S študentskim delom do 3500 evrov na mesec

Foto: Profimedia
Trenutno so pri nas najbolj iskana dela v gostinstvu in turizmu, med najbolj plačana dela pa spadajo dela v programiranju in dela z informacijsko-tehnološkega področja.
Oglej si celoten članek

Študentski servisi ponujajo marsikatera študentska dela. Trenutno je največ ponudbe med sezonskimi deli, na seznamu pa se najdejo tudi kakšna bolj nenavadna. Možnosti za delo je ogromno, študenti se lahko preizkusijo kot animatorji na plaži, delavci na bencinskem servisu ali pa tudi kot mentororji mažoretnega plesa.

Foto: Profimedia restavracija Največ možnosti za zaslužek še vedno ponujata gostinstvo in turizem, zato ni čudno, da je kar 44 odstotkov vseh del na portalu Mojedelo.com povezanih prav s tema vrstama dela. Delodajalci iščejo pomoč v strežbi, kuhinji in restavracijah s hitro prehrano, pri delu na recepciji in za delo sobarice ter pri prodaji sladoleda. Ker je poleti še posebej za turiste najbolj zanimiva naša obala, je največ ponudnikov dela te kategorije prav tam.

Po podatkih Študentskega servisa Maribor največ študentov delo opravlja v Osrednji Sloveniji. V omenjeni regiji je tudi največ možnosti za prosto delo, ravno tako pa se v njej šola in živi največ mladih. Na težave naletijo kraji, ki so oddaljeni od Osrednje Slovenije, saj za delo težko pridobijo študente. V tem primeru jih privabljajo z brezplačnim bivanjem in obroki.

Takoj za gostinstvom in turizmom študentje največkrat bogatijo svoje delovne izkušnje v prodaji, proizvodnji, transportu, nabavi in logistiki ter na bencinskem servisu. Hostesništvo, degustacije in promocije pa spadajo med kategorije, ki zahtevajo prijaznost, iznajdljivost in komunikativnost, zato so najboljša izbira za širjenje novih poznanstev.

Slovenija Sanjski zaslužki prek študentskega servisa

Na seznamu tudi nevsakdanje ponudbe

Na seznamu prostih se v času poletja ponudi tudi možnost za opravljanje edinstvenih študentskih del, ki so med letom redke. Med njimi so se na trenutnem seznamu znašle animacije za otroke v Portorožu, vzdrževanje golf igrišča v Podčetrtku in mentorstvo mažoretnega plesa v Kočevju. Iz študentskega servisa Maribor, so nam sporočili, da je najbolj nenavadno delo, ki si je znašlo na njihovem seznamu prepoznavanje spola rastlin, oziroma štetje rastlin po spolu.

Najvišje urne postavke pri programiranju in delu z informacijsko-tehnološkega področja

Foto: Profimedia Študenti Največ možnosti za dober zaslužek prinašajo programiranje in dela z informacijsko-tehnološkega področja, ki so plačana od 15 do 20 evrov na uro, sledi poučevanje z 10 do 12 evri na uro. Takšna dela sicer po navadi zahtevajo že določeno predznanje ali prehodno opravljen tečaj. Z 20 evri na uro bi študent, ki bi po osem ur na dan delal ves mesec (22 delovnih dni), zaslužil 3.500 evrov. 

Z vodenjem vadb, z animacijami za otroke in z reševanjem iz vode so študentje lahko bogatejši za 9 do 10 evri na uro, delo v strežbi pa jim prinese približno 8 do 9 evrov na uro. Na seznam najbolje plačanih študentskih del lahko uvrstimo še nakladanje avtomobilov na vagone ter hostesništvo, kar je plačano z okrog 8,5 evra na uro.

Najnižja bruto postavka, ki trenutno znaša 4.89 evra na uro, je zakonsko določena. Med najmanj plačana dela najpogosteje sodijo fizična dela, delo v proizvodnji ali skladišču, pakiranje, deklariranje in polnjenje polic.

Slovenija Takšna bo morda že poleti urna postavka študentov

Brez plačila dva od stotih študentov

Zahteve delodajalcev se niso zvišale, ravno nasprotno. Generacije se manjšajo, zato ponudba dela povpraševanje celo presega. V lanskem letu je študentsko delo opravljalo približno 52.000 dijakov in študentov, od tega je bilo okoli 14.000 dijakov.

Verjetno se je vsak študent vsaj enkrat v življenju soočil z zamujenim plačilom. Kako pogosto se to dogaja, smo preverili na e-Študentskem servisu, kjer nam je Saša Praček zagotovila, da pri izplačevanju zaslužkov ne prihaja do težav. "Glede na to, da smo v lanskem letu 94 odstotkov vseh zaslužkov založili, se že na ta način izognemo neplačilom, do katerih bi lahko v nasprotnem primeru prišlo."

Spremembe Pretresi za študentsko delo

V primeru, da delodajalec ne izplačuje (redno) ne objavijo več njihovega oglasa za delo, blokirajo izdajo napotnic in ga po postopku izterjave, kamor sodijo vsaj trije opomini, klici v podjetje, posebna izterjava s strani službe za izterjavo, uvrstijo na seznam neplačnikov. Seznam je viden na njihovi spletni strani in velja kot opozorilo vsem iskalcem zaposlitve. Pračkova doda, da so pri izterjatvi zelo dosledni, zato "na koncu brez plačila ostaneta le 2 od 10.000 dijakov in študentov."

Na to bodite pozorni

Pri Študentskem servisu Maribor študentom svetujejo, da pred začetkom dela vedno preverijo bruto in neto postavko in se pozanimajo o čistem zaslužku, ki pomeni zaslužek po odbitku pokojninskega in invalidskega zavarovanja 15,50 odstotkov. Opozorijo tudi na plačane odmore, plačano uvajanje in dvig napotnice še pred začetkom dela. To lahko študenti naredijo na več načinov; napotnico si lahko uredijo preko telefona, interneta ali jo naslovijo na domač naslov oziroma na podjetje.

Še pred poletjem Malica in stroški še pred poletjem?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 16:21 18. Julij 2019.

    Žurnalček, obdavčitev študentskega dela neto/bruto je 67% - ni glih, da bi delal na napotnico, da bi prišparal. Kolega podjetnik …

  • 13:33 18. Julij 2019.

    mutna posla dd....UKINITI ŠTUDENTSKO DELO, prenesti vse na Zavod za Zaposlovanje, naj malo delajo.

  • 11:07 18. Julij 2019.

    Oče zaposli hčerko ali sina v svojem d.o.o podjetju in jim da plačo , kakršno želi , ker na to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.