Srednjeročna napoved. Pretopel oktober. Kaj sledi novembra?

Foto: Epa
Foto: Epa
Oktober bo očitno eden najtoplejših v Evropi. Kaj sledi novembra?
Oglej si celoten članek

Vremenski portal Ciklon.si je objavil, da so anomalije letošnjega oktobra precej podobne kot v letih 1966 in 2001, ki veljata za enega najtoplejših. V Ljubljani sta bila oktobra v omenjenih letih najtoplejša od začetka meritev s povprečno temperaturo +14 stopinj Celzija. 

Nadaljujejo, da bomo imeli tud v naslednjih dneh izjemno visoke temperaturne anomalije za konec oktobra; ne le pri nas, ampak v večjem delu Evrope. "Vdor doline proti Kanarskim otokom in vzpon Afričana v drugi polovici naslednjega tedna. Kar 21 stopinj Celzija na 850mb na jugu Francije pomeni tudi v tem letnem času temperature na jugozahodnem delu čez +30 stopinj," objavljajo pri Ciklon.si.

Zadnji oktobrski teden in prva polovica novembra bodo verjetno močno pretopli. "Šele po 15.novembru se zaenkrat kaže znake popuščanja afriškega anticiklona s krepitvijo blokade nad Grenlandijo," temperaturni preobrat predvidevajo na omenjenem vremenskem portalu. 

Jutri nas sicer čaka prehodno poslabšanje; padavine bodo od zahoda zajele vso Slovenijo in popoldne večinoma ponehale. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, najvišje temperature bodo med 13 in 18 stopinjami Celzija, na Primorskem do 22. V sredo in vse do vključno petka bo podobno vreme, pretežno jasno, temperature bodo med 16 in 21 stopinjami.

xxx

Napoved Letošnjo zimo bo krojila La Niña

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:24 25. Oktober 2022.

    Nič pretopel ni oktober :)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.