Takšen trik so si izmislili, da bi lahko pisali globe zaradi mask

Foto: Saša Despot ogled vojaških sil na meji s Hrvaško
"Nosim masko. Skoraj nikoli mi je ni treba nositi, ni mi je treba nositi na delovnem mestu, izogibam se krajem, ko grem v trgovino, jo dam gor," je v oddaji Studio City povedal pravnik Andraž Teršek, ki pa pravi, da veljavne pravne podlage za kaznovanje ljudi, ki maske ne nosijo, ni.
Oglej si celoten članek

To da vlada kljub temu grozi z globami, je po njegovi oceni "psihološki pritisk, ki je po svoje lahko nekaj dobrega, če to pomeni, da se ljudje bolj držijo pravil, če so ta pravila strokovno z medicinskega vidika nujen ukrep za zaščito zdravja".

Izdajanje glob pa je po njegovem mnenju trik. "Nek novinar je že pred časom potrdil mojo tezo, da se je globe izrekalo tako, da se globa ni glasila na masko niti se ni sklicevala na zakon o nalezljivih boleznih, ampak je šlo za prekršek zaradi ne uboganja ukaza oziroma odredb uradne osebe. To je trik, dober trik," je povedal Teršek.

Potem je na serijo vprašanj voditelja oddaje Marcela Štefančiča odgovoril enako:

"Ali me lahko policist zaradi maske kaznuje in se sklicuje na to, da ne upoštevam odredb policije?"
"Po mojem razumevanju ne."

»Ali se lahko sklicuje na zakon o prekrških, da sem kršil javni red in mir?"
Po mojem razumevanju ne."

"Ali me lahko zaradi nenošenja maske oglobi zdravstveni inšpektor?"
"Po mojem razumevanju predpisov ne."

Čeprav gre za trik, je treba računati z globo

Vprašanje, ali naj ljudje plačajo globo, ki bi jo dobili zaradi nenošenja mask, pa je po Terškovih besedah težko vprašanje. "Če ljudje iz načelnih razlogov ne želijo nositi maske, potem morajo računati s tem, da bodo po vsej verjetnosti oglobljeni, in da se te globa ne bo glasila na zakon o nalezljivih boleznih, ampak na zakon o prekrških ali na zakon o pooblastilih policije. Pričakovati, da bo sodišče v takem primeru državljanu dalo prav, je sizifovo delo, to so domišljijska pričakovanja. Naša sodišča se s tem gotovo ne bodo ukvarjala, ker se ne ukvarjajo niti s pomembnejšimi stvarmi," je dejal.

Državna sekratarka: Ljudje razumejo

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant pa je kasneje v Odmevih dejala, da je bilo kar nekaj nadzorov in da so inšpektorji ugotovili, da se dobro držimo ukrepov. "Mislim, da večina Slovencev zna ločiti prave novice od lažnih, ne gre za političen ukrep, maska ni simbol, če nosim masko, ščitim vas, če vi nosite masko, ščitite mene. Tudi španska gripa je trajala dve težki sezoni, splača se še malo potrpeti," je dejala.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 36

  • 14:59 8. September 2020.

    Vsi ki (še) nosite masko - postavite se v vrsto za cepljenje ... Al pa začnite razmišljat s svojo glavo.

  • 14:22 8. September 2020.

    minister za provosodje, da ne govorimo o pravni službi vlade ... hmm, teh osebkov ni malo ... če je komanda, …

  • 11:55 8. September 2020.

    ha ha ha... danes na Pošti... pridem pred pošto, pred pošto gužva, pa si vzamem malo časa za njihove plakate …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.