Sova v Ljubljani odkrila in priprla dva ruska vohuna

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je odkrila in skupaj z NPU priprla je dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo.
Oglej si celoten članek

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so za časnik potrdili neuradno informacijo, da so na podlagi naznanila Sove začeli predkazenski postopek in v začetku decembra lani na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložili zahtevo za preiskavo zoper dve privedeni fizični osebi zaradi kaznivega dejanja vohunstva.

Osumljencema za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora. Kot so na Delu neuradno izvedeli, sta ruska agenta z državljanstvom ene od južnoameriških držav delovala pod lažno identiteto, prijeli pa so ju v njuni najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom.

Obe aretirani osebi sta imeli državljanstvi in potne liste tretjih držav in se nista predstavljali kot ruska državljana. Po poročanju Dela je imel vsaj eden od njiju argentinsko državljanstvo.

Kot poroča Siol, naj bi glede na neuradne informacije odkrita celica vohunov iz Ljubljane izvajala operacije ne samo v Sloveniji, temveč tudi v tujini. Operacija naj bi potekala v sodelovanju s tujimi obveščevalnimi službami.

Kot poroča Delo, sta imela ruska agenta najeto pisarno v poslovni stavbi Lesnine na Parmovi ulici v Ljubljani. Podjetje, ki jima je služilo kot krinka za delovanje v Sloveniji, naj bi se formalno ukvarjalo s trgovanjem z nepremičninami in starinami.

Priprta ruska agenta sta po neuradnih informacijah Dela delala za rusko vojaško obveščevalno službo GRU.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 37

  • 17:37 30. Januar 2023.

    Mislim , da je prišel čas , da organiziramo ene demonstracije v podporo Rusiji ! Tkole bi sestavil udeležbo : …

  • 17:32 30. Januar 2023.

    Povejte kje sta zaprta , da jim nesem cigarete in grem na obisk !¨!!!

  • 17:30 30. Januar 2023.

    Naša Sova odkrila 2 Ruska vohuna. Bru ha hhaaaaa. naša sova še pretečenaga jogurta v Mercatorju ne odkrije...pa ima nalepko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.