Slovenija
74540 ogledov

Srednjeročna napoved: V soboto nov vremenski preobrat

jesen Profimedia
Močan vpliv afriškega anticiklona.

"Vstopamo že v drugo polovico meteorološke jeseni. Prva je bila povprečno topla glede na 1991-2020. Imeli smo zelo moker september in zaenkrat precej suh oktober. Vpliv podnebnih sprememb je vedno bolj izrazit, prehajamo iz zelo mokrega obdobja v suho. Nekaj podobnega lahko pričakujemo v novembru in decembru," napovedujejo vremenoslovci portala Ciklon.si.

Kot pišejo, bo nad Evropo še naprej vztrajal zahodni zračni tok, verjetno tja do konca oktobra. "Večinoma bomo pod vplivom afriškega anticiklona. Afričan v tem času po kotlinah in nižinah večinoma prinaša vsakodnevno meglo oz. nizko oblačnost ob jutrih, dopoldnevih, ob dovolj močni temperaturni inverziji in posledično visoki relativni vlažnosti pri tleh, pa se lahko zadrži večji del dneva," razlagajo.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnjem tednu?

Jutri bo po njihovi napovedi večinoma sončno, z jutranjo in dopoldansko meglo po nižinah, ki bo ponekod vztrajala večji del dneva. Toplo bo, najvišje temperature bodo med 17 °C in 23 °C. V torek bo podobno, temperature se bodo v nekaterih krajih povzpele do 22 stopinj Celzija.

V sredo pa se bo, tako vremenoslovci, ozračje "počistilo in osušilo, saj bo čez vzhodno Evropo potovala višinska motnja in oplazila tudi Slovenijo". Pričakujemo lahko nekaj krajevnih ploh, od vzhoda pa bo začel pritekati občutno hladnejši zrak.

"Tako da če bo v sredo nadpovprečno toplo, bo v četrtek nekaj stopinj pod povprečjem, saj bodo temperature čez dan le malo nad 10 °C, razen na Primorskem. Ob tej nizki temperaturi rosišča bodo tudi jutra mrzla, saj bo marsikje le malo nad 0 °C, nastala bo slana," pišejo.

Čez dan se bo vendarle otoplilo, najvišje temperature bodo med 9 °C in 13 °C, na Primorskem do 20 °C.

V petek se bo oblačnost postopno še povečala, temperature bodo podobne kot dan prej.

V soboto spet vremenski preobrat

"V soboto pa sprememba, iz super razgledov, ki jih prinaša severni oz. vzhodni veter bo nastal tipični omega blok z dolinama na obeh straneh. In iz Sredozemlja bo prineslo spet ogromno vlažnega in z Afričanom tudi toplejšega vremena," pišejo na portalu Ciklon.si.

"Lahko bi imeli več dni z jugozahodnim vetrom, ki bi na vzhodu prinesel razmeroma visoke temperature od nedelje naprej. Vendar treba še počakati nekaj dni za zanesljivo napoved, tudi za naslednje dni je kazalo podobno, sedaj pa vidimo da jugozahodnik ne bo tako močan in bo jutri in pojutrišnjem »le« tja do 22 mogoče 23 °C. Omega blok prinaša več oblačnosti ter spremenljivosti na zahodu in več sonca na vzhodu," pišejo, a dodajajo, da je zelo verjetno, da bo afriški anticiklon vztrajal tja do konca oktobra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1