Tako Gantar vidi sproščanje ukrepov

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA
Relevanten podatek in glavni kriterij glede morebitnega sproščanja je za Gantarja število zasedenih bolnišničnih postelj ter število bolnišničnih sprejemov in odpustov v domačo oskrbo.
Oglej si celoten članek

Pred večjim sproščenjem ukrepov za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom po oceni ministra za zdravje Tomaža Gantarja potrebujemo rezervo v zdravstvenem sistemu. Opozarja, da število zasedenih bolnišničnih postelj na navadnih in intenzivnih oddelkih za covidne bolnike ostaja visoko. 

V Sloveniji je že kar nekaj časa zasedenih okoli 200 postelj na intenzivnih oddelkih in več kot tisoč na navadnih. Večja zasedenost postelj je po oceni Gantarja sicer tudi posledica večjega deleža okužb med starejšimi, ki običajno potrebujejo daljše hospitalizacije in zahtevnejše zdravljenje.

Covid-19 To je glede podaljšanja ukrepov in novih zaostritvah povedal Kacin

Pri nas manj dosledno spoštujemo ukrepe

Za obsežnejše sproščanje protikoronskih ukrepov, kot meni minister, potrebujemo rezervo v zdravstvenem sistemu. Boji se tudi, da bo ob morebitnem večanju števila novih okužb zdravstveni sistem to težko zdržal.

"Vsi si želimo sproščanja ukrepov. Če želimo nekoliko bolj sproščeno preživeti božič in novo leto, enostavno ni druge možnosti, kot da spoštujemo navodila," je pozval. Po njegovih besedah v Sloveniji boj proti epidemiji covida-19 poteka primerljivo kot drugod, a kot kaže, smo pri nas manj dosledni pri upoštevanju ukrepov.

Foto: Epa Koronavirus, covid-19, maske, ljudje

Stanje v Evropi zaskrbljujoče

Gantar je danes sodeloval tudi na videokonferenci ministrov EU za zdravje glede trenutnih razmer v Evropi med pandemijo covida-19. Kot je povzel ključna sporočila, je stanje v Evropi zaskrbljujoče, saj so v zadnjih 14 dnevih našteli 20 odstotkov več okuženih. Po njegovih besedah vsi svetujejo, da do sproščanja ukrepov ne prihaja predčasno, predvsem v luči prihajajočih praznikov, da se epidemiološka slika ne bi poslabšala. Ob tem je minister spomnil na slovensko izkušnjo po obdobju martinovanja.

O tem, kaj bodo predlagali vladi, je že spregovorila tudi vodja strokovne skupine dr. Bojana Beović.

Današnji sestanek ožjega formata vlade je sicer namenjen razpravi o trenutnih epidemioloških razmerah, ukrepih in načrtih cepljenja. Po besedah Gantarja je strategija za cepljenje v večji meri pripravljena, treba je še določiti, kdo je dogovoren za posamezne korake. Če vlada na četrtkovi seji, na kateri bo tudi odločala o morebitnem podaljšanju ukrepov, strategije še ne bo obravnavala, imajo po njegovi oceni za to še nekaj časa.

Omejevanje virusa Kakšno sproščanje ... V naslednjih tednih bodo ukrepe še zaostrili!

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 13:34 3. December 2020.

    Ukrepi morajo biti smiselni, namesto, da se zaprira trgovine, v katerih je res majhna možnost okužbe in nosi maske zunaj …

  • 13:16 3. December 2020.

    Politikantski minister Gantar mora kazensko odgovarjat za kaos in zlom zdravstva v tej situaciji. V vsem času, niso razen afer …

  • 12:54 3. December 2020.

    Še vedno je število umrlih pod enim procentom.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.