Zdravje > Aktualno
200 ogledov

Poglejte ta skok delcev na grafu!

Koncentracije PM10 Arso
Visoke koncentracije delcev v zraku je ob prehodu v 2017 dodatno povišala uporaba pirotehnike, tako zaradi ognjemetov občin kot pirotehnišnih sredstev posameznikov.

"Celinska Slovenija se s preseganji dnevne mejne koncentracije delcev PM10, z izjemo krajših obdobij, sooča že od konca novembra 2016," pravijo na Agenciji za okolje. "Ravni delcev so bile precej nad mejno vrednostjo tudi v zadnjih dneh decembra in prvih dneh januarja."

PREBERITE ŠE: 

Zelo povišane koncentracije delcev je ob prehodu v leto 2017 še povišala uporaba pirotehničnih sredstev, tako ognjemetov pod okriljem občin, kot tudi uporaba pirotehničnih sredstev posameznikov. 

Graf, ki so ga pripravili na Arsu, prikazuje potek urnih koncentracij delcev PM10 31. 12. 2016 in 1. 1. 2017 v posameznih mestih. "V tem obdobju so bile povišane tudi koncentracije posameznih kovin, ki vplivajo na barvo ognjemetov," poudarjajo pri Arsu. Barijeve soli npr. obaravajo ognjemet zeleno, stroncijeve pa rdeče.

Občina Nova Gorica ognjemeta ni organizirala, tako na merilnem mestu tej občini ob prehodu v leto 2017 ni bilo znatnega povišanja koncentracij delcev v zraku. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:27 04.januar 2017.

    Visoke koncentracije delcev v zraku je ob prehodu v 2017 dodatno povišala uporaba pirotehnike, tako zaradi ognjemetov občin kot pirotehničnih sredstev posameznikov.TAKOJ prepoved prodaje in uporabe pirotehnike je najmanj kar lahko storimo za svoje zdravje in okolico . NE ...prikaži več JAMRAT nekaj naredite !