Takšno je stanje po državi: Ena regija že v oranžni fazi, ponekod tudi slabše

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slabši je trend v podravski in savinjski regiji, koroška v oranžnem.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji so v nedeljo opravili 4684 PCR in hitrih testov ter potrdili 353 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je bilo 1066 covidnih bolnikov, od tega 169 na intenzivni negi. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih 30 ljudi, umrlo je 19 bolnikov s covidom-19.

Vladna govorka Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci povedala, da smo v Sloveniji do sedaj uradno zabeležili 166.473 primerov okužb z novim koronavirusom.  

V skladu z Načrtom sproščanja ukrepov se trenutno nahajamo v rdeči fazi. Sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 1.223. "Ko bo število okuženih padlo pod 1000 in število hospitaliziranih padlo pod 1000, bo vlada odločala o prehodu v naslednjo fazo."

Foto: Vlada RS Faze sproščanja ukrepov

Kar se tiče trendov, je glede na podatke čez vikend boljši trend viden v jugovzhodni, primorsko - notranjski, osrednjeslovenski in nekoliko tudi v goriški regiji, je še povedala. 

Slabše v podravski in savinjski regiji

Slabši pa je trend v podravski in savinjski regiji. Današnji podatki sicer kažejo nekoliko boljšo sliko za obalno-kraško regijo – danes povprečje 76, kar je meja za rdečo fazo. V zasavski regiji, po podatkih sodeč, razmere ostajajo boljše, kot so bile prejšnjo sredo. V zasavski regiji je prag za prehod v rdečo fazo 33, trenutno so pri 37. "Vlada bo epidemiološko stanje ponovno presojala v sredo, ko bo jasno, kakšen bo nov zemljevid črnih in rdečih statističnih regij," je še dodala Maja Bratuša.

Še vedno ostajajo razmere najboljše v koroški regiji, ki bi lahko bila po trenutnih kriterijih v oranžnem, vendar je to nemogoče, saj po podatkih za celotno Slovenijo le- ti še niso tako dobri. "Po zastavljenih kriterijih, bi lahko Koroška lahko bila v oranžni fazi, če bi bili pogoji za to izpolnjeni tudi na državni ravni – tako pa Koroška ostaja rdeča," je dodala.

Sicer pa je bilo čez vikend v bolnišnice skupaj sprejetih 118 pacientov – 57 včeraj in 61 v soboto. Skupaj je bilo čez vikend iz bolnišnic odpuščenih 73 oseb – 30 včeraj in 43 v soboto.

V prihodnjem tednu pa bodo nadaljevali s cepljenjem starejše populacije, cepiva bodo namenjena za starejše od 70. let. "V začetku marca bomo imeli 150.000 precepljenih, sicer spadamo med države z visokim odstotkom cepljenih," je na današnji novinarski konferenci dejal direktor NIJZ-ja.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 19:09 1. Februar 2021.

    Pušite faluse riti preplačane

  • 18:01 1. Februar 2021.

    ze pred mesecem je bilo ugotovljeno, da se virus najbolj siri na delovnih mestih. ukrepov v to smer ni sploh. …

  • 14:12 1. Februar 2021.

    https://youtu.be/gDeSnWge2ds

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.