To glede ventilatorjev ponuja podjetje Geneplanet

Foto: UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor
Foto: UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor
Geneplanet ponuja razvezo pogodb.
Oglej si celoten članek

Podjetje Geneplanet, glavni dobavitelj ventilatorjev Sloveniji v času izbruha epidemije novega koronavirusa, je po seriji medijskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme danes državi predlagalo razvezo pogodb. Podjetje po besedah njenega direktorja Marka Bitenca želi zaščititi svoje dobro ime.

Bitenc je razvezo pogodb predlagal v dopisu, naslovljenem na v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve Tonija Rumpfa, s pojasnilom, da "pojavljanje družbe v navedenem negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga škoduje mednarodnemu ugledu in dobremu imenu naše družbe".

Zavodu predlagajo razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih respiratorjev po dobavni ceni in razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene.

Odziv Geneplanet: Izbrani smo bili, ker smo zmožni zagotoviti opremo

Vprašanja o ustreznosti

V četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija se je namreč odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri Geneplanetu.

Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb respiratorjev, Rihard Knafelj je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19. Zato je izrazil presenečenje z odločitvijo države, da se odloči za ta ventilator.

Očitke je v oddaji zanikal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je zatrdil, da to ni edino strokovno mnenje, ki so ga dobili, in pojasnil, da so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, tudi če niso bili mercedesi, ampak golfi.

"Ne bom odstopil!" Počivalšek: Gre za režiran in politično motiviran lov na mojo glavo

Zanikanje favorizacije

Tudi Bitenc je v oddaji vztrajal, da so dobavljeni ventilatorji ustrezni, kar da potrjujejo številna naročila iz drugih držav. Ob tem je zanikal trditve namestnika direktorja zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta, da je bilo podjetje Geneplanet v postopku naročanja favorizirano.

Po besedah Galeta je namreč Počivalšek pri zavodu posredoval za 100-odstotno predplačilo Geneplanetu, še preden je bila izdana bančna garancija. Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji - RAM2 in Gorenje - sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo, je še poročala Tarča.

Poleg tega je bila ponudba Geneplaneta najdražja izmed vseh. Prav tako niso dostavili ventilatorjev do predvidenega roka 15. aprila, zato je bila pogodba podaljšana do 15. maja. Do sedaj je podjetje dostavilo 110 ventilatorjev, do 15. maja jih mora skupaj 220, so navedli v oddaji.

Ventilatorji Grožnje zdravniku Knaflju, policija na delu

dezurni@zurnal4.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

  • 15:55 3. Maj 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za …

  • 15:55 3. Maj 2020.

    Neustrezne ventilatorje je potrebno nemudoma vrniti dobavitelju.

  • 14:24 3. Maj 2020.

    tukaj kot vidim komentira samo tretja liga ekstremnih levičarjev, Eni pričnejo že zgodaj zjutraj, za pohvalit, vaši glavni rdeči pastirji, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.