Slovenija
13108 ogledov

Beovićeva o tem, kaj bodo predlagali vladi

Bojana Beović Nebojša Tejić/STA
"Stanje ni dobro," je dejala vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović.

Vlada bo jutri odločila o tem, kateri ukrepi bodo v prihodnje še veljali in ali bo prišlo do morebitnega sproščanja katerih od ukrepov. Med drugim se je kot ena od možnosti pred kratkim omenjalo odprtje šol za učence prve triade. Pristojna ministrica Simona Kustec je dopoldne dejala, da si vsi želijo čim prejšnjega povratka učencev in učenk v šolo. Vračanje bo postopno, je napovedala

Epidemiološka slika v državi ni dobra. Tako po številu okužb kot po deležu pozitivnih testov rezultati niso spodbudni. 

"Stanje ni dobro. Na vsak način z zdravniške strani ne moremo predlagati kakšnega večjega odpiranja. Če pa se seveda vlada odloči za odpiranje nekaterih varnejših dejavnosti z znanim tveganjem, je pa to seveda možno narediti," je za TV Slovenija trenutne razmere danes komentirala vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović. O tem, katere bi lahko bile varnejše dejavnosti, je povedala: "Tam, kjer se da organizirati, da ljudje niso tesno skupaj."

Kot je pojasnila, so to dejavnosti, ki se jih da organizirati tako, da ljudje niso pretesno skupaj. Izpostavila je trgovine, ki so glede prenosa okužbe bolj varne kot gostinski lokali, če so organizirane tako, da je v njih hkrati le malo ljudi. Skrbijo pa jih predvsem stiki in prenos okužbe med zaposlenimi.

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija To je glede podaljšanja ukrepov in novih zaostritvah povedal Kacin Koronavirus Slovenija NIJZ: Tudi mi se sprašujemo

Zdravniška stroka bi bila pri sproščanju "zelo zelo previdna". "Gibljemo se na platoju, ki po eni strani pomeni možnost, da se lahko obrne na boljše, po drugi strani pa v kateremkoli trenutku navzgor. Kakršnokoli sproščanje mora biti res previdno in tisti, ki jih bo to sproščanje doletelo, se morajo tega zelo zavedati, da se ne bi zgodila kakšna katastrofa za božično-novoletne praznike," je opozorila.

Hkrati je, kot je dejala Beovićeva, k višjemu deležu pozitivnih testov prispevalo tudi testiranje s hitrimi anitgenskimi testi v zdravstvenih zavodih in domovih za starejše. Pozitivne rezultate takih testov namreč preverijo še z molekularnimi PCR testi, ki jih nato tudi prištejejo skupni dnevni številki. Po njenih besedah je ob širšem testiranju pričakovati tako več pozitivnih izvidov v celoti kot tudi višji delež pozitivnih, saj je zaradi predhodnega testiranja s hitrimi testi malokateri izvid molekularnega testa negativen.

Na resnost situacije so spet opozorili tudi na Institutu Jožef Stefan. Virus se še naprej širi z veliko hitrostjo. Če se ne bo začel širiti počasneje, bo epidemija predvidoma zelo počasi upadala le zaradi prekuževanja, kaže projekcija Instituta Jožef Stefan.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 27
 • Avatar praufo
  praufo 22:34 02.december 2020.

  pa ne morem verjet, zakaj moramo vsak dan gledat tole skuštrano babo ... zakaj njej ne omejijo plače ? .... če je vse omejeno, potem je treba njej in državnim uradnikom znižat plače za 50% ... seveda tega ne bo, ...prikaži več ker bi se usral, če bi pa slučajno blo tako , pa ukrepov ne bi blo več ... vlada in jajo deli bombončke, sami si pa delijo potico ... država pa vsak dan bolj zapufana ... ne vem zakaj tukaj ni fiskalnega pravila ... lahko uvedete izredne ukrepe, takrat gremo pa na nož, resno

 • jakec1575 22:13 02.december 2020.

  predlagam skupini, da naj predvidijo hladne verige za cepivo. britanci se bojo cepili ze naslednji teden.

 • suineg78 22:11 02.december 2020.

  Q