Slovenija
13117 ogledov

Malica in stroški še pred poletjem?

Študenti Profimedias
Ukinitev študentskih servisov ni edina novost, ki čaka študente.

Trenutno na področju študentskega dela največ duhov buri napovedana ukinitev študentskih servisov in prenos njihovega dela na Zavod za zaposlovanje. Študentske servise naj bi ukinili predvsem zaradi koncesij, ki jih prejmejo za svoje delo. Teh se vsako leto nabere za približno 10 milijonov evrov, ta denar pa naj bi po ukinitvi servisov šel za štipendije. To pa ni edina novost, ki jo Levica v povezavi s koalicijskimi strankami pripravlja za študente.

V spletnem monitorju ukrepov, kot so ga pri Levici poimenovali, so objavljeni ukrepi, ki jih Levica in koalicijske stranke pripravljajo na podlagi medsebojnega sporazuma. Monitor prikazuje tudi, v kateri fazi je trenutno ukrep. Za študente pa poleg ukrepa, ki predvideva ukinitev študentskih servisov, največ novosti prinaša tudi ukrep ''Ureditev plačil in pravic iz dela za delavce študente''.

Minimalna urna postavka bo višja

Luka Mesec, koordinator stranke Levica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

''Neto prejemek študenta za eno uro dela je nižji od prejemka, ki ga preračunano dobi oseba, ki dela za veljavno minimalno plačo. Torej je študentsko delo ovrednoteno nižje kot delo za minimalno plačo, čeprav gre za hiperfleksibilno in za delodajalce nadvse ugodno delo,'' je zapisano pod ukrepom. Zato bodo pri Levici predlagali dvig minimalne urne postavke za študentsko delo, ki naj se tako ne bi več usklajevala z gibanjem povprečne plače preteklega leta, kot je veljajo do sedaj, temveč z gibanjem minimalne plače v tekočem letu.

''Ta (minimalna plača, op. a.) je namreč določena po formuli, ki zagotavlja, da mora biti minimalna plača za 20 % višja od minimalnih življenjskih stroškov, ter se enkrat letno usklajuje tudi z inflacijo. Kot velja za redno zaposlene delavce, bomo tudi za študentske delavce predlagali povišanje plačila za delo v delovnem času, ki je zanje manj ugoden, med drugim za nedeljsko, nočno in praznično delo,'' so še zapisali.

Niso pa zvišanje študentske urne postavke edina novost, ki bo že pred poletjem morda razveselila študente. Levica želi uvesti plačilo malice in potnih stroškov za študentsko delo, po vzoru plačila malic in potnih stroškov redno zaposlenim delavcem. Predstavnik delodajalcev v Državnem svetu Igor Antauer pa meni, da to lahko vpliva na ponudbo študentskega dela. Plačilo potnih stroškov in malice je v Evropi redko, študensko delo pa bi s tem dobilo ugodnosti, ki so pri nas del ugodnosti redne zaposlitve. Antauer tudi ni prepričan, da bo ukrep prinesel večje število novih rednih zaposlitev, pri študentskem delu pa naj bi šlo predvsem za pridobivanje izkušenj mladih.

Ukrepi verjetno še pred poletjem

V Levici so za Žurnal24 povedali, da bodo predlog pripravili do predvidoma konca tega meseca, sprejet pa naj bi bil v juniju. ''Prizadevamo si, da bi ukrepi za dvig minimalne urne postavke v veljavo stopili pred začetkom poletnih počitnic.'' Poletje je sicer čas, ko je po študentskem delu največ povpraševanja, tako s strani študentkov kakor tudi delodajalcev. ''Za študente višja urna postavka pomeni, da se bo delo bolj splačalo. Za delodajalce pa, da bo študentsko delo vrednoteno na ustrezni ravni glede na zahtevnost dela,'' dodajajo v Levici.

Ali bo višja urna postavka in obvezno plačilo delodajalce odvrnilo od zaposlovanja študentov, bomo, kot kaže časovnica, videli zelo kmalu. Pri Levici pa pričakujejo, da bodo ukrepi prinesli tudi dodatne redne zaposlitve: ''Pričakujemo, da bo uveljavitev rešitev privedla do manj veriženja študentov na delovnih mestih, ki so primerna za redno zaposlene delavce in boljši prehod delavcev študentov v redna delovna razmerja.''

Komentarjev 5
  • EnaPomladna 14:15 06.maj 2019.

    Račun brez krčmarja. Kako bodo v Levici prisilili firme, da plačajo malico in prevoz, ko je že itak ful prispevkov? Po moje študentskega dela s takimi predlogi sploh ne bo več...

  • marusa98 16:51 05.maj 2019.

    Jaz pa sem mislil da smo socializem že preživeli.Kje se bo izgubil ta denar se ve!

  • Snežinko 10:01 05.maj 2019.

    Končno! Ti t.i. "študentski servisi" niso nič drugega kot legla, ki pobirajo krvavo zaslužen denar študentom. Že tako so slabo plačani, potem pa jim še ti krvosesi vzamejo procente. Podlost brez primere... Zakaj vraga bi med firmo in študentom rabil ...prikaži več še "eno šalčko" v katero pada denar? Saj zna študent sam do firme se it zmenit, madona...