Slovenija
316 ogledov

Ob ognjemetih vdihujete težke kovine

Ognjemet Shutterstock
Zaradi ognjemetov in pirotehničnih sredstev so koncentracije prašnih delcev PM10 v prazničnem času močno povečane. Delci vsebujejo težke kovine, na primer stroncij, barij in svinec. Onesnaženje je zlasti problematično za astmatike in kronične bolnike z kardiovaskularnimi boleznimi. Nedolžne niso niti prskalice, ki jih pogosto uporabljajo otroci.

"Podatki že več let kažejo, da so koncentracije prašnih delcev PM 10 v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane," pred prihodom božično-novoletnih praznikov sporočajo z Agencije za okolje. "Na to vplivajo tudi ognjemeti in druga pirotehnična sredstva."

Ognjemeti povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije delcev v zraku, dušikovih oksidov in žveplovega dioksida. "Delci, ki so posledica ognjemetov, so zelo majhni (približno 1 mikrometer) in vsebujejo strupene težke kovine, kot na primer stroncij, barij in svinec," pravijo pri Arso. "Če ni padavin, lahko ti delci lebdijo v zraku več kot en teden."

Sprememba le v nekaj urah

Dodajajo, da so ta onesnaževala emitirana v zrak le v nekaj urah, kar povzroča goste oblake zelo drobnih delcev, ki lahko prodrejo globoko v pljuča, ter jih spremljajo tudi povišane koncentracije drugih onesnaževal v zraku (žveplovega dioksida in dušikovega oksida).

"Izpostavljenost emisiji onesnaževal, ki jo povzroča ognjemet, lahko pri občutljivejših skupinah bolnikov, na primer pri otrocih in težjih bolnikih, sproži težji astmatični napad," poudarjajo pri Arso. "Drobni delci, ki vsebujejo kovine, povzročajo vnetje dihalnih poti in pljuč tudi pri sicer zdravih ljudeh. Raziskave so pokazale korelacijo med povišanjem onesnaženosti zraka in poslabšanjem bolezni pri ljudeh z respiratornimi boleznimi in tudi povečanje števila smrti pri starejših ljudeh zaradi kardiovaskularne in respiratorne bolezni."

Veliko onesnaženje ob osamosvojitvi

"Ob petminutnem ognjemetu, s katerim je bilo zaznamovano praznovanje 20. obletnice samostojnosti Slovenije, smo izmerili, da se je v ozračje sprostilo najmanj 1.000.000.000.000.000 nanodelcev oz. toliko, da bi z njimi dva-in-pol-krat objeli Zemljo, če bi 50 nanometrov velike nanodelce zložili v vrsto drug zraven drugega," pišejo v zloženki, ki so jo pripravili v Laboratoriju za raziskave v okolju Univerze v Novi Gorici v okviru projekta NANOFORCE.

Kemijska analiza teh nanodelcev je pokazala prisotnost fosforja, kalija, svinca, magnezija, aluminija, silicija, železa, bakra, kalcija, molibdena in natrija. "Ti elementi so običajna sestavina pirotehničnih izdelkov," razlagajo. "Na primer, magnezij (Mg) gori z belim plamenom pri zelo visoki temperaturi in se uporablja kot sestavina za žareče zvezde; aluminij (Al) se najpogosteje uporablja v moderni pirotehniki zaradi intenzivnega belega plamena, srebrnih isker ali pa močnega bliska; bakrove (Cu) spojine dajejo modro barvo ob gorenju, svinčeve (Pb) spojine se včasih uporabljajo za vžig in za razpadajoče zvezde, železo (Fe) oziroma železove spojine se uporabljajo za efekt rumenih, pahljačastih isker, kalijeve (K) spojine vsebujejo najpogosteje uporabljeni oksidanti; kalcijeve (Ca) spojine se dodajajo za oranžno rdečo barvo."

Tudi male iskrice niso nedolžna zabava

Tudi male otroške radosti pri prižiganju povsod dostopnih iskric niso le nedolžna zabava. "Izmerili smo nad 160.000 nanodelcev iz barijevih, aluminijevih in železovih reakcijskih produktov v cm3 zraka med prsketanjem ene same iskrice," poudarjajo. "Nanodelci dveh velikostnih redov, pod 20 nanometrov in okrog 100 nanometrov, so vztrajali v ozračju laboratorija več ur."

Število vseh nanodelcev z velikostjo med 10 nm in 750 nm v cm3 izmerjenega zraka, ki so se sprostili med gorenjem posameznih iskric. V vsakem cm3 zraka je bilo več kot 100.000 nanodelcev, ki so ostali v zraku, dokler nismo odprli okno po gorenju 3. iskrice.

Onesnaženosti z nanodelci ne nadzoruje nihče

Meritve količine trdnih delcev z velikostjo pod 10 mikronov (PM10) ali 2.5 mikronov (PM2.5) v zraku izvaja Agencija Republike Slovenije za okolje. Onesnaženosti zraka z nanodelci pa ne nadzoruje nihče, čeprav nanodelci predstavljajo znaten del onesnaženja s trdnimi delci.

Priporočene meritve onesnaženosti zraka z nanodelci po oceni Arsa je v mestih, blizu prometnic, v tunelih, na križiščih, v garažnih hišah, v šolah, vrtcih, bolnišnicah, v industrijskih objektih in v njihovi bližini, blizu sežigalnic, toplarn, termoelektrarn, v kamnolomih, na streliščih in na vojaških poligonih.

"Čeprav so viri trdnih delcev tudi drugi (dizelski motorji, kurišča biomase, industrijski obrati), ognjemeti in druga pirotehnika znatno poslabšujejo kvaliteto zraka," poudarjajo Univerzi NG. "Sestavina pirotehničnih izdelkov za doseganje svetlobnih efektov so visoko kemijsko aktivni kovinski prahovi, ki pri oksidaciji barvito zažarijo in kot majhni trdni delci kot reakcijski produkti ostanejo v ozračju. Prisotnost teh delcev v zraku ogroža zdravje ljudi, predvsem otrok, ki jih tako radi pripeljemo na ogled ognjemetov oz. jim priredimo lepo, a nezdravo zabavo na domačem vrtu."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Ferluci 17:34 13.december 2016.

    Seveda so nanodelci brez nadzora, saj jih nosi veter. Zaenkrat tehnologija še ne omogoča kontole nad vetrom!

  • Ferluci 18:22 12.december 2016.

    Klič hudiča! Jutri bodo ustanovili novo agencijo o gibanju pikodelcev mehurčkov v kameninah pod zemeljskim površjem!

  • alojzr 16:23 12.december 2016.

    Slovenija je polna nekih nekoristnih profesorjev doktorjev znanosti in zapravljanja časa, EU pa vse to sfinancira.A kakšne delovne skupine, ki bi lovila pikodelce, Higgsove bozone in mehurčke iz radenske pa še niso ustanovili? O njihovih izsledkih bi bilo ...prikaži več vredno poročati, me ful zanima.