Slovenija
8118 ogledov

Maske od danes obvezne. A niso bile že zdaj?

Maske
1/2
Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask
Kako je vlada našla pravno podlago, da se tistim, ki zaščitnih mask ne nosijo, lahko izreče globa.

Včeraj me je presenetila novica, da bodo od danes maske obvezne. Mislil sem, da so bile v zaprtih prostorih obvezne že doslej, na to so me opozarjali napisi pred trgovinami, skoraj vsi pa so pravilo tudi upoštevali.

In to drži, maske so bile že doslej obvezne, novi odlok je, kot lahko vidite v spodnji primerjavi odlokov (rdeče je označena enaka vsebina), vsebinsko skoraj povsem enak kot stari, ki velja že od 25. junija. Novi odlok je celo blažji, saj v primeru, ko je v zaprtem javnem prostoru mogoče zagotoviti dva metra medosebne razdalje, maska ni obvezna. Prav tako po novem ni obvezna v šolah, pri organizirani športni dejavnosti in pri komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi.

Primerjava starega in novega odloka o obvezni uporabi zaščitnih mask | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Velika novost: globe in policija

Bistvena pa je nova pravna podlaga, ki omogoča kaznovanje. Torej maske so enako obvezne, se pa po novem lahko izrekajo globe.

Prejšnji odlok je temeljil na zakonu o vladi, konkretneje na pravici vlade, da izdaja predpise in sprejema ukrepe, ki so potrebni za zagotovitev razvoja države in za urejenost razmer na vseh področjih iz pristojnosti države ter podrobneje, da izdaja odloke.

Celo v uradu varuha človekovih pravic so opozorili, da na tej pravni podlagi ni mogoče izrekati glob.

Vlada se je v novem odloku, ki velja od danes opolnoči, naslonila na zakon o nalezljivih bolezni, točneje na 2. točko 39. odstavka tega zakona. Ta določa, da lahko vlada "prepove oziroma omeji gibanje prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih". Maske so torej po novem odloku oblika omejitve gibanja.

Ključno pa je, da se za kršitev 39. člena izreče globa od 400 do 4000 evrov, v hitrem postopku se lahko izreče tudi višja globa od najnižje določene, pri izvajanju ukrepov pa lahko sodeluje tudi policija.

Celotni odlok, ki velja od danes, lahko najdete tukaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • vzev 17:56 04.september 2020.

    Maske od sedaj po tem takem niso več potrebne v trgovini. V trgovini lahko brez težav zagotoviš 2 m razdalje, to pomeni, da pogoj za možnost kaznovanja pade. Če pa se tega ljudje ne držijo pač to ni moja težava. ...prikaži več In če bi me inšpektor želel kaznovati bi se pač na kazen pritožil in jo tudi dobil.

  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 15:14 04.september 2020.

    Ta stavek pove vse ''Maske so torej po novem odloku oblika omejitve gibanja.'' To je ta vlada želela cel čas. Kontrolo nad ljudmi. Kdaj bodo volitve, in upam da se jih udeleži čim več. Kar se kazni tiče pa je ...prikaži več verjetno treba nadomestit denar za ''Vavčerje''.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 14:53 04.september 2020.

    Naše politikantske sluge farmacevtskih korporacij v polnem sijaju. Lahko v kratkem ponovno pričakujemo karanteno in nošenje mask tudi na prostem, pri dejstvu, da v zadnjem po leta za covid-19 ni umrl niti en sam bolnik.

Sorodne novice