti je mesto Geni lopov.