Avto > Iz druge roke
8253 ogledov

Pozor: nekaterih zimskih pnevmatik bi lahko kmalu zmanjkalo

Zimske gume Profimedias
Vulkanizerje smo vprašali, kako razmere v zadnjih mesecih vplivajo na njihovo ponudbo gum in če je dobro, da z nakupom čakamo do sredine novembra.

15. novembra bomo, kot vsako leto, morali na svojih avtomobilih imeti zimske gume, ki se zaradi svoje sestave in strukture tekalne površine laže od letnih spopadajo z mrzlo, poledenelo ali zasneženo podlago in drugimi neprijetnostmi, na katere vozniki s svojimi avtomobili naletimo pozimi.

Zimske gume pnevmatike Kakšna podražitev Avto Kupujete zimske gume? Odprite šparovčke

Pri vulkanizerjih iz različnih koncev Slovenije smo preverili, kaj pričakujejo letos in kaj priporočajo kupcem novih zimskih gum. Preverili smo tudi, koliko so se njihove storitve podražile glede na lansko jesen Povprašali smo jih po cenah njihovih vulkanizerskih storitev: premontaži in centriranju gum, previjačenju gum, ki so že na platiščih, in njihovi hrambi v sezoni, ko niso na avtomobilu. Zadnja storitev je namreč vse bolj pomembna, saj so predvsem veliki športni terenci opremljeni s kolesi, ki so tako velika in težka, da jih je težko hraniti doma v garaži, še težje pa z njimi ravnajo ljudje, ki takšnih opravil niso vešči in nimajo pravih pripomočkov.

Guma, pnevmatika, zima | Avtor: Profimedia Profimedia

Že lani smo ugotavljali, da so se tudi vulkanizerske storitve v primerjavi s časom pred desetimi leti žal precej zvišale, saj gredo v korak z višjimi cenami drugih storitev in dobrin. Iz primerjave letošnjih in lanskih cen lahko vidimo, da so se vse storitve podražile za nekaj evrov, kar priznavajo tudi sami vilkanizerji, ki to pojasnjujejo s tem, da so se podražili tudi z njihovim delom povečani stroški in plačila delavcem, ki jih je dobijo težje kot prejšnja leta.

Dobave še niso vprašljive

Iztok Boltez iz Kranja pravi, da dobave gum sicer za zdaj še ne predstavljajo težav, vendar pa bo to postalo bolj jasno, ko bo sezona menjave letnih gum za zimske zares stekla. Težave z dobavo bi sicer lahko bile konec zimske sezone, torej spomladi, jeseni pa jih načeloma ne bi smelo biti. Večino dimenzij za zdaj še lahko dobijo in kot kaže, bo tako tudi naprej.


AMZS test zimskih gum 2022 Avto AMZS test zimskih pnevmatik 2022 – katere so najboljše?

Gume majhnih dimenzij imajo sicer vse na zalogi, velikih pa nimajo veliko, ampak zgolj toliko, kot predvidevajo, da jih bodo lahko tudi prodali. Danes namreč zaloge gum težko vzdržujejo, saj je preveč različnih dimenzij. Boltez pravi, da je bilo na avtomobilih še pred desetletjem ali manj okrog 10 različnih dimenzij gum, danes pa jih je že okoli sto. Velikih zalog vseh dimenzij si zato ne morejo privoščiti.

S tem se strinja tudi Aleš Hrvatič iz Sežane. Pravi, da ima danes zaradi specifik podvozja, zavor in podobnih elementov načeloma skoraj vsak avtomobil svojo dimenzijo gum, te pa so tudi večje. Za primer je navedel nissan qashqai, ki je imel v prejšnji generaciji splošno dimenzijo gum 205/55, ki so jih izdelali na milijone, sedanji pa ima posebno dimenzijo, ki jih je le nekaj tisoč. In ko teh gum zmanjka, jih ni več mogoče dobiti. Posebna težava so tudi avtomobili z dvojno dimenzijo gum, enimi spredaj, drugačnimi pa zadaj.

Vulkanizerstvo | Avtor: Profimedia Profimedia

Kupci so pohiteli

Pravi , da za zdaj zaloge gum imajo, vendar pa bi se lahko že novembra čutilo njihovo pomanjkanje. Predvsem tisti, ki imajo več vozil ali avtomobile z gumami večjih dimenzij, te zato naročajo že zdaj, po njih pa bodo prišli pozneje. Tudi zato, ker se pričakuje, da se bodo zimske gume, ki so se od lani že podražile za dobrih deset odstotkov, podražile še vsaj za tri odstotke. Pri Vulkanizerstvu TDS iz Maribora pravijo, da so se gume povprečno podražile celo za 15 do 20 odstotkov. Dodajajo, da če je Savina 16-palčna zimska guma lani stala malo več kot 50 evrov, bo letos zanjo treba odšteti že okrog 65 evrov.

Neverjeten naval na celoletne pnevmatike

Povpraševanje slovenskih potrošnikov po zimskih pnevmatikah se je v zadnjih 30-ih dnevih povečalo za 255 %. Spletni primerjalnik Ceneje.si poroča, da v zadnjem mesecu vlada izjemno zanimanje za pnevmatike. Spletni primerjalnik sporoča, da so spletni kupci nadpovprečno povpraševali po celoletni pnevmatikah. Celoletne pnevmatike so spletni kupci iskali za 125 % pogosteje, kar za 28 % pa je celo narasel nakupni interes za letne pnevmatike. Zato se sprašujejo, ali spletni kupci kupujejo tudi pnevmatike "na zalogo." Podatki Ceneje.si kažejo, da je najpopularnejša blagovna znamka zimskih pnevmatik v letošnjem letu pri slovenskih potrošnikih ostala tradicionalno priljubljena znamka –  Sava. Zvestobo omenjenim pnevmatikam dodatno potrjuje dejstvo, da se je med top 5 izbir spletnih kupcev v letu 2022 uvrstilo kar pet Savinih zimskih pnevmatik. Povpraševanje po omenjenih pnevmatikah je torej izrazito največje, sledijo pa še blagovne znamke: Continental, Kumho, Bridgestone, in Hankook.

Goodyear vector 4 season, celoletne gume celoletne gume Avto Predstavljamo avtomobilske gume, ki jih ni treba menjavati

Tudi oni za zdaj pri dobavi ne vidijo težav, vendar pa opažajo, da na dolgi rok nihče ne daje zagotovil, zato mora biti naročnik pri odločitvi za nakup hiter. Za zdaj torej nedobavljivih gum še ni in tudi ni pretiranih čakalnih dob zanje, je pa manj izbire, ko gre za dobavitelje, saj imajo ti manjšo ponudbo znamk. Prti Vulkanizerstvu TDS sicer težave z dobavami gum rešujejo s pestrim naborom dobaviteljev iz Slovenije in tujine, poleg tega pa strankam ponujajo le gume, ki jih lahko dobijo. Strankam tudi ne morejo na dolgi rok zagotavljati cen saj se te lahko spremenijo čez noč.

Spremembe navad

Zadnja leta so prinesla tudi spremembe navad pri potrošnikih. Boltez namreč pravi, da so se ljudje so že navadili, da so lahko z menjavo in nakupom zimskih gum okrog 15. novembra težave, zato marsikdo gume na svojem avtomobilu zamenja že zdaj. To tudi sam priporoča, saj se zdaj namreč še brez težav dobi večino novih gum.

avto sneg zima | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi sam jih je na svojih avtomobilih že zamenjal, čeprav se vozi vsak dan. Zjutraj so kljub občasnih toplih dneh temperature že precej nizke, zato do zime svojih zimskih gum gotovo nihče ne bo poškodoval. Računati pa je treba tudi na težave, ki jih prinaša epidemija covida.

O tem, kako so pripravljeni na razmere, smo vprašali tudi pri gumarju Goodyear Slovenija, kjer pravijo, da se ob spremljanju tržnih gibanj kot vedno prilagajajo razmeram. V obsegu njihovih zalog ni bistvenega odstopanja od prejšnjih let. Kupcem kljub temu svetujejo, naj si gume zagotovijo pravočasno, sploh glede na nepredvidljive vremenske razmere, ki smo jim priča v zadnjem času.

sneg Zimska dejstva Avto Zimska dejstva: Izpuščanje zraka iz gum

Tako kot gospodarstvo na splošno se tudi njihova panoga sicer sooča z velikimi pritiski, ki jih prinaša inflacija. Ti vplivajo na ključne elemente njihovega poslovanja od proizvodne in oskrbovalne verige do cen surovin in energije. Dodajajo, da njihove ekipe iščejo načine, kako obvladati stroške, vendar so v zadnjih mesecih skladno z gibanju na trgu cene gum zvišali. V nobeni od njihovih tovarn sicer še ni prišlo do motenj v oskrbi, dodajajo pri Goodyearu.

avto zima mraz | Avtor: Profimedia Profimedia

Pnevmatika Globina profila Avto Tako merijo gume policisti

 

Komentarjev 15
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 13:50 11.oktober 2022.

    To "Vulkanizerstvo TDS iz Maribora" je treba vprašat, da pokaže račune dobaviteljev, kako so se gume podražile. Sicer je to samo izgovor, da podražijo oni sami. Zdaj bi se radi vsi okoristili. Sploh pa - energenti so se nampram začetku ...prikaži več leta pocenili, torej lahko pričakujemo pocenitev vseh oportunistično zvišanih končnih izdelkov?!?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:21 11.oktober 2022.

    Ustrahovanje je super taktika za zviševanje potrošnje.

  • endrug 09:01 11.oktober 2022.

    In če boste kupili slabe Fireston, vam jih kljub garanciji ne bodo zamenjali.

Sorodne novice