Stop izkoriščanju delavcev

Foto: Boštjan Tacol podpis sporazum Foto: Boštjan Tacol podpis sporazum Foto: Boštjan Tacol podpis sporazum Foto: Boštjan Tacol podpis sporazum
Slovenija in BiH sta podpisali sporazum o zaposlovanju delavcev iz BiH v Sloveniji. Ti se bodo lahko zaposlovali le prek Agencije za zaposlovanje BiH in Zavoda RS za zaposlovanje.
Oglej si celoten članek

Sporazum, ki sta ga podpisala minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in minister za civilne zadeve BiH Sredoje Nović, med drugim določa pogoje in obseg zaposlovanja državljanov BiH v Sloveniji, pogoje in postopke za izdajo dovoljenja, ki omogoča zaposlitev, ter pravice in obveznosti delodajalcev in delavcev, so povedali na ministrstvu za delo.

Državljani BiH se bodo lahko v Sloveniji zaposlovali le prek Agencije za zaposlovanje BiH in Zavoda RS za zaposlovanje. Delavce iz BiH so pri zaposlovanju v Sloveniji namreč doslej pogosto izkoriščali posredniki, ki so jim zaračunavali pridobitev delovnega dovoljenja in dovoljenja za prebivanje. "S tem sporazumom želimo z BiH, ki je naša največja partnerica na področju zaposlovanja in s katero imamo trenutno izmenjavo okrog 38.000 delavcev, urediti zaposlovanje tako, da bo v korist obema državama, predvsem pa v korist delavcem," je izpostavil Svetlik.

Enaka obravnava kot državljani Slovenije

Delavci bodo imeli pravico do enake obravnave kot državljani Slovenije, med drugim glede delovnih pogojev, plače, prenehanja pogodbe o zaposlitvi ter varnosti in zdravja pri delu, svobode združevanja in članstva v organizaciji, ki zastopa delavce, ter izobraževanja in poklicnega usposabljanja.

Izdano dovoljenje bo veljalo tri leta, pri čemer bo moral biti delavec prvo leto zaposlen pri delodajalcu, ki ga je izbral, drugi dve leti pa se bo lahko zaposlil pri kateremkoli delodajalcu v Sloveniji. "Delavci bodo tako bolje zaščiteni, saj bodo lahko pod boljšimi pogoji prišli do dela. Hkrati pa je sporazum v korist obeh skupnosti, ker zagotavlja možnost, da se tisti, ki pridobijo neke izkušnje v Sloveniji, vračajo domov v BiH in tam morda najdejo ustrezna delovna mesta ter na ta način bogatijo ne le Slovenijo ampak tudi svojo državo," je poudaril Svetlik.

Tudi Nović je prepričan, da sporazum utrjuje pravice njihovih državljanov in delavcev, ki s tem veliko pridobijo. "Delodajalci bodo imeli večjo zakonsko obvezo, da spoštujejo vse pravice, ki pripadajo zaposlenim," je prepričan Nović, ki meni, da se bo zmanjšalo ilegalno zaposlovanje.

"Sporazum diskriminatoren za delavce"

S sporazumom niso najbolj zadovoljni v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Po njihovih informacijah je v sporazumu določilo, ki govori o tem, da se delavcu migrantu iz BiH po preteku delovnega dovoljenja za tri leta sicer omogoči vrnitev v državo zaposlitve, vendar šele po najmanj šestmesečni prekinitvi zakonitega prebivanja v Sloveniji. To delavcem onemogoči pridobitev stalnega prebivališča v Sloveniji. "Sporazum torej postavlja delavce iz BiH, ki jih bo zajemal, v diskriminatoren položaj glede na delavce iz drugih držav," menijo v ZSSS.

Svetlik je prepričan, da sindikati niso dobro pogledali sporazuma. Po njegovih besedah sporazum namreč natančno opredeljuje, da po treh letih vsak delavec, ki ima delo za naprej, lahko ostane v Sloveniji in podaljša delovno dovoljenje ter pridobi pogoj za stalno nastanitev. Nović pa je dodal, da je mogoče sporazum, če bi se izkazalo za potrebno, tudi spremeniti.

V veljavo po ratifikaciji

Sporazum morata ratificirati še parlamenta obeh držav. Sporazum med drugim določa tudi pogoje za podaljšanje dovoljenja za nadaljnja tri leta, prehod iz sezonske zaposlitve, ponovno vrnitev v Slovenijo in pravice ob nekrivdni izgubi zaposlitve.

Tudi drugi sporazum z BiH - o socialnem zavarovanju med Slovenijo in BiH, ki bo med drugim omogočil prejemanje nadomestila za brezposelnost tudi delavcem z začasnim prebivališčem v Sloveniji - še ne velja. Slovenski parlament ga je sicer ratificiral marca, morajo pa ta postopek opraviti še v BiH.

V ZSSS so zgroženi, da BiH sprememb sporazuma še ni ratificirala. Če bi tudi bosanski delavci, ki začasno prebivajo v Sloveniji, imeli pravico do denarnega nadomestila, bi finančne obveznosti Slovenije znašale 4,4 milijona evrov. "Na ZSSS se nikoli ne bomo sprijaznili s tem, da se zaradi počasnosti mednarodne diplomacije kaznuje delavce, še manj pa s tem, da novi sporazumi vsebujejo diskriminatorne določbe," so zapisali v pismu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:05 26. September 2011.

    kaj bo naša politika brez sužnjev sodobnih lopovov??? Verjetno bojo drugje ropali in posiljevali male ljudi...konec teh krivic pa v …

  • 08:20 26. September 2011.

    Trenutna izmenjava delavcev z BIH je 38.000. Ma lepo vas prosim kakšna izmenjava neki le s kom smo jih zamenjali, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.