Ta proizvod smo s Hrvati zaščitili skupaj

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Hrvaška sprva želela nastopati samostojno, a po ugovoru Slovenije sodelovala.
Oglej si celoten članek

Evropska komisija je z današnjo objavo izvedbene uredbe v Uradnem listu EU zaščitila ekstra deviško oljčno olje Istra z zaščiteno označbo porekla. Vlogo za zaščito oljčnega olja Istra sta skupaj podali Slovenija in Hrvaška.

Zaščita z zaščiteno označbo porekla pomeni, da tako pridelava kot predelava oljk potekata znotraj predpisanega geografskega območja Istre v Sloveniji in Hrvaški, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sprva Hrvati želeli samostojno

Postopek zaščite tega oljčnega olja se je začel v letu 2016, ko je komisija v evropskem uradnem listu objavila vlogo Hrvaške za registracijo proizvoda Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje z zaščiteno označbo porekla.

Slovenija je na to vlogo ugovarjala, ker ima že od leta 2007 pri Evropski komisiji zaščiteno ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla in bi lahko registracija hrvaškega proizvoda zavajala potrošnike glede pravega porekla proizvoda.

Bruselj je slovenski ugovor priznal in obe državi pozval k pogajanjem.

Slovenski in hrvaški oljkarji so se v času pogajanj dogovorili za pripravo skupne vloge za zaščito ekstra deviškega oljčnega olja, proizvedenega v slovenski in hrvaški Istri. Tako so na podlagi sklenjenega sporazuma med slovenskimi in hrvaškimi oljkarji na Evropsko komisijo poslali vlogo Slovenije in Hrvaške za skupno zaščito ekstra deviškega oljčnega olja z imenom Istra.

Foto: Žurnal24 Oljčno olje bo ena od zvezd Praznika cvetja, vina in oljčnega olja v Ankaranu. (

Olje Istra zaščiteno

Evropska komisija je septembra 2018 v evropskem uradnem listu znova objavila povzetek te vloge. Ker v treh mesecih na predlagano vlogo ni prejela pripomb, je tako objavila vpis ekstra deviškega oljčnega olja z imenom Istra v evropski register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb.

Oljčno olje Istra je sicer 26. slovenski proizvod, zaščiten pri Evropski komisiji, in poleg Istrskega pršuta drugi proizvod, zaščiten skupaj s Hrvaško.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:15 28. Februar 2019.

    S sosedi hrvati bi lajko odlicno sodelovali pri veliko projektih ce bi imeli pametne politike

  • 15:09 27. Februar 2019.

    Ni sodelovanja s hrčki!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.