Tek čez ovire do koalicije

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Koalicija. Vsak od možnih partnerjev je z Jankovićem vsaj v eni točki na drugem bregu. Trdi orehi. Pri Desusu bo pokojninska reforma, pri Virantu državno premoženje.
Oglej si celoten članek

Zoran Janković, ki bo kot najverjetnejši mandatar v koalicijo poleg SD verjetno moral vzeti vsaj Virantovo listo ali pa namesto nje Desus in SLS skupaj, se bo z vsakim izmed potencialnih koalicijskih partnerjev najmanj pri enem vprašanju znašel na nasprotnih bregovih.

Pokojninska brez Desusa

Če bo Janković vztrajal pri stališču, da je bila dobra že prejšnja pokojninska reforma, si v koaliciji ne bo mogel privoščiti Desusa, saj ta ostaja odločen – kriza se ne bo reševala na plečih upokojencev. Če se Janković tej stranki “odpove”, bo moral za dovolj trdno koalicijo za mizo sesti z Virantom in po možnosti še z SLS.

Četudi se bosta z Virantom morda strinjala, da podjetij, kot je NLB, ne bi več dokapitalizirali z denarjem davkoplačevalcev, pa se bo najverjetneje zataknilo pri prodaji državnih deležev, ki jo zagovarja Virant pa tudi Desus.

Po mnenju Jankovića namreč državna podjetja potrebujejo le učinkovito vodstvo, ne pa prodaje pod ceno. Tudi SLS bi obdržala 25 odstotkov in eno delnico v podjetju.

Janković je pred volitvami napovedal tudi ukinitev Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (Aukn), a Borut Pahor, predsednik SD, brez katere ne more računati na koalicijo, je odločen: Aukn mora ostati. Virantova lista in SLS mu sicer pri tem vprašanju ne bi povzročala težav, saj se obe zavzemata za ukinitev ali spremembo.

Osamljen dvig DDV

Janković je najbolj osamljen pri dvigu DDV za eno odstotno točko, ki je po mnenju stranke nujen za konsolidacijo javnih financ. Temu nasprotujejo v Virantovi listi, pri SLS (Radovan Žerjav je izjavil, da bi bil zanje to skrajni ukrep), SD in Desusu.

Vsi strankam

Tudi financiranje političnih strank utegne biti kamen spotike, saj novoustanovljena Pozitivna Slovenija pa tudi Virantova lista in celo SLS zagovarjajo nižanje financiranja iz proračuna, v SD pa so prepričani, da to zagotavlja neodvisnost strank od kapitalskih interesov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 12:11 6. December 2011.

    Ti si pa na ušesih sedel. ko je jj to varianto gladko odbil na zadnjem njegovem soočenju in zato izgubil …

  • 12:08 6. December 2011.

    NADALJEVANJE: in kmetom dokazali , da so še boljši v črpanju subvencij od SLS. Tako pelje njim zadnji vlak dokazovanja …

  • 11:54 6. December 2011.

    Nobenega buldožerja ne bo potrebno uporabiti. Ne delajte problemov med ZJ in SD ker jih ni in jih biti ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.