Slovenija
2167 ogledov

Ta proizvod smo s Hrvati zaščitili skupaj

Slovenska in hrvaška zastava Saša Despot
Hrvaška sprva želela nastopati samostojno, a po ugovoru Slovenije sodelovala.

Evropska komisija je z današnjo objavo izvedbene uredbe v Uradnem listu EU zaščitila ekstra deviško oljčno olje Istra z zaščiteno označbo porekla. Vlogo za zaščito oljčnega olja Istra sta skupaj podali Slovenija in Hrvaška.

Zaščita z zaščiteno označbo porekla pomeni, da tako pridelava kot predelava oljk potekata znotraj predpisanega geografskega območja Istre v Sloveniji in Hrvaški, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sprva Hrvati želeli samostojno

Postopek zaščite tega oljčnega olja se je začel v letu 2016, ko je komisija v evropskem uradnem listu objavila vlogo Hrvaške za registracijo proizvoda Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje z zaščiteno označbo porekla.

Slovenija je na to vlogo ugovarjala, ker ima že od leta 2007 pri Evropski komisiji zaščiteno ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla in bi lahko registracija hrvaškega proizvoda zavajala potrošnike glede pravega porekla proizvoda.

Bruselj je slovenski ugovor priznal in obe državi pozval k pogajanjem.

Slovenski in hrvaški oljkarji so se v času pogajanj dogovorili za pripravo skupne vloge za zaščito ekstra deviškega oljčnega olja, proizvedenega v slovenski in hrvaški Istri. Tako so na podlagi sklenjenega sporazuma med slovenskimi in hrvaškimi oljkarji na Evropsko komisijo poslali vlogo Slovenije in Hrvaške za skupno zaščito ekstra deviškega oljčnega olja z imenom Istra.

Oljčno olje bo ena od zvezd Praznika cvetja, vina in oljčnega olja v Ankaranu. ( | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Olje Istra zaščiteno

Evropska komisija je septembra 2018 v evropskem uradnem listu znova objavila povzetek te vloge. Ker v treh mesecih na predlagano vlogo ni prejela pripomb, je tako objavila vpis ekstra deviškega oljčnega olja z imenom Istra v evropski register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb.

Oljčno olje Istra je sicer 26. slovenski proizvod, zaščiten pri Evropski komisiji, in poleg Istrskega pršuta drugi proizvod, zaščiten skupaj s Hrvaško.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • milan05 10:15 28.februar 2019.

    S sosedi hrvati bi lajko odlicno sodelovali pri veliko projektih ce bi imeli pametne politike

  • ECKING 15:09 27.februar 2019.

    Ni sodelovanja s hrčki!!!!!