Presenetljivo, na Primorskem slabše kot v Ljubljani!

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Preverite, kako so krivulje poskočile v različnih slovenskih mestih ...
Oglej si celoten članek

Kakovost zraka na silvestrovo je bila po podatkih, ki so jih zabeležile merilne postaje Agencije za okolje, boljša od lanskega leta. "Zaradi vetra in posledično boljše premešanosti zraka v večjem delu Slovenije smo letos na silvestrovo na večini merilnih mest izmerili manj povišane ravni delcev, z izjemo merilnih mest Nova Gorica, Koper in Maribor Center, kjer je bila premešanost zraka nizka," ugotavljajo pri Arso. 

Analizirali bodo tudi elementno sestavo delcev, ki so jih na filtrih zajeli na silvestrovo, analizo rezultatov bodo predstavili v začetku februarja, po po opravljenih kemijskih analizah.

Gorenjska Sosed varčuje, vi se dušite

Lansko leto so merilne postaje na silvestrovo zaznale zelo visoko koncentracijo delcev, zaradi neugodnih vremenskih razmer, stanje pa je močno poslabšala še uporaba pirotehničnih sredstev.

Zaradi pirotehnike smo dihali slab zrak Poglejte ta skok delcev na grafu!

Letošnje stanje po merilnih postajah

LJUBLJANA BEŽIGRAD

"Na merilnem mestu Ljubljana-Bežigrad je na silvestrovo prevladovala nizka raven delcev," ugotavljajo pri Arso. "Nad prestolnico je pretežni del noči vztrajal razmeroma močan veter, ki je pihal od obrobja mesta proti merilni postaji, tako da izrazitejših vplivov pirotehničnih sredstev na ravni delcev nismo zaznali."

Foto: Arso Delci PM10 na silvestrovo v Ljubljani NOVA GORICA

V Novi Gorici je Arso zaznal  dva maksimuma ravni delcev. "Prvi izrazitejši in daljši se je pojavil že v večernih urah, najvišje vrednosti smo izmerili med 21. in 22. uro, ko je raven delcev presegla 170 μg/m3," navajajo pri Agenciji. "Drugi in manj izrazit maksimum je sledil v drugem delu noči, z maksimumom med prvo in drugo uro po polnoči."

V Novi Gorici ni bilo javno organiziranega ognjemeta, visoke ravni delcev čez celo noč so bile predvsem posledica slabe premešanosti ozračja zaradi brezvetrja.

Foto: Arso Skok delcev na silvestrovo PM10 v Novi Gorici MARIBOR

V Mariboru so ravni dosegale najvišjo stopnjo med prvo in tretjo uro po polnoči. "Visoke ravni, ki so bile izmerjene na lokaciji postaje Maribor Center, pojasnjujemo z ognjemetom, ki je bil del osrednje prireditve na prostem v neposredni bližini naše merilne postaje," pišejo pri Arso. "V Mariboru je bil v tem delu noči veter precej šibek, okrepil se je šele v zgodnjih jutranjih urah, tedaj so ravni delcev hitro padle."

Foto: Arso Skok delcev na silvestrovo PM10 v Mariboru

KOPER

Podoben časovni potek ravni delcev kot na merilnem mestu Maribor Center opažajo tudi v Kopru, kjer je prav tako potekala prireditev z ognjemetom. V" Kopru je sicer celo noč prevladoval šibek veter, terminske in povprečne polurne hitrosti so komaj dosegale 1 m/s," razlagajo pri Agenciji.

Foto: Arso Skok delcev na silvestrovo PM10 v Kopru dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:49 12. Januar 2018.

    Zanimivo je to ane... da se ves čas pritožujejo, da je zaradi kurjave PM10 delcev več kot 80 mcg. Zdaj …

  • 08:40 11. Januar 2018.

    v Lj ni bilo megle.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.