Slovenija
4351 ogledov

Sova v Ljubljani odkrila in priprla dva ruska vohuna

Sedež Sove, Sova, slovenska obveščevalno varnostna agencija Saša Despot
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je odkrila in skupaj z NPU priprla je dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo.

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so za časnik potrdili neuradno informacijo, da so na podlagi naznanila Sove začeli predkazenski postopek in v začetku decembra lani na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložili zahtevo za preiskavo zoper dve privedeni fizični osebi zaradi kaznivega dejanja vohunstva.

Osumljencema za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora. Kot so na Delu neuradno izvedeli, sta ruska agenta z državljanstvom ene od južnoameriških držav delovala pod lažno identiteto, prijeli pa so ju v njuni najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom.

Obe aretirani osebi sta imeli državljanstvi in potne liste tretjih držav in se nista predstavljali kot ruska državljana. Po poročanju Dela je imel vsaj eden od njiju argentinsko državljanstvo.

Kot poroča Siol, naj bi glede na neuradne informacije odkrita celica vohunov iz Ljubljane izvajala operacije ne samo v Sloveniji, temveč tudi v tujini. Operacija naj bi potekala v sodelovanju s tujimi obveščevalnimi službami.

Kot poroča Delo, sta imela ruska agenta najeto pisarno v poslovni stavbi Lesnine na Parmovi ulici v Ljubljani. Podjetje, ki jima je služilo kot krinka za delovanje v Sloveniji, naj bi se formalno ukvarjalo s trgovanjem z nepremičninami in starinami.

Priprta ruska agenta sta po neuradnih informacijah Dela delala za rusko vojaško obveščevalno službo GRU.

Komentarjev 37
  • Idioti 17:37 30.januar 2023.

    Mislim , da je prišel čas , da organiziramo ene demonstracije v podporo Rusiji ! Tkole bi sestavil udeležbo : 10.000 Pravoslavcev in 100.000 Slovencev ! Pol vam pa vlak solzilca ne bo pomagal !

  • Idioti 17:32 30.januar 2023.

    Povejte kje sta zaprta , da jim nesem cigarete in grem na obisk !¨!!!

  • kapibara1 17:30 30.januar 2023.

    Naša Sova odkrila 2 Ruska vohuna. Bru ha hhaaaaa. naša sova še pretečenaga jogurta v Mercatorju ne odkrije...pa ima nalepko gori..