Slovenija
8613 ogledov

Takšen trik so si izmislili, da bi lahko pisali globe zaradi mask

ogled vojaških sil na meji s Hrvaško Saša Despot
"Nosim masko. Skoraj nikoli mi je ni treba nositi, ni mi je treba nositi na delovnem mestu, izogibam se krajem, ko grem v trgovino, jo dam gor," je v oddaji Studio City povedal pravnik Andraž Teršek, ki pa pravi, da veljavne pravne podlage za kaznovanje ljudi, ki maske ne nosijo, ni.

To da vlada kljub temu grozi z globami, je po njegovi oceni "psihološki pritisk, ki je po svoje lahko nekaj dobrega, če to pomeni, da se ljudje bolj držijo pravil, če so ta pravila strokovno z medicinskega vidika nujen ukrep za zaščito zdravja".

Izdajanje glob pa je po njegovem mnenju trik. "Nek novinar je že pred časom potrdil mojo tezo, da se je globe izrekalo tako, da se globa ni glasila na masko niti se ni sklicevala na zakon o nalezljivih boleznih, ampak je šlo za prekršek zaradi ne uboganja ukaza oziroma odredb uradne osebe. To je trik, dober trik," je povedal Teršek.

Potem je na serijo vprašanj voditelja oddaje Marcela Štefančiča odgovoril enako:

"Ali me lahko policist zaradi maske kaznuje in se sklicuje na to, da ne upoštevam odredb policije?"
"Po mojem razumevanju ne."

»Ali se lahko sklicuje na zakon o prekrških, da sem kršil javni red in mir?"
Po mojem razumevanju ne."

"Ali me lahko zaradi nenošenja maske oglobi zdravstveni inšpektor?"
"Po mojem razumevanju predpisov ne."

Čeprav gre za trik, je treba računati z globo

Vprašanje, ali naj ljudje plačajo globo, ki bi jo dobili zaradi nenošenja mask, pa je po Terškovih besedah težko vprašanje. "Če ljudje iz načelnih razlogov ne želijo nositi maske, potem morajo računati s tem, da bodo po vsej verjetnosti oglobljeni, in da se te globa ne bo glasila na zakon o nalezljivih boleznih, ampak na zakon o prekrških ali na zakon o pooblastilih policije. Pričakovati, da bo sodišče v takem primeru državljanu dalo prav, je sizifovo delo, to so domišljijska pričakovanja. Naša sodišča se s tem gotovo ne bodo ukvarjala, ker se ne ukvarjajo niti s pomembnejšimi stvarmi," je dejal.

Državna sekratarka: Ljudje razumejo

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant pa je kasneje v Odmevih dejala, da je bilo kar nekaj nadzorov in da so inšpektorji ugotovili, da se dobro držimo ukrepov. "Mislim, da večina Slovencev zna ločiti prave novice od lažnih, ne gre za političen ukrep, maska ni simbol, če nosim masko, ščitim vas, če vi nosite masko, ščitite mene. Tudi španska gripa je trajala dve težki sezoni, splača se še malo potrpeti," je dejala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • boksi 14:59 08.september 2020.

    Vsi ki (še) nosite masko - postavite se v vrsto za cepljenje ... Al pa začnite razmišljat s svojo glavo.

  • Avatar praufo
    praufo 14:22 08.september 2020.

    minister za provosodje, da ne govorimo o pravni službi vlade ... hmm, teh osebkov ni malo ... če je komanda, naj bo tudi pravno poprta, al živimo v eni državi, kjer prava ne obvladajo, ne vem, zakaj ga ne obvladajo, ...prikaži več po drugi strani pa razni obiski na bledu, vse mogoči predsedniki evrope, ki samo jamrajo pa jenki, ki pride zarad biznisa, ... ne vem zakaj ne morjo to pravno uredit ... vse po kavbojsko

  • pravičnik77 11:55 08.september 2020.

    ha ha ha... danes na Pošti... pridem pred pošto, pred pošto gužva, pa si vzamem malo časa za njihove plakate na vhodih vrati... velik rumen plakat... ne smeš vnest noža, orožja..ne smeš uporabljat MASK... O.K. bel plakat na prejšnjim... MORAŠ ...prikaži več UPORABLJATI MASKE, požegnat roke, razdalja 2 m... KAJ ZDEJ, MASKA DA ALI MASKA NE? Vstpoim v prostore pošte, delavke si z masko pokrivajo podbradek.. je za steklom.. jaz tudi.. zakaj jaz moram imet masko (oz. ne, odvisno kateri plakat na vratih spoštujem),