Slovenija
51501 ogledov

Srednjeročna napoved. Pretopel oktober. Kaj sledi novembra?

Jesen Epa
Oktober bo očitno eden najtoplejših v Evropi. Kaj sledi novembra?

Vremenski portal Ciklon.si je objavil, da so anomalije letošnjega oktobra precej podobne kot v letih 1966 in 2001, ki veljata za enega najtoplejših. V Ljubljani sta bila oktobra v omenjenih letih najtoplejša od začetka meritev s povprečno temperaturo +14 stopinj Celzija. 

Nadaljujejo, da bomo imeli tud v naslednjih dneh izjemno visoke temperaturne anomalije za konec oktobra; ne le pri nas, ampak v večjem delu Evrope. "Vdor doline proti Kanarskim otokom in vzpon Afričana v drugi polovici naslednjega tedna. Kar 21 stopinj Celzija na 850mb na jugu Francije pomeni tudi v tem letnem času temperature na jugozahodnem delu čez +30 stopinj," objavljajo pri Ciklon.si.

Zadnji oktobrski teden in prva polovica novembra bodo verjetno močno pretopli. "Šele po 15.novembru se zaenkrat kaže znake popuščanja afriškega anticiklona s krepitvijo blokade nad Grenlandijo," temperaturni preobrat predvidevajo na omenjenem vremenskem portalu. 

Jutri nas sicer čaka prehodno poslabšanje; padavine bodo od zahoda zajele vso Slovenijo in popoldne večinoma ponehale. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, najvišje temperature bodo med 13 in 18 stopinjami Celzija, na Primorskem do 22. V sredo in vse do vključno petka bo podobno vreme, pretežno jasno, temperature bodo med 16 in 21 stopinjami.

zima Ljubljana Napoved Svet Letošnjo zimo bo krojila La Niña

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • miha.z 07:24 25.oktober 2022.

    Nič pretopel ni oktober :)