Slovenija
51 ogledov

Tek čez ovire do koalicije

Zoran Janković Boštjan Tacol
Koalicija. Vsak od možnih partnerjev je z Jankovićem vsaj v eni točki na drugem bregu. Trdi orehi. Pri Desusu bo pokojninska reforma, pri Virantu državno premoženje.

Zoran Janković, ki bo kot najverjetnejši mandatar v koalicijo poleg SD verjetno moral vzeti vsaj Virantovo listo ali pa namesto nje Desus in SLS skupaj, se bo z vsakim izmed potencialnih koalicijskih partnerjev najmanj pri enem vprašanju znašel na nasprotnih bregovih.

Pokojninska brez Desusa

Če bo Janković vztrajal pri stališču, da je bila dobra že prejšnja pokojninska reforma, si v koaliciji ne bo mogel privoščiti Desusa, saj ta ostaja odločen – kriza se ne bo reševala na plečih upokojencev. Če se Janković tej stranki “odpove”, bo moral za dovolj trdno koalicijo za mizo sesti z Virantom in po možnosti še z SLS.

Četudi se bosta z Virantom morda strinjala, da podjetij, kot je NLB, ne bi več dokapitalizirali z denarjem davkoplačevalcev, pa se bo najverjetneje zataknilo pri prodaji državnih deležev, ki jo zagovarja Virant pa tudi Desus.

Po mnenju Jankovića namreč državna podjetja potrebujejo le učinkovito vodstvo, ne pa prodaje pod ceno. Tudi SLS bi obdržala 25 odstotkov in eno delnico v podjetju.

Janković je pred volitvami napovedal tudi ukinitev Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (Aukn), a Borut Pahor, predsednik SD, brez katere ne more računati na koalicijo, je odločen: Aukn mora ostati. Virantova lista in SLS mu sicer pri tem vprašanju ne bi povzročala težav, saj se obe zavzemata za ukinitev ali spremembo.

Osamljen dvig DDV

Janković je najbolj osamljen pri dvigu DDV za eno odstotno točko, ki je po mnenju stranke nujen za konsolidacijo javnih financ. Temu nasprotujejo v Virantovi listi, pri SLS (Radovan Žerjav je izjavil, da bi bil zanje to skrajni ukrep), SD in Desusu.

Vsi strankam

Tudi financiranje političnih strank utegne biti kamen spotike, saj novoustanovljena Pozitivna Slovenija pa tudi Virantova lista in celo SLS zagovarjajo nižanje financiranja iz proračuna, v SD pa so prepričani, da to zagotavlja neodvisnost strank od kapitalskih interesov.

Komentarjev 9
  • Žurnalček 12:11 06.december 2011.

    Ti si pa na ušesih sedel. ko je jj to varianto gladko odbil na zadnjem njegovem soočenju in zato izgubil vsaj 3000 glasov.

  • Žurnalček 12:08 06.december 2011.

    NADALJEVANJE: in kmetom dokazali , da so še boljši v črpanju subvencij od SLS. Tako pelje njim zadnji vlak dokazovanja in promocije, nimajo se pa kaj bati , ker jih ZJ sigurno ne bo povozil , kot jim to stalno ...prikaži več dela JJ, niso pa ustanovljeni kot politična ampak stranka interesa in jih je politikantsvo ala Šrot že drago stalo !

  • Žurnalček 11:54 06.december 2011.

    Nobenega buldožerja ne bo potrebno uporabiti. Ne delajte problemov med ZJ in SD ker jih ni in jih biti ne more. Zakaj? Ker smo volilci SD kakor tudi ostali glasovali za ZJ enostavno zaradi vodstvenih izkušenj in pa njegove odločnosti ...prikaži več in deloholičnosti. Enako ne računajte na Erjavca, ker ZJ z prevratniki , ki rušijo podpisane dogovorje ,ne želi imeti opravka. Virant lahko samo z ZJ uveljavi svojo odločnost v sodstvu in policiji in mora v koalicijo iti , razen če noče biti v opoziciji tudi v drugi varianti. JJ mu ne bo dal svojih sodnih stvari v roke , ker ima zato Motvoza. Pa še v žlahti sta ane , sej samo čakam kdaj boste to objavili. No sej smo si v SLO skoraj vsi v žlahti. No in te trije so dovolj za sestavo vlade. Ko bo pa ATA OMAN udaril po mizi v SLS , se bo pa prostovoljno koaliciji priključil tudi Žerjav. Zakaj ? Stranka SLS je narejena za zščito interesov kmetov. Ker so se bali, da jih ta rdeči ne bodo zopet jahal. To je igralo , dokler niso ta rdeči vzeli kmetijskega min. in k