Športne stave trčile ob državni svet

Foto: Print Screen
Foto: Print Screen
Državni svet je izglasoval odložilni veto na novelo zakona o igrah na srečo. Enaka usoda je doletela tudi zakon o nepremičninskem posredovanju.
Oglej si celoten članek

Državni svet je danes z 18 glasovi za in 12 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o igrah na srečo, po kateri bi v Sloveniji sprostili trg športnih stav, ki jih v Sloveniji sedaj prireja Športna loterija. DZ bo moral o noveli ponovno odločati.

Veto je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Borisom Šuštaršičem, ki menijo, da spremenjena ureditev na področju športnih stav ne bo prinesla napovedanih učinkov, temveč bo poslabšala stanje na sicer urejenem področju iger na srečo.

"Neizogibna posledica odprtja trga stav je dvig skladov za dobitke, kar posledično pomeni manj koncesijskih dajatev. Sprejeti zakon predstavlja preveliko tveganje, da bi se porušil sistem dolgoročnega in stabilnega financiranja invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij," so navedli.

Slovenija Bwin, Bet-at-home in drugi lahko pridejo v Slovenijo

Zorman: Gre za zavajajoča stališča

Predlagatelj novele poslanec SMC Branko Zorman je očitke zavrnil in predlagateljem očital, da dobesedno navajajo stališča monopolista na področju športnih stav Športne loterije, ki da so zavajajoča in namenjena temu, da bi se ohranilo sedanje stanje. Dodal je, da se "z lažmi, zavajanjem in trgovanjem z glasovi pritiska na državne svetnike".

Zorman je tudi povedal, da so bili v zadnjih mesecih, odkar je vložil predlog novele, priča "pritisku na politiko, pristranske in neobjektivne članke v kupljenih medijih, koruptivne sprege med uradniki na ministrstvu za finance in interesno skupino, zasebnim podjetjem Športna loterija".

Zavrnil je trditve, da se bo steklo manj denarja od koncesije. Po njegovih besedah se ga bo več, saj bodo morali skladno z novelo prireditelji stav - po njegovih besedah 80 odstotkov slovenskih igralcev športnih stav igra v tujini - v Sloveniji plačevati davke in koncesnino. Poleg tega se koncesnina plačuje od "izgubljenih" vplačil, ne od dobitkov, tako da višji skladi na koncesnino ne bi vplivali, je dejal.

Slovenija Igre na srečo: Zakaj bi bilo pri nas drugače kot je na Hrvaškem

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.