"Stanje v bankah ni dobro, vendar je stabilno"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Stanje v slovenskih bankah ni dobro, vendar je stabilno, je pred začetkom obravnave stanja bančnega sistema v DZ poudaril guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.
Oglej si celoten članek

Vse banke so kapitalsko ustrezne, solventne, a se stanje že več let poslabšuje, je izpostavil guverner Banke Slovenije Marko Kranjec. "Naredili bomo vse, da finančni sistem ostane stabilen," je dejal pred začetkom za javnost zaprte točke izredne seje DZ.

Kranjec dodaja, da banke težave rešujejo počasi, zato je po njegovem prepričanju namen vlade, da pospeši sanacijo, in sicer tako, da izvzame slabe terjatve.

Guverner meni, da bi razprava koristila, da se tematika prečisti in da se obenem poiščejo še druge možne rešitve. Pri predlogu zakona o Slovenskem državnem holdingu se mu zdi smiselno, da se slabe terjatve, če se izvzamejo iz bančnih bilanc, upravljajo posebej.

Možnih rešitev je več

Spomnil je, da obstaja za reševanje problematike slabih terjatev več možnosti. Kot pravi, se lahko vzpostavi skupna organizacija, ki jo ustanovijo banke, vsaka banka lahko to rešuje po svoje, lahko pa se poišče tudi tujo institucijo, ki to upravlja. "Tega še nimamo razdelanega, zato je koristno, da se o tem pogovarjamo," je dejal.

Guverner je na vprašanje, koliko sploh je vseh slabih terjatev v slovenskih bankah, odgovoril, da je številka odvisna od tega, "kaj hočete narediti".

Pojasnil je, da obstajajo slabe terjatve do podjetij, do občanov, do drugih finančnih institucij in da je od politične odločitve odvisno, katere slabe terjatve bodo želeli izvzeti iz bančnih bilanc.

"Torej ne moremo govoriti o eni številki. Pa tudi, če bi pogledali samo en segment, se lahko ocene različnih ocenjevalcev razlikujejo," pravi Kranjec in meni, da ni prav govoriti o eni konkretni številki.

"Banke pomenijo le dokapitalizacijo"

Banke v državni lasti so bistveni del problema pri slabih terjatvah v bančnem sistemu, pa je dejal premier Janez Janša in pojasnil, da priseganje na banke v slovenski lasti prinaša zgolj stalne dokapitalizacije. Stanje je bistveno boljše v bankah, ki imajo zasebne lastnike, zato Janša meni, da mora država znižati svoj delež na najmanj četrtino.

Poslanci so se danes na zaprti točki izredne seje državnega zbora seznanili s stanjem v slovenskem bančnem sistemu.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:54 4. Februar 2013.

    Po moje je ta človek sokriv za stanje v naših bankah in bi moral že zdavnaj odletet, ne pa da<br …

  • 15:17 17. Julij 2012.

    Stanje v bankah ni dobro, JE KATASTROFALNO. To pripišimo tudi vladavini JJ 2004 - 2008.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.