Zdravje > Aktualno
1194 ogledov

Nova študija: Le 8 odstotkov otrok s covidom-19 okužilo družinske člane

otroci maske maska covid covid-19 korona Epa
Otroci sodeč po španski študiji niso pogosti prenašalci covida-19.

Otroci večinoma niso okužili drugih družinskih članov

Nova študija bolnišnice Vall d’Hebron v Barceloni je pokazala, da je le 8 odstotkov otrok, ki so se tam zdravili in imeli potrjeno prisotnost novega koronavirusa, virus preneslo na družinskega člana, poroča španski El País. 

Študija je vključevala 1081 pediatričnih bolnikov s pozitivnim testom PCR in 3.515 družinskih članov, ki so jim diagnosticirali koronavirus, in je bila izvedena med 1. julijem in 31. oktobrom. Podobno študijo so sicer izvedli že med 1. marcem in 31. majem, ko so bile šole zaprte in je bila večina ljudi doma. V tem času so raziskovalci ugotovili, da je le 3,4 odstotka otroških bolnikov covid-19 preneslo na člana svoje družine.

Tudi odprtje šol na prenos virusa ni vplivalo

Kasnejši podatki pa zajemajo poletno obdobje in prvih sedem tednov po ponovnem odprtju šol, ko so imeli otroci veliko več stikov z vrstniki. V tem delu študije se je v 783 primerih (72,4 odstotka) drug član družine z virusom okužil že pred otrokom, le v 86 primerih je otrok okužil enega od družinskih članov. Še več: le v 5 odstotkih primerov je otrok okužil svoje brate oz. sestre, kar kaže, da je prenos virusa med otroki nizek.

"Študija potrjuje, da so otroci manj pogostejši prenašalci virusa v gospodinjstvu kot odrasli. Kaže, da tudi vrnitev otrok v šolo ni privedla do bistveno večjega prenosa virusa med populacijo," je za El País povedal Pere Soler, vodja pediatrične enote za nalezljive in imunsko pomanjkljive bolezni v bolnišnici Vall d'Hebron.

Poleg tega je študija pokazala tudi, da je bilo 47 odstotkov otrok, ki so bili pozitivni na covid-19, brez simptomov.

V več kot 70 odstotkih je okužbo širila odrasla oseba

Magda Campins, vodja preventivne medicine in epidemiologije v bolnišnici Vall d’Hebron, je za El País povedala: "Vpliv covida-19 na otroke v Kataloniji je po obdobju zaprtja šol še vedno zelo majhen. V več kot 70 odstotkih primerov je okužbo širila odrasla oseba," je dodala Magda Campins, vodja preventivne medicine in epidemiologije v bolnišnici Vall d’Hebron. Študija še ni bila strokovno pregledana.

Španija sicer povečuje število testiranj na covid-19 s PCR testi, v prvih osmih tednih od odprtja šol so testirali že 287.046 otrok.

Cepljenje proti covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Številke spet nekoliko bolj spodbudne

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • reunecor 22:49 30.november 2020.

    www︎.︎Marbie︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • Avatar Sarah_Hernandez
    Sarah_Hernandez 20:10 30.november 2020.

    Na spletu s prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (100 € do 200 € / h). Prvi mesec sem prejel ček za 28536 €, to spletno delo je preprosto in enostavno, ni mu treba iti v pisarn0. ... >>>>> www.MagnifyIncome.Com

  • lulibuc 18:17 30.november 2020.

    Počasi boste že naštudirali, kakšen globalni nateg je to. Bom z veseljem povprašal naše presrane komentatorje, ko bo to enkrat postalo resnica, kaj bodo potem lapali