Svet
78370 ogledov

Takšna zima čaka Evropo

Zima
Evropo čaka vremensko nenavadna zima, pravi Carlo Buontempo, direktor službe, ki pripravlja napovedi za Evropski center za srednjeročne vremenske napovedi.

Direktor službe za podnebne spremembe pri programu Evropske unije za opazovanje Zemlje Copernicus Carlo Buontempo je za AFP spregovoril o tem, kakšna naj bi bila zima, ki je pred nami. "Zima bo toplejša od povprečja," pravi Buontempo, čigar služba pripravlja sezonske vremenske napovedi za Evropski center za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF). To pa še ne pomeni, da ne bo prišlo do razmer, ki bi za posledico lahko imele nizke temperature v Evropi. 

Sprva je kazalo, da bi lahko do hladnega obdobja prišlo že novembra, vendar pa zadnje napovedi kažejo, da je takšno obdobje verjetnejše v zadnjem mesecu leta. 

Modeli, ki jih uporabljajo pri izdelavi napovedi ECMWF, nudijo "najboljše možne informacije", ki jih nato lahko uporabimo pri odločanju, meni Buontempo. Zaradi pojava, imenovanega La Nina, pričakujejo, da bo zima toplejša od običajne. Omenjeni pojav namreč pomeni, da v Evropi pozimi prevladujejo toplejši zahodni vetrovi, kar pomeni "toplejšo in bolj mokro" zimo, pojasnjuje Buontempo. 

Ob tem pa dodaja, da bo ob osvežitvi napovedi prihodnji mesec bolj jasno, kaj nas čaka, saj bodo vsi dejavniki, ki vplivajo na razvoj vremena v zimskem obdobju bolj aktivni. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • jozicamurn 17:48 16.oktober 2022.

    Zaradi Bruseljskih narkomanov in plačancev za interese multikorporacij ZDA in VB ter Israhell-a moram obleči 2 pulija pa še jopico čez ko spim, bognedaj da bi kupila hrano oz. kakšno maslo in olje ter zdravo hrano, ker bi do konca ...prikaži več meseca lahko zobala samo še travo.

  • Idioti 13:56 15.oktober 2022.

    Zgleda da se vremenar zanaša na Indijance !

  • Idioti 13:55 15.oktober 2022.

    Želim si tu pri nas -30°C ,da bo v UA -40 °C in Ukrajinci zmrznejo v rovih . Kdo bo Sibirske enote zaustavil po takšnem mrazu ? Se še ni rodil !!!!