Slovenija
19813 ogledov

Igre na srečo: Zakaj bi bilo pri nas drugače kot je na Hrvaškem

kovček denarja
1/2
Shutterstock
Poslanci so v zvezi s športnimi stavami preglasovali vlado.
Odbor za finance in monetarno politiko je podprl obravnaval predlog sprememb zakona o igrah na srečo. Vložil ga je poslanec vladajoče SMC Branko Zorman. Čeprav vlada zakona ne podpira in ima koalicija v odboru večino, je zakon dobil zeleno luč. stavni listek stava Sprememba Slovenija Prva zelena luč za športne stave

Predlog zakona, o katerem bodo kmalu odločali vsi poslanci, bi sprostil trg športnih stav, ki jih zakonito v Sloveniji zdaj prireja le Športna loterija. Če bi lahko dobili koncesijo tudi drugi ponudniki, bi se, tako predlagatelj, bistveno povečala količina denarja za šport.

Vlada predloga zakona ne podpira. Čudijo se nad Zormanovo oceno, da naj bi Slovenci pri tujih prirediteljih športnih stav vplačali 250 milijonov evrov. To je namreč 50 odstotkov več, kot so lani znašala vplačila v vse klasične igre na srečo (loto, 3 krat 3, športne stave ...).

Bi velikani sploh zaprosili za koncesijo? Na Hrvaškem niso!

Hkrati opozarjajo še na to, ali bodo tuji ponudniki, sploh zaprosili za koncesijo. Bwin in bet-at-home imata na primer slovenski spletni strani, čeprav nimata koncesije za prirejanje športnih stav v Sloveniji, zato je vprašanje, ali bi se jim splačalo zaprositi za koncesijo, ki prinaša oziroma jima odnaša 25-odstotno koncesijsko dajatev, 5-odstotni davek na igre na srečo ter desetodstotni davek na srečke. Hkrati bi morali dobitniki plačati še 15 odstotkov davka od dobitkov na igre na srečo, če bi bil dobitek višji od 300 evrov.

Zorman predlaga, da bi za koncesijo ponudnik plačal pol milijona evrov. 

Na Hrvaškem stavniški velikani za koncesijo niso zaprosili, čeprav bi jo lahko dobili. "Na Hrvaškem lahko vsak dobi koncesijo, na zadnjem razpisu je ministrstvo ponujalo pet koncesij, prijavilo se je samo eno podjetje. Bi pa morali ti veliki ponudniki odpreti podjetje na Hrvaškem ali kupiti podjetje, ki koncesijo že ima. Vse drugo je nelegalno in je po hrvaških zakonih kaznivo dejanje," so nam pojasnili v hrvaškem Združenju za igre na srečo. Pri nas bi za koncesijo po predlogu zakona zadoščal sedež v državi EU in se ne bi zahteval sedež v Sloveniji. 

Predlog zakona je ciljan na izključno eno  področje, ni celovit, je nenatančen, strokovno pomanjkljiv in terminološko  nekonsistenten, davčno in dajatveno neučinkovit, ne opredeljuje niti ukrepov za upravljanje tveganj glede iger na srečo, niti ne predlaga ukrepov za dosego ciljev, ki jih predlagatelj sam navaja. Z eno besedo: je škodljiv. Takšna zakonska ureditev iger na srečo bi pomenila plodna tla za zasvojenost od iger na srečo, posledično kazniva dejanja, kriminal… Verjamem, da bo prevladal razum in v Državnem zboru tak zakon ne bo sprejet.

Uroš Prikl, poslanec Desusa in član odbora za finance in monetarno politiko

Bwin, bet-at-home, bet365 in drugi spletni velikani nikoli niso poskušali dobiti koncesije na Hrvaškem in tako kot pri nas, kjer je ne morejo dobiti, poslujejo nezakonito. 

"Menimo, da izkoriščajo priložnost in delajo nelegalno, ker ni bilo dovolj pritiska, da se jim delo prepove in se jih blokira," so prepričani v združenju.

Na drugi strani je treba priznati, da nekateri tuji ponudniki spoštujejo zakonodajo in brez licence ne ponujajo igranja. Tako se je Pokerstars julija 2016 umaknil s slovenskega trga, ker niso mogli pridobiti licence, v obvestilu so opozorili, da licenco že imajo v 12 evropskih državah.

Hrvaška: tujci ne preverjajo starosti igralcev

Na Hrvaškem so trg iger na srečo liberalizirali, imajo kljub temu neurejena razmerja z velikimi tujimi ponudniki. Hrvaško združenje za igre na srečo je v nedeljo objavilo opozorilo, da nelegalni tuji ponudniki (beri, tisti, ki na Hrvaškem nimajo koncesije) ne preverjajo starosti igralcev, medtem ko domači ponudniki na strežniku ministrstva za finance preverjajo hrvaško različico davčne številke in tako mladoletnim preprečijo, da bi igrali igre na srečo. 

 | Avtor: slika zaslona slika zaslona
Tako hrvaška kot slovenska spletna stran bwin govorita le o obdavčitvi športnih stav v Nemčiji. 

Dodali so še, da praktično v vseh državah EU blokirajo IP-naslove ponudnikov, ki nimajo koncesije, medtem ko Hrvaška tega ne počne. V Sloveniji je dostop do direktnih povezan nekaterih ponudnikov onemogočen, a je mogoče blokado zaobiti z nekaj kliki.

Če bo zakon sprejet, na stave sploh ne bo davka

Vlada opozarja še, da boljše kvote in višji dobitki znižujejo davčne in koncesijske prihodke, saj se ti plačujejo od razlike med vplačili in izplačili v stave. Ker bi poslanec Zorman športne stave opredelil kot izkustvene igre (zdaj gra za klasično igro na srečo), če bo zakon sprejet, te ne bodo obdavčene. Zakon namreč določa, da je obdavčen dobitek od klasične igre na srečo, poleg tega v zakonodaji ni predviden davek na srečke od izkustvenih iger niti davek od iger na srečo.

Vlada je v mnenju o zakonu ovrgla še Zormanovo trditev, da je slovenski zakon o igrah na srečo neskladen z evropsko zakonodajo, saj je EU decembra lani zaključila s postopkom za ugotavljanje kršitev, poleg tega Zorman v obrazložitvi zakona navaja sodbo okrožnega sodišča, ki jo je višje sodišče ovrglo.

O tem, ali je zakon primeren za obravnavo, bo odločal 21-članski odbor za finance in monetarno politiko. V njem ima koalicija 12 članov (SMC devet, Desus dva in SD enega), SDS ima pet članov, Nsi in Združena levica po enega, člana pa sta še Roberto Battelli in nepovezana poslanka Alenka Bratušek.

Člani odbora: 

SMC

Ban Urška (predsednica)

Šergan Vojka (podpredsednica)

Ferluga Marko (član)

KrajncBojan (član)

Počkaj Vlasta (članica)

Potočnik Andreja (članica)

Škopac Maruša (članica)

Verbič Dušan (član)

Zorman Branko (član)

 

SDS

Pogačnik Marko (podpredsednik)

Brinovšek Nada (članica)

Lep Šimenko Suzana (članica)

Logar Anže (član)

Šircelj Andrej (član)

 

DESUS

Kovačič Marija Antonija (članica)

Prikl Uroš (član)

 

SD

Han Matjaž (član)

 

NSI

Horvat Jožef (član)

 

Združena levica

Mesec Luka (član)

 

Nepovezana poslanka

Bratušek Alenka (članica)

 

Poslanec italijanske narodnosti

Battelli Roberto (član)

 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • RazbijKorupcijo 12:36 07.marec 2018.

    Me pa zanima koliko oglasnega prostora (koliko oglasov) je Športna loterija naročila/plačala, da se o tej temi piše v tem stilu in ne na korekten, raziskovalen in novinarskemu kodeksu ustrezen način...

  • RazbijKorupcijo 12:33 07.marec 2018.

    Se pravi, tudi če si ta podjetja želijo pridobiti koncesijo na Hrvaškem in bi rada plačevala davke in koncesnine v tej državi, tega preprosto ne morejo storiti, zaradi omejitve števila koncesij in zaradi poslovnega koncepta, ki se ga v to ...prikaži več regulatorno ureditev preprosto ne more umestiti. To je glavni razlog.

  • RazbijKorupcijo 12:17 07.marec 2018.

    Tudi zastareli hrvaški zakon, pisan na kožo obstoječim ponudnikom pravi, da moraš imeti v državi vsaj 50 lokacij in vsaj 100 zaposlenih, če želiš izpolnjevati pogoje za pridobitev koncesije, katerih število pa je omejeno. Noben od največjih OnLine ponudnikov, kot ...prikaži več so Pinacle, Bet365, Bwin, Unibet itd., ne pokrivajo tako imenovanega “Land based” področja, kjer se na fizičnih lokacijah organizira sprejemanje stav.