Slovenija
3596 ogledov

Odziv policije na kritike zaradi ravnanja v Ljubljani

Policija zavrača kritike in diskreditacije zaradi ravnanja na petkovem protestu

Policija je danes zavrnila kritike in diskreditacije, ki se pojavljajo v delu javnosti in na družbenih omrežjih ter se nanašajo na ravnanje na petkovem protestu v Ljubljani, ki je tokrat potekal v avtomobilih. Poudarja, da je imel dogodek vse elemente neorganiziranega in nedovoljenega shoda, zato so bili policisti odgovorni za varnost.

Protestniki, znani kot petkovi kolesarski protestniki, so se po nekaj tednih premora v petek zvečer spet odpravili na ulice. Tokrat je zaradi veljavnih omejitev protest proti vladi potekal v osebnih vozilih. Protestniki so približno eno uro krožili po ulicah okoli državnega zbora. Policisti so na dogodku preverili identiteto 86 oseb v vozilih in ugotovili več kršitev.

Kritike, zaradi ravnanja policije

Na družbenih omrežjih in v delu javnosti so se po dogodku pojavile kritike ravnanja policije, ki da je preostro in neutemeljeno ravnala proti sodelujočim, češ da ti niso kršili nobenih pravil.

Policija je danes v odzivu na te kritike in, kot so navedli, diskreditacije svojega dela vnovič pojasnila, da je imel dogodek "vse elemente neorganiziranega in zaradi veljavnih epidemioloških ukrepov tudi nedovoljenega shoda".

"V takih primerih, ko varnosti in reda ne zagotavlja organizator, je v skladu s predpisi o javnih zbiranjih za varnost v celoti odgovorna policija, ki je nalogo tudi strokovno izvedla," so zagotovili. Kot poudarjajo v policiji, je ta v tovrstnih primerih vsakič doslej zasledovala cilj varovanja zdravja, ljudi, premoženja in prometa, tako pa bo tudi v prihodnje.

Policija: Protestniki kršili številna pravila

V policiji tudi navajajo, da so nekateri udeleženci shoda med protestom sistematično kršili prometna pravila z neupravičenim hupanjem, ustavljanjem, naglim zaviranjem in speljevanjem ter oviranjem drugih udeležencev v prometu, poleg tega pa tudi s telefoniranjem med vožnjo, neuporabo varnostnega pasu in z neupoštevanjem prometne signalizacije.

Na policiji pravijo, da so policisti med shodom ugotovili tudi kršitve, povezane z neupravičenim prehajanjem mej občin, neuporabo mask in nedovoljenim zbiranjem.

Ob tem so pojasnili, da se v primerih, ko so kršitve skoncentrirana na majhno območje, vedno uporabi poostren pristop, saj da je verjetnost nastanka hujših posledic, običajno pri tistih, ki se po naključju znajdejo tam, vedno velika. Skupno je šlo tako v petkovem protestu po navedbah policije za okoli 40 ukrepov, ki so jih izvedli proti kršiteljem.

Na družbenih omrežjih se je pojavil tudi posnetek, iz katerega naj bi bilo razvidno usmerjeno ukrepanje proti javno najbolj izpostavljenemu protestniku Jaši Jenullu.

Na policiji so danes zapisali, da so policisti med opravljanjem nalog varovanja na protestu pridobili informacijo o domnevnem organizatorju shoda, ki da je kršil tako prometna pravila kot predpise o javnih zbiranjih. "Moškega so po izmenjavi informacij policisti ustavili in tudi proti njemu vodijo prekrškovni postopek," so navedli.

"Kljub temu da so policisti pri vsakem postopku strpni, vljudni in korektni, so vseeno (pre)večkrat in vedno bolj pogosto tarča različnih oblik napadov, verbalnih groženj, žaljivk in obtoževanj," ugotavljajo na policiji. Želijo si, da bi posamezniki, ki so izrazito proti veljavnim ukrepom, ravnali odgovorno in svojo svobodo izražanja uveljavljali na način, ki ne ogroža zdravja, varnosti, reda in miru, in ne presega meja dostojne komunikacije.

dezurni@zurnal.si

Komentarjev 23
  • ode 07:39 30.november 2020.

    Tega na tem portalu ne boste mogli prebrati. https://nova24tv.si/slovenija/politika/zlatkovo-nadlegovanje-kreka-je-bila-ocitno-dobro-zrezirana-akcija-nekdo-je-s-solskega-ministrstva-natancno-obvestil-raperja-kje-in-kdaj-bo-direktor-nijz-a/

  • ode 07:36 30.november 2020.

    Že pol leta, in kaže, da še naprej, imajo policijo in državo za norca, ki ni sposobna, ne more ali noče onemogočiti teh nekaj idiotov, ki organizirajo proteste. Nazadnje zaradi tega policija, država in lojalni državljani, ki se preživljamo z ...prikaži več lastnim delom, izpadamo, kot idioti.

  • bogdan76 06:09 30.november 2020.

    hudič je vzel šalo rdeči dihajo na škrge jepares levičarska politika beda Slovenije.