Svet
8867 ogledov

Preobrat. Švedi masovno v nakup mask.

Švedska Epa
Švedska, za katero je znano, da se s pandemijo sooča na svoj, mehkejši način, se sooča z naraščanjem primerov. Država je na rdečem seznamu, Švedi masovno v nakup mask.

Pol ure preden je glavni epidemiolog na Švedskem Anders Tegnell - tako kot vsak torek in četrtek - objavil osvežene podatke o epidemiji koronavirusa v državi je švedski premier Stefan Löfven sklical svojo tiskovno konferenco. 

Švede je pozval, da se izogibajo gneči v trgovskih središčih ob črnem petku, poleg tega pa najavil, da ne bo več pasivno spremljal Tegnella in pristojni zavod za javno zdravje, pač pa bo tudi sam postal zastavonoša v boju zoper epidemijo. 

Na Švedskem je sicer četrti dan v veljavi omejitev javnih zborovanj na 50 ljudi, zdaj so to omejitev zmanjšali na osem, izjema so pogrebi. Omejitev sicer ne velja za zasebna druženja, a vlada poziva ljudi, da se izogibajo fitnes centrom, bazenom, knjižnicam in trgovskim centrom, če je le možno tudi javnemu potniškemu prometu. 

Masovno kupovanje mask

Glede na to, da je epidemiološka slika v državi še naprej zelo slaba - doslej so potrdili več kot 236 tisoč okužb, umrlo je več kot 6600 bolnikov s covidom-19 - in da so ukrepi v primerjavi z drugimi evropskimi državami še naprej relativno blagi, so se mnogi Švedi na svojo roko odločili napraviti korak naprej in se oborožiti z zaščitnimi maskami. 

Zasebna veriga lekarn je pri tem objavila, da so prejšnji teden prodali 700 tisoč mask, devetkrat več kot v kateremkoli oktobrskem in novembrskem tednu doslej. Državne lekarne, ki imajo največji tržni delež na Švedskem, so pred pandemijo prodale okrog sto tisoč mask, v prvih desetih mesecih letošnjega leta pa skoraj pet milijonov. 

Da raste zasrkbljenost med Švedi, dokazuje tudi redna anketa dnevnika Dagens Nyhetera, ki razkriva, da je 82 odstotkov Švedov zaskrbljenih zaradi obremenitev javnega zdravstvenega sistema. 

Čeprav mu je rejting nekoliko padel, glavnega epidemiologa Tagnella sicer še naprej podpira 65 odstotkov vprašanih (oktobra 72), medtem ko 44 odstotkov Švedov meni, da javnozdravstvene oblasti ne storijo dovolj za izkoreninjenje epidemije. 

Švedska | Avtor: Epa Epa

Slabi podatki

Država z dobrimi desetimi milijoni ljudi vsak dan zabeleži okrog 30 mrtvih primerov obolelih s covidom-19. Dnevni rekord so dosegli 19. novembra, ko je bilo zabeleženih 7629 novih primerov. 

Čeprav v zadnjih desetih dneh dnevne okužbe počasi padajo, je Tegnell na zadnji tiskovni konferenci opozoril, da se to še najmanj tri tedne ne bo poznalo pri številu pacientov z novim koronavirusom v bolnišnicah in stopnji umrljivosti. 

Švedska | Avtor: Epa Epa

Skrb zaradi domov za starejše

Švedska javnost se v zadnjih dneh ukvarja z zaskrbljujočimi podaki Inšpektorata za zdravstvo in socialno varstvo, ki je v vseh regijah odkril "resne primanjkljaje pri medicinski negi oseb v domovih za ostarele med pandemijo". 

Inšpektorat je že poleti opravil nadzor v vseh 1700 domovih za starejše na Švedskem, v 98 primerih so odkrili resne kršitve, zaradi česar je bil odrejen širši nadzor. 

Izkazalo se je, da petina vseh oskrbovancev v 98 domovih ni dobila osebne zdravniške oskrbe zaradi svojega zdravstvenega stanja, zanje so skrbele medicinske sestre, ki imajo sicer na Švedskem praviloma visokošolsko izobrazbo. 

Glede njihovega stanja in oskrbe so odločali zdravniki na daljavo, kar je na Švedskem sicer dovoljeno, a le pod pogojem, da so glede stanja pacienta zdravniki dobro seznanjeni že od prej. Takšna praksa je sicer popolnoma nesprejemljiva pri ljudeh, katerih življenja so visela na nitki. 

Zadnje poročilo inšpektorata so izkoristile tudi opozicijske stranke, ki so obtožile socialdemokratsko vlado za slabo soočanje z epidemijo. Vladajoči so sicer odgovorili, da naj krivca iščejo v svojih vrstah, saj sta zdravstvo in socialna skrb v pristojnosti regij in občin, v katerih je pogosto na čelu desnica; tako je v Stockholmu in Göteborgu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Avatar ovca
    ovca 18:26 29.november 2020.

    No, desnosučni kretenčki, še vedno ne veste odgovora na moje vprašanje? Čudnoooooooooo, pa tako ste pametttttniiiiii hahahahahaha

  • ode 12:32 29.november 2020.

    Od kar smo tja izvozili Potrčkota kot svetovalca, se jim vse postavlja na glavo. Predlagam, da tja izvozimo še preostale idiote.

  • levidesnicar 00:51 29.november 2020.

    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&ei=G-DCX4_ANujHrgSHuoWgBw&q=sweden+covid+data&oq=sweden+covid+data&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgAMgQIABATMggIABAHEB4QEzIICAAQBxAeEBMyCAgAEAcQHhATMgQIABATMggIABAFEB4QEzIICAAQCBAeEBMyCAgAEAgQHhATMggIABAIEB4QEzIICAAQCBAeEBM6AggAOggIABAIEAcQHjoECAAQDToGCAAQBxAeUP-fBViE3QVghe4FaABwAHgAgAG9AYgBpgqSAQMwLjmYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6wAEB&sclient=psy-ab V statistiko med umrle za Covidom, verjetno ne dajo vsakega kot pri nas.