Slovenija
15643 ogledov

To je glede vračanja v šole zjutraj povedala ministrica

Simona Kustec Anže Malovrh/STA
Kdaj se bodo učenci in učenke začeli vračati v šolo?

"Vsi si želimo, da bi se učenci in učenke čim prej vrnili v šolo," je v oddaji Dobro jutro na RTV SLO zjutraj povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. "Hkrati razumemo, kako zahtevne so epidemiološke razmere. Mi se pripravljamo, z okrožnicami usmerjamo ravnatelje, šole, če in ko bo prišlo do vračanja. Tudi šole se na vračanje pripravljajo, šolanje na daljavo ob tem nemoteno poteka."

Datuma, kdaj bo do vračanja v šole prišlo, zjutraj še ni mogla napovedati. "Bomo pa vračanje peljali postopoma, korak po koraku, najprej za najbolj občutljive," je poudarila Kustečeva. "Najprej, takoj ko dobimo prepotrebno zeleno luč, bo v šole šla prva triada ter učenci in učenke z učnimi težavami."

"Epidemiološka situacija ni ravno dobra, bo pa odločitev od odprtju šol stvar številnih strok, ne gre le za epidemiološko situacijo, gre tudi za mnenje drugih strok, drugih vplivov, zato pa imamo te interdisciplinarne skupine, ki izhodišča pretehtajo in je odločitev potem skupna," pa pravi namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

Osnovna šola Kranj Ukrepi Slovenija To je o odpiranju šol v ponedeljek povedal Kacin

Poudarila je, da bo treba glede na epidemiološko sliko v šolo vstopati zelo previdno. "Nošenje zaščitnih mask ne sme več biti vprašanje ali stvar debate in pogajanj, prav tako ne prezračevanje in ostajanje v mehurčku, kar pomeni, da se razredi ne mešajo med seboj," je dejala Kustečeva. "To so še dodatne smernice tega obdobja, ki smo se jih že na nek način navadili, osvojili. Dokler imamo virus med nami, moramo sobivati, živeti z njim - se prilagajati, ker nam na nek način sam to narekuje."

Ministrica ocenjuje, da generalno gledano šolanje na daljavo poteka dobro. "Vsi, ki so vključeni vanj, razumejo, da je treba potrpeti in se prilagajati po najboljših možnih močeh," je za Dobro jutro povedala Kustečeva. "Imamo pa seveda nekaj boljših in nekaj slabših primerov, telefoni pri nas intenzivno zvonijo."

otroci maske maska covid covid-19 korona Covid-19 Zdravje Nova študija: Le 8 odstotkov otrok s covidom-19 okužilo družinske člane

Odgovarjala je tudi na vprašanja glede šolanja na daljavo srednješolcev, mature in šolske prehrane, ki v tem času ni zagotovljena. "Maturo bomo naredili takšno, ki bo razumela tudi razmere, po katerih se morajo izobraževati dijaki in dijakinje," je dejala Kustečeva. "Matura vsekakor bo, lani smo pokazali, da jo je možno tudi v teh razmerah izpeljati varno in uspešno. V kakšni obliki bo matura potekala v letošnjem šolskem letu, bomo sporočili do konca tega leta, da bodo imeli tako dijaki kot dijakinje kot profesorji in profesorice dovolj časa, da se nanjo pripravijo."

razred učilnica tabla | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem, da si nekateri starši želijo čimprejšnjega vračanja otrok v šole, pa so drugi zaskrbljeni, ali je to v dani epidemiološki situaciji varno. "Tehtamo med pričakovanji, da naj imamo šolska vrata kar odprta, in med skrbmi, ki so na mestu, ali je vračanje v šole varno," je dejala ministrica. "Šolska vrata bomo odprli takrat, ko bomo lahko rekli, da je to z vidika zdravstvenega varstva varno. Ko se bodo šole odpirale, se bodo pod pogojem, da je z vidika zdravja šola varen prostor."

Covid-19, UKC Ljubljana Stroka in Covid-19 Zdravje Beovićeva in Rozman: Takšne rezultate bi potrebovali za sproščanje ukrepov

Učenci, za katere obstajajo zdravstveni razlogi, se bodo tudi po odpiranju šol lahko šolali na daljavo, za vse ostale pa velja, da se pričakuje, da se v šolo vračajo. "Tam, kjer so objektivni zdravstveni razlogi, se bodo učenci lahko izobraževali na ustrezno prilagojen način, za kar bo poskrbela šola, sicer se pričakuje, da se vračajo v šolo," je ministrica odgovorila na vprašanje zaskrbljene mame, ki se boji, da bi otrok virus iz šole prinesel domov in jo zanima, ali se bo lahko kljub odprtju šol šolal na daljavo. "Če bo teh primerov več, se bomo na ravni šol odločali, kako ravnati v takšnem primeru."

"S strokovnim delom šolskega sistema o tem premišljamo in iščemo rešitve, kako celoten vzgojno-izobraževalni proces narediti varen in hkrati učno uspešen."

Simona Kustec, ministrica za šolstvo

Uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal, da vlada glede morebitnih sprememb ukrepov še ni dobila pisnega predloga s strani strokovne skupine. "Ko bo prišel, se bo vlada najprej sestala v ožjem formatu, se do predloga opredelila ter pripravila gradivo za obravnavo na vladi," je povedal Kacin. Odločitev o spremembah in podaljšanju ukrepov zaradi epidemije covid-19 bo tako znana v četrtek. 

šola koronavirus učenci Slovenija Neuradno: Prva triada že kmalu nazaj v šole?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je prejšnji teden šolam poslalo okrožnico, v kateri je zapisalo, da je vključitev vsaj dela učenk in učencev v šolske klopi verjetnejša od 7. decembra dalje, če se bomo vsi potrudili izboljšati epidemiološko situacijo v Sloveniji.

A epidemiološka situacija se ne izboljšuje tako, kot bi si želeli. "Če primerjamo podatke s podatki prejšnjega torka, ugotovimo, da se epidemija še ne umirja tako hitro, kot bi si želeli," je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal Kacin. "Imamo le deset okuženih manj kot pred enim tednom." 

Za torek so podatki še slabši - ob 7178 opravljenih testih so potrdili 2428 okužb z novim virusom sars-cov-2. To pomeni, da je pozitivnih kar 33,83 odstotkov testov. 

"Epidemiološka situacija ni ravno dobra, bo pa odločitev o odprtju šol stvar številnih strok, zato imamo interdisciplinarne skupine, ki te odločitve sprejmejo," je na današnji tiskovni konferenci o odprtju šol povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

Šolanje od doma Slovenija Kako dolgo še šola na daljavo? Takšna priporočila so dobili učitelji!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Andrejc1 19:27 02.december 2020.

    Za 1. triado bi bilo najbolje čim prej, pa da se vsaj priporoči nošenje mask tudi za otroke, se s tem kolikor more zmanjša prenos okužbe. Bolje to, kot da delajo od doma, ker od takega pouka ni zadostnega znanja ...prikaži več in so zaradi tega doma še njihovi starši.

  • si_rob 18:48 02.december 2020.

    Naj počakajo raje doma do novega šolskega leta. Spričeval ni potrebno deliti junija.

  • cioreapor 17:50 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za sseks