Zdravje > Aktualno
51286 ogledov

Nova napoved IJS: "Ukrepe bi lahko začeli sproščati že nekaj dni prej"

Veseli december Anže Petkovšek Veseli december v Ljubljani med drugim valom karantene zaradi Covid-19.

"Na osnovi celostne slike, števila hospitaliziranih in števila pozitivnih testov se nakazuje, da se je epidemija končno začela umirjati, kar je zelo dobra novica," sporočajo raziskovalci Inštituta Jožef Stefan IJS.

Po njihovi najnovejši danes objavljeni napovedi, obstaja upanje, da bodo prihajajoči prazniki vendarle lepši. "Če bomo vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bomo tako lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli še v nekoliko bolj sproščenem vzdušju," so zapisali. 

Raziskovalci navajajo, da upajo na dosledno izvajanje zadnjih ukrepov (16.11.), po njihovem bi se lahko učinki pokazali v nekaj prihodnjih dneh, kar pomeni "krivuljo odločno obrniti navzdol."

Število dnevnih pozitivnih testov v združeni starostni kategoriji 65+ in v vseh podkategorijah je predvidoma začelo padati, kar je dobra novica."V bolnišnicah je bil vrh morebiti že dosežen ali pa ga bomo dosegli v naslednjih dneh," še ugotavljajo. 

Epidemiologi bi lahko znova spremljali stike

Sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila je 1,02, kar pomeni, da en oboleli okuži več kot eno osebo. "S tega stališča še ni vidno upadanje epidemije, vendar je treba upoštevati, da ob morebitnem prihodu na vrh ali prehodu čez vrh sedemdnevno povprečje nekoliko preceni vrednost R, ker vsebuje tudi zgodovino iz naraščajočega obdobja," so zapisali. 

Trenutno imamo v povprečju približno 1420 pozitivnih testov dnevno. Epidemiologi bodo lahko spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan.

Trenutno so okuženi štirje odstotki prebivalstva, kar pomeni približno vsak 25-ti. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno 15 odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak sedmi.

Kdaj pod 300 okuženih na dan

V napovedih zdaj predpostavljajo, da so ukrepi 16.11. spustili R na 0,9. "Če bi uspeli R spustiti na 0,7, bi okoli 28.12. padlo povprečno število pozitivnih testov pod 300 na dan, kar je maksimalno število pozitivnih testov, pri katerem uspejo epidemiologi še zasledovati stike potrjeno okuženih, kar močno zmanjša širjenje virusa in je predpogoj za postopno sproščanje ukrepov."

 | Avtor: ISJ ISJ

Ukrepe bi lahko začeli spuščati že nekaj dni prej

Zaradi časovnega zamika med okužbo in pozitivnim testom bi se lahko začelo postopoma sproščati ukrepe že nekaj dni prej. Če bomo vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bomo tako lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli še v nekoliko bolj sproščenem vzdušju, nam sporočajo raziskovalci. 

Negotovost napovedi je sicer v tem obdobju prijemanja ukrepov zelo velika, opozarjajo ob tem. Projekcije epidemije seveda ne morejo ustaviti, to lahko storijo le ljudje s samozaščitnim obnašanjem in upoštevanjem ukrepov. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 14
  • reunecor 22:48 30.november 2020.

    www︎.︎Marbie︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • riluva 05:09 30.november 2020.

    www︎.︎Cycoap︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • erawven 21:05 29.november 2020.

    www︎.︎Cycoap︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks