Svet
40686 ogledov

Letošnjo zimo bo krojila La Niña

zima Ljubljana Epa
Na dan prihajajo prve dolgoročne napovedi za zimske mesece.

Rastoče cene električne energije in zemeljskega plina vzbujajo skrb pred prihajajočo zimo. Mnogi se sprašujejo, kaj bi ostri vremenski pogoji pomenili za prebivalstvo Evrope. 

Specializirani ameriški meteorološki medij AccuWeather je predstavil svoje napovedi za Staro celino. Zimo bo zaznamovala La Niña, kar je napovedal tudi Evropski center za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF).

La Niña (Dekle, šp.) je oceanski in atmosferski fenomen, hladnejša protipostavka El Niña (Fant, op.). Na nekaterih področjih ima vzdevek El Viejo (Starec, šp.).

La Niña prinaša nizke temmperature oceana na območju ekvatiorjalnega Pacifika, kar rezultira v različnih vremenskih pojavih.

Vrhunec La Niñe meteorologi pričakujejo v novembru. Južna oscilacija El Niña (ENSO), kamor spada La Niña, se bo januarja vrnila v nevtralo, toda njene posledice bodo prisotne vse do konca zime v Evropi.

Šlo bo za tretjo zaporedno zimo pod vplivom Dekleta, kar pomeni podobno vreme kot v preteklih dveh zimah. A nekaj sprememb vendarle bo.

"Trojna La Niña se je zgodila samo trikrat, odkar se uradno beležijo podatki. Zadnja je bila na prelomu stoletja, med letoma 1998 in 2001," je dejal Alan Reppert iz AccuWeatherja.

Južna Evropa in Balkan bosta na udaru pogostih neviht. Portugalska, Španija, južna Francija, Italija, Slovenija in Balkan bodo redno prejemali pošiljke padavin, kar je bil slučaj že v preteklih dveh letih.

Predvsem zahodni Balkan naj bi bil podvržen veliki količini dežja, prav tako severna Italija. Velika in pogosta bo nevarnost poplav, napoveduje AccuWeather.

Temperature bodo, vsaj v Sredozemlju in na Balkanu, podobne lanskim. Zelo verjetno se bodo gibale na približni ravni zimskega povprečja, morda bodo tudi malo višje. Vsekakor ne gre, z izjemo krajših obdobij, pričakovati ekstremno mrzle zime.

S hladnejšimi tokovi kot običajno bi se lahko soočili prebivalci Velike Britanije in Irske. Severno in Srednjo Evropo čakajo bolj sušni meseci, kar bi lahko vplivalo na količino pridelka. Tudi območje Baltika in Skandinavije čaka nadpovprečno topla zima.

Komentarjev 2
  • Avatar pantani
    pantani 07:22 18.oktober 2022.

    Te napovedi so kot lanski sneg!!!

  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 19:32 17.oktober 2022.

    Pravilni zapis je el niño. Torej (a) za femenina in (o) za masculino.

Sorodne novice