Slovenija
5787 ogledov

Takšna bo morda že poleti urna postavka študentov

Luka Mesec, koordinator stranke Levica Anže Petkovšek
Plačevanje potnih stroškov in malice ostaja del predlogov, pravijo v Levici.

Kot smo poročali pred nedavnim, v Levici za študentsko delo pripravljajo novosti, ki vključujejo zvišanje urne postavke ter plačevanje potnih stroškov in malice. ''Predlog smo že poslali pristojnemu ministrstvu, koalicijskim poslanskim skupinam, pričakujejo ga lahko tudi v študentski organizaciji. Zakon, ki smo ga pripravili, je pripravljen za obravnavo v Državnem zboru,'' so za Žurnal24 povedali v Levici. Dodajajo, da bodo spremembe lahko začele veljati s 1. julijem, če se bodo koalicijske stranke držale dogovora. S tem bi, kot pravijo, študentom, ki delajo v povečanem obsegu, med poletnimi počitnicami bistveno izboljšali položaj.  

Študenti Še pred poletjem Slovenija Malica in stroški še pred poletjem?

V Levici predlagajo zvišanje urne postavke študentov iz 4,89 evra na 6,34 evra bruto, oziroma iz 4,13 evra neto na 5,36 evra neto. V začetku prihodnjega leta pa bi se urna postavka dvignila na 6,73 evra bruto oziroma 5,69 evra neto. Kronološko primerjavo študentskih urnih postavk si lahko pogledate v spodnjem grafu. Urne postavke so zaokrožene na eno decimalno mesto.  

Dodatek za nočno, nedeljsko in praznično delo tudi za študente?

V Levici si hkrati prizadevajo zvišati tudi urno postavko študentov za nočno, nedeljsko in praznično delo. ''Predlog določa, da so študenti do teh dodatkov upravičeni v enakem obsegu kot delavci, ki pri istem delodajalcu opravljajo istovrstno delo na podlagi pogodbe o zaposlitvi. Višine bodo zato v posameznih podjetjih ali panogah različne, a enake kot to velja za ostale delavce v podjetjih,'' pravijo v Levici. Delavci v trgovinah so na primer za nedeljsko delo upravičeni do dodatka v višini 100 % od osnovne plače oziroma urne postavke, enako pa naj bi veljajo tudi za  delavce študente. Tudi za ta predlog si želijo, da bi začel veljati še pred poletnimi počitnicami. Prav tako pa med predlogi še vedno ostaja plačevanje potnih stroškov in malice.

Mercator: ''Višja urna postavka ne bi spremenila naše prakse.''  

Mercator trgovina. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Za odziv smo prosili tudi trgovce, ki so pri nas sicer med večjimi zaposlovalci študentov. V Mercatorju pravijo, da študentje pri njih pomagajo v trgovinah, posebej ob večjem obsegu dela, pri nadomeščanju odsotnosti zaposlenih in v času dopustov. O študentskem delu se odločajo v vsaki trgovini posebej, glede na dejanske potrebe. Število študentov, ki pri njih opravljajo študentsko delo, se tako spreminja. Dodajajo pa, da več študentov dela poleti in v turističnih krajih, posebej na Obali in na Gorenjskem. ''Študentsko delo v Mercatorju že zdaj plačujemo konkurenčno oz. po višji tarifi. Pobude na trgu dela stalno spremljamo. Morebitno povišanje postavke za študentsko delo ne bi spremenilo naše prakse, saj se za tako obliko pomoči odločamo premišljeno in za konkretne potrebe,'' so še povedali. 

Spar: ''Procese dela bi skušali optimizirati.'' 

Tudi v Sparu pravijo, da se število delavcev študentov pri njih spreminja glede na potrebe. Največ jih je poleti in decembra. Kot pravijo, so s predlogom  Levice seznanjeni: ''Dvig bi pomenil povečanje stroškov dela, saj je po tem predlogu študentsko delo višje vrednoteno kot delo redno.'' A tudi v Sparu mirijo, da študentov ne bi odpuščali zaradi višje urne postavke, saj pri njih opravljajo dela občasno in ne nadomeščajo redno zaposlenih delavcev. ''Bi pa seveda skušali optimizirati procese dela,'' so še povedali v Sparu. 

 

Komentarjev 6
  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 13:16 29.maj 2019.

    saj so rekli, da ne bodo odpuščali, temveč samo optimizirali delovne procese, haha *honk*

  • DoncicL 11:54 29.maj 2019.

    To se ne bo dobr končalo za študente, ledvica spet v akciji za lastne politične točke in svoje poslanske plače.

  • EnaPomladna 11:53 29.maj 2019.

    Sliši se fajn. a bojo pa firme to plačale? pač ne bojo več vzele študentov? Bomo redno zaposleni dobli manj kot študent ?!? Ko ni študent z ničemer vezan na delo, nima izkušenj, izobrazbe, pa bo dobil več kot ostali ??