Slovenija
3452 ogledov

Presenetljivo, na Primorskem slabše kot v Ljubljani!

lučke Saša Despot
Preverite, kako so krivulje poskočile v različnih slovenskih mestih ...

Kakovost zraka na silvestrovo je bila po podatkih, ki so jih zabeležile merilne postaje Agencije za okolje, boljša od lanskega leta. "Zaradi vetra in posledično boljše premešanosti zraka v večjem delu Slovenije smo letos na silvestrovo na večini merilnih mest izmerili manj povišane ravni delcev, z izjemo merilnih mest Nova Gorica, Koper in Maribor Center, kjer je bila premešanost zraka nizka," ugotavljajo pri Arso. 

Analizirali bodo tudi elementno sestavo delcev, ki so jih na filtrih zajeli na silvestrovo, analizo rezultatov bodo predstavili v začetku februarja, po po opravljenih kemijskih analizah.

Kurjenje lesa Gorenjska Sosed varčuje, vi se dušite

Lansko leto so merilne postaje na silvestrovo zaznale zelo visoko koncentracijo delcev, zaradi neugodnih vremenskih razmer, stanje pa je močno poslabšala še uporaba pirotehničnih sredstev.

Koncentracije PM10 Zaradi pirotehnike smo dihali slab zrak Zdravje Poglejte ta skok delcev na grafu!

Letošnje stanje po merilnih postajah

LJUBLJANA BEŽIGRAD

"Na merilnem mestu Ljubljana-Bežigrad je na silvestrovo prevladovala nizka raven delcev," ugotavljajo pri Arso. "Nad prestolnico je pretežni del noči vztrajal razmeroma močan veter, ki je pihal od obrobja mesta proti merilni postaji, tako da izrazitejših vplivov pirotehničnih sredstev na ravni delcev nismo zaznali."

Delci PM10 na silvestrovo v Ljubljani | Avtor: Arso Arso
NOVA GORICA

V Novi Gorici je Arso zaznal  dva maksimuma ravni delcev. "Prvi izrazitejši in daljši se je pojavil že v večernih urah, najvišje vrednosti smo izmerili med 21. in 22. uro, ko je raven delcev presegla 170 μg/m3," navajajo pri Agenciji. "Drugi in manj izrazit maksimum je sledil v drugem delu noči, z maksimumom med prvo in drugo uro po polnoči."

V Novi Gorici ni bilo javno organiziranega ognjemeta, visoke ravni delcev čez celo noč so bile predvsem posledica slabe premešanosti ozračja zaradi brezvetrja.

Skok delcev na silvestrovo PM10 v Novi Gorici | Avtor: Arso Arso
MARIBOR

V Mariboru so ravni dosegale najvišjo stopnjo med prvo in tretjo uro po polnoči. "Visoke ravni, ki so bile izmerjene na lokaciji postaje Maribor Center, pojasnjujemo z ognjemetom, ki je bil del osrednje prireditve na prostem v neposredni bližini naše merilne postaje," pišejo pri Arso. "V Mariboru je bil v tem delu noči veter precej šibek, okrepil se je šele v zgodnjih jutranjih urah, tedaj so ravni delcev hitro padle."

Skok delcev na silvestrovo PM10 v Mariboru | Avtor: Arso Arso

KOPER

Podoben časovni potek ravni delcev kot na merilnem mestu Maribor Center opažajo tudi v Kopru, kjer je prav tako potekala prireditev z ognjemetom. V" Kopru je sicer celo noč prevladoval šibek veter, terminske in povprečne polurne hitrosti so komaj dosegale 1 m/s," razlagajo pri Agenciji.

Skok delcev na silvestrovo PM10 v Kopru | Avtor: Arso Arso
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:49 12.januar 2018.

    Zanimivo je to ane... da se ves čas pritožujejo, da je zaradi kurjave PM10 delcev več kot 80 mcg. Zdaj pa tak - septembra v toplem času je bilo več kot 80mcg PM10 delcev (takrat se ni nič kurilo). Tule ...prikaži več iz grafov pa je razvidno da v času mraza, ko se kuri in ob odsotnosti vetra je bilo le 50 mcg PM10. Torej, kdo ima zdaj koga tu za norca?

  • NeAnonimni 08:40 11.januar 2018.

    v Lj ni bilo megle.