Zdravje
8492 ogledov

Beovićeva in Rozman: Takšne rezultate bi potrebovali za sproščanje ukrepov

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
"Ko pade število obolelih pod tisoč, bi poskušali z odpiranjem šol in tudi do določenega dela tudi gospodarstva," je dejal  direktor Klinike Golnik. Beovićeva dodaj, da rezultati za en dan, kot denimo za petek, ki so tudi z nižjim deležem pozitivnih testov nakazovali možno izboljšanje, ne pomenijo nič.

Glede na objavljene podatke je bil delež pozitivnih testov v soboto pri nas 30,3-odstoten, kar je precej več kot v petek, ko je bil delež 22,9-odstoten.

Covid-19 Video Zdravje Poglejte to neverjetno širjenje virusa pri nas: "V leru, na visokih obratih!"

Čeprav je bil petkov delež pozitivnih testov najmanjši v zadnjih 14-dneh, ter da je dobro novico o umirjanju razmer objavil tudi Institut Jožef Stefan, so nas podatki za soboto znova razočarali. Epidemiologi so sicer poudarili, da sobotni delež pozitivnih brisov ni nepričakovan, saj so podatki ob koncih tedna specifični.

"Težko rečem, kaj delamo narobe, verjetno pa se mnogi ukrepov ne držijo, število okuženih je samo odraz tega," je te zadnje, znova slabše podatke o okuženih pri nas, za Dnevnik TV Slovenija komentiral direktor Klinike Golnik Aleš Rozman.

Aleš Rozman | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA
Po besedah strokovnjaka, moramo številke v epidemiji vedno cenjevati na daljši čas, ob tem je znova poudaril, da je treba ukrepati na število obolelih po bolnišnicah, kjer pa v tem trenutku ni rezerve. 

V soboto je na primer zdravljenje potrebovalo 20 več covid bolnikov kot v petek, skupaj 1278. 

"Ko bo število nižje, bomo imeli v bolnišnicah tudi prostor za morebitne bolnike s covidom-19 in nekaj varnostne mreže za primer, da se krivulja znova obrne navzgor. Nekako razmišljamo o tem, da ko pade število obolelih pod tisoč, bi poskušali z odpiranjem šol in tudi do določenega dela tudi gospodarstva. Vendar takega eksperimenta v tem trenutku ne moremo narediti, ker ni več rezerve," je dodal Rozman.

"Rezultati kažejo, da smo v Sloveniji z vsemi ukrepi dosegli nek plato, še vedno pa se stanje ne izboljšuje," je epidemiološke številke za soboto za STA komentirala vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

"To na eni strani pomeni, da če ukrepe sprostimo, bomo imeli v 14- dneh 40 odstotkov slovenskih bolniških postelj zasedenih s covidnimi bolniki, da ne govorim o tem, koliko to pomeni smrtnih žrtev. In če uvedemo hujše ukrepe, je vprašanje, kakšno bo njihovo spoštovanje, saj je že sedaj nekako vtis, da ljudje težko razumejo in težko spoštujejo ukrepe. To se zelo očitno kaže v rezultatih, ki jih imamo," je dejala infektologinja.

Petkovi rezultati ne pomenijo nič

Bojana Beović | Avtor: Daniel Novakovič/STA Daniel Novakovič/STA
Sicer pa rezultati za en dan, kot denimo za petek, ki so tudi z nižjim deležem pozitivnih testov nakazovali možno izboljšanje, ne pomenijo nič. "Treba je upoštevati trende in gledati epidemijo z različnih zornih kotov. Ne samo število okuženih in delež, ampak tudi število tistih, ki potrebujejo bolnišnice. Teh je nekaj več, a ta podatek ni presenetljiv, ker je čez vikend manj odpuščanja," je dodala strokovnjakinja, ki pa je ocenila, da podatki za soboto ne pomenijo nič dobrega glede razmišljanj o morebitnem sproščanju ukrepov.

V družbi se moramo, tako Beovićeva, dogovoriti, kaj je tisto, kar nam je pomembno. "To je neka družbena odločitev, s katero pravzaprav medicinska stroka nima dosti," je še dejala Beovićeva in spomnila na znane mehanizme prenosa okužb in zakaj je covid-19 nevarna bolezen. Infektologinja meni, da bi ljudje lahko naredili vse za to, da bi si naredili "kolikor toliko primerne božične in novoletne praznike". Na vsakem posamezniku je, tako Beovićeva, ali bo vplival na to, da okužb ne bo.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 15
  • lulibuc 11:24 30.november 2020.

    Za to fašistično bagro rabimo samo jeklene celice z bodečo žico. Ne boste več dolgo lagali in zavajali ljudi, ampak čmurili za rešetkami, kamor spadate, lopovi zahrbtni.

  • Ender3 08:57 30.november 2020.

    Pravljica, pravličarjev se nadaljuje. Naj ponudijo proaktivna ukrepe, ne zgolj besede, ki se ponavljajo. Nasvetodajalci. 😕, brez kredibilnosti, v rokah politike.

  • riluva 05:06 30.november 2020.

    www︎.︎Cycoap︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks